Monika Kiris u rubrici Umjetnost i kultura od Monika Kiris

Koja je posljednja umjetnička instalacija u Makarskoj predstavljena u sklopu projekta "Okolo na moru" 2022.?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+5 glasa
Redakcija od Redakcija
prikazano od Znatko

Okolo na moru: ne propustite otplesati zadnji ples „Okolo“ po Makarskoj

„Plesači“ za kraj – još jedna umjetnička instalacija pronašla je svoje savršeno mjesto podno Biokova

Okolo Zagreb

Umjetnički susreti „Okolo“ po Makarskoj nastavljaju se i u rujnu, ovoga puta u dvorištu Glazbene škole gdje su „Plesači“ kiparice Ana Marije Maravić pronašli svoje savršeno mjesto za otplesati zadnji ples ovoga ljeta. Sve do 12. rujna 2022. „Plesači“ će se skrivati u krošnji stabla ispred Galerije Antun Gojak, upijati zvukove glazbe i vibracije umjetnosti te se igrati s vjetrom i svjetlom. To je ujedno i posljednja u nizu umjetničkih instalacija koje se predstavljaju u Makarskoj u sklopu ovogodišnjeg programa „Okolo na moru“, kao dio kulturnog projekta „Maestrale“ koji traje sve do kraja rujna, a iza kojeg stoji Grad Makarska.

Mlada zagrebačka kiparica Ana Maria Maravić kroz seriju skulptura od terakote nazvanu „Plesači“ promatra život kao melodiju, a ljude kao plesače koji biraju svoje pokrete, svjesno ili nesvjesno. Bili oni graciozni i uzvišeni, lepršavo razigrani, usporeni ili pak tromi i nespretni, pokretima koje biramo definiramo svoju vlastitu melodiju uz koju se gibamo, odnosno svoj vlastiti život. Hoćemo li pasti i ostati na tlu ili ustati i stvoriti novu verziju sebe te ponovno doći do ugodnih nota?

Okolo Zagreb

„Plesači“ su treće, ujedno i posljednje ovogodišnje umjetničko iznenađenje projekta „Okolo“ koji je u Makarskoj tijekom ljeta, umjetničkim intervencijama prethodno predstavljenima na zagrebačkom izdanju, udahnuo novi život u neke od najljepših makarskih kala i dvorišta stare gradske jezgre. Tako je u srpnju 2022. na Lištunu postavljena zanimljiva instalacija mladog i darovitog kipara Mateja Vukovića pod nazivom „Među oblacima“, u kojoj njegovi zadivljujući i gotovo nadrealni oblaci mijenjaju izraz iz svakog kuta promatranja šireći radost svojim intenzivnim bojama te u različitim oblicima i vlastitom dinamikom pozivaju gledatelja na stalno promatranje i razotkrivanje novih formi. Program se nastavio u kolovozu radom dizajnerskog kolektiva The All „Imaš zlatne ruke“, simbolično postavljenim u Prvosvibanjskoj ulici kao svakodnevna gesta odavanja počasti vrijednim rukama. Rad se osvrtao na sve one vrijedne ruke koje poznajemo odmalena, a koje predstavljaju važnost i neizbježnost fizičkog rada koji trebamo uvijek iznova cijeniti. Također, pozivao je na istraživanje lokalne umjetničke scene i Prvosvibanjske ulice, čiji šarm naglašavaju ateljei i galerije raznih kreativaca te poticao na upoznavanje Makarske kroz ruke lokalnih umjetnika, dizajnera i obrtnika.

Postavljajući umjetničke radove u gradski krajolik „Okolo“ oživljava javne prostore i pretvara ih u mjesta gdje se umjetnost spontano dotiče svakodnevice grada čineći ju drugačijom i ljepšom. U prvi plan stavlja hrvatske umjetnike te njihov osobni doživljaj i viziju grada, istovremeno približavajući suvremenu umjetnost široj publici. Ove godine „Okolo“ se udružuje s projektom „Maestrale“ koji u Makarsku donosi dašak kulturnog osvježenja i oživljava bogatu povijest grada te postaje mjesto susreta i povezivanja lokalnog stanovništva, turista i prolaznika, pružajući priliku za upoznavanje Makarske kroz skrivene gradske kale, lokalne meštre i umjetnike te suvremene umjetničke instalacije. Ovom suradnjom Grada Makarske i umjetničkog projekta Okolo“ Makarska postaje službena „Okolo na moru“ destinacija, a projekt će se u budućnosti širiti i razvijati kroz suradnju s umjetnicima Splitsko-dalmatinske županije, kao i na međunarodnoj razini.

Događanje se ostvaruje uz podršku Turističke zajednice grada Makarske. Program projekta „Maestrale“ možete pratiti na Facebooku i Instagramu te mrežnim stranicama Grada Makarske i Turističke zajednice grada Makarske. Svi su pozvani u ovu jedinstvenu umjetničku šetnju Makarskom!

Slična pitanja

1 odgovor 230 👀
Znatko predstavlja

Međunarodna enogastronomska konferencija

Zagreb, 12. 03. 2024.
Znatko predstavlja

Kako dobro pozicionirati svoj online biznis

20.03.2024.
PRIJAVA
Znatko predstavlja

Budućnost financija i tehnologije

Zagreb
21. i 22. 03. 2024.

ULAZNICE
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.4k pitanja

22.0k odgovora

8.1k komentara

1.6k korisnika

...