Monika Kiris u rubrici Društvo od Monika Kiris

Kako će projekt "Dobra energija" pomoći Istarskoj županiji u stvaranju obnovljivih izvora energije?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+5 glasa
Redakcija od Redakcija
prikazano od Znatko

Projekt „Dobra energija“ dobar primjer promjena u lokalnim zajednicama

Ministrici regionalnog razvoja i fondova EU Nataši Tramišak i suradnicima danas je u sjedištu Istarske županije, u Puli predstavljen projekt „Dobra energija - solarna energija za energetsku tranziciju“, zahvaljujući kojem će do 2024. godine na području županije biti instalirano 7 solarnih elektrana. 

Prema riječima istarskog župana Borisa Miletića riječ je o značajnom projektu, a koji je jučer i javno predstavljen u Poreču, jednom od gradova gdje će biti instalirana solarna elektrana. Uslijed klimatskih promjena, važno je okrenuti se prema obnovljivim izvorima energije, a upravo je to jedan od ciljeva i Istarske županije.  

„U Istri, srećom, imamo puno sunčanih dana, što želimo iskoristiti kako bi napustili upotrebu fosilnih goriva i prešli na obnovljive izvore energije, konkretno onu solarnu. Koristim priliku da još jednom zahvalim Norveškoj, Islandu i Lihtenštajnu, donatorima na ovome projektu, čija ukupna vrijednost preko 10,5 milijuna kuna, a zahvaljujući kojem će se omogućiti ugradnja 7 solarnih elektrana, odnosno 5 u Puli, te po jedna u Poreču i Vodnjanu. Nadam se da će se suradnja nastaviti i u budućnosti“, rekao je župan. 

Župan Miletić osvrnuo se i na TE Plomin, snage 200 MW, a koja koristi ugljen, što se želi promijeniti na način da se zamijeni izgradnjom fotonaponskih solarnih panela na više lokacija na području Istarske županije, ukupne instalirane snage od oko 400 MW. 

Zahvalama se pridružila i ministrica Tramišak, koja je naglasila su u tijeku brojni projekti koji se odnose na upotrebu obnovljivih izvora energije i novih tehnologija. Ti su projekti, smatra ministrica, dobri primjeri kako svatko od nas, posebice na lokalnoj i regionalnoj razini,  može doprinijeti promjenama. 

„Kroz ovaj će projekti tako biti instalirane ukupno 22 solarne elektrane na krovovima javnih objekata, a osim onih u Istarskoj županiji, tu su i one na području Zaprešića, Cresa, Čakovca i Ivanić-Grada. Na razini Hrvatske imamo različite mogućnosti korištenja obnovljivih izvora energije, poput one geotermalne u unutrašnjosti ili energije mora na obali. U Rovinju imamo upravo jedan takav projekt u kojem se koristi energija mora...“

...rekla je ministrica dodajući da je cilj postizanje energetske neovisnosti i učinkovitosti. 

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Veleposlanstva Kraljevine Norveške, Energetskog instituta Hrvoje Požar, Istarske županije, JU Regionalni koordinator Istarske županije za europske programe i fondove te Istarske razvojne agencije. 

Uslijedio je obilazak Industrijsko-obrtničke škole Pula, na kojoj će u sklopu projekta „Dobra energija - solarna energija za energetsku tranziciju“ biti postavljena sunčana elektrana.  

Projekt „Dobra energija“ je vrijedna društvena investicija. Tijekom 18 mjeseci provedbe, on će biti usmjeren stavljanju velikog potencijala solarne energije u Hrvatskoj u službu razvoja hrvatskih lokalnih zajednica. Dugoročno, time će pomoći njihovoj energetskoj neovisnosti i otpornosti na promjene i krize u području energetike, poput energetske krize kojoj svjedočimo danas.

Slična pitanja

1 odgovor 166 👀
1 odgovor 316 👀
1 odgovor 217 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.6k pitanja

22.2k odgovora

8.3k komentara

1.6k korisnika

...