Koji su osnovni koraci izrade newslettera?

397 pogleda
Mario Daka pitano Nov 24, 2015 u kategoriji Web Marketing od korisnika Mario Daka Superaktivan (6,051 bodova)

Zanima me koje je Vaše iskustvo kako jednostavno napraviti newsletter kroz ovih par pitanja:

 1. Pomoću kojeg alata napraviti newsletter?
 2. Kako se određuje tko Vam je publika?
 3. U kojem formatu se šalje newsletter?
 4. Što staviti u header, što u sredinu, a što u footer?
 5. Kako testirati newsletter?

5 odgovor(a)

+6 glasova
Mario Pintar odgovoreno Nov 25, 2015 od korisnika Mario Pintar Aktivan (281 bodova)
1. Najjednostavnije i najbolje je koristiti jedan od gotovih alata za email marketing, kao što su: MailChimp, GetResponse, ConstantContact, My Emma, Aweber, Redcappi. Osobno sam isprobao nekoliko, ali definitivno mi je MailChimp najbolji. Od samog korisničkog iskustva, snalaženja u njemu, te funkcionalnosti koje ima.

2. Publiku tj. mailing listu gradite sami. Znam da je to proces koji traje, ali definitivno je vaša baza bolja, kvalitetnija od bilo koje druge. S druge strane, kupnjom baze ste u ozbiljnom prekršaju i to definitivno treba izbjegavati.

3. Gotovi online email marketing alati imaju funkcionalnost da šalju newsletter u HTML-u i u Plain Text formatu, za one koji imaju podešen svoj email klijent da žele "primati" samo tekst. Ukoliko se koriste neka "custom" rješenja za slanje newslettera, 99% je to HTML format. NAPOMENA: ne kreirajte newsletter u Microsoft Wordu eksportirajući ga onda u HTML, taj kod je aljkav i SPAM filteri ga mrze i vrlo vjerojatno će vaš newsletter završiti kao SPAM.

4. U "header" newslettera najčešće dolazi tekst kojim se generalno opisuje vaš newsletter, te link pomoću kojeg newsletter primatelj može pogledati u web pregledniku. Osim toga, stavlja se i grafički element (najčešće je širina 600 px) kao naslov (Email header).

U sredini dolazi sadraj (Body Copy) tj. tekst, slike, linkovi i CTA (Call-To-Action). Newsletter se može "organizirati" na više načina: jedan stupac, 2 stupca, 3 stupca, pa ispod njih red a sve to ovisi o količini i vrsti sadržaja koji je unutra.

U "footer" se stavljaju podaci o pošiljatelju (naziv tvrtke, adresa) te obavezan element newslettera a to je link za odjavu s mailing liste. Osim toga, dobro je staviti i link na profil korisnika, pomoću kojeg uvijek može urediti/promijeniti svoje podatke u bazi.

5. Gotovi email marketing alati imaju poseban alat za to, recimo u MaiChimpu se zove "Preview and Test" u kojem se newsletter može testirati, poslati na više email adresa kao test, pogledati kako će izgledati na pametnim telefonima, postoji alat za provjeri linkova i drugo.
Mario Daka commented Nov 26, 2015 od korisnika Mario Daka Superaktivan (6,051 bodova)
Pa, stvarno... Baš ste napisali dobre savjete. Radite s newsletterima na dnevnoj bazi?
Zoran pitano Apr 16, 2017 u kategoriji Web Marketing od korisnika Zoran Superaktivan (4,175 bodova) Kako napisati učinkovit prodajni email?
+2 glasova
Martina Lenac odgovoreno Mar 21, 2016 od korisnika Martina Lenac Aktivan (414 bodova)
edited Mar 23, 2016 od korisnika Martina Lenac

Sve o email marketingu možete savladati na edukaciji od 10 školskih sati koju održava Web Marketing Akademija.

Posjetite www.webeduakcija.com/wma i potražite seminar Email marketing u desnom izborniku, tamo vidite odmah i program, a možete izvršiti i prijavu.

Datumi održavanja predavanja pod stručnim vodstvom su:

 • 25. i 26.04. 2016.
 • 4. i 5.07. 2016.
 • 5. i 6.12. 2016.

Nije na odmet spomenuti da se po završetku edukacije dobiva uvjerenje o pohađanju koje se upisuje u radnu knjižicu!

+1 glas
Mia Rožanković odgovoreno May 4, 2017 od korisnika Mia Rožanković Početnik (55 bodova)
Za izradu newslettera mogu se koristiti alati koji su besplatni kao što je MailChimp. Alati kao što su AWeber, Benchmark, Emma i sl. kreću se od $9 mjesečno na više. MailChimp je besplatan za slanje emailova do 2000 kontakata. Jednostavan za korištenje s mnoštvom predložaka za newsletter koje sami možete kreirati i dorađivati. Email template mora biti responzivan kako bi se prikazivao u prilagođenom formatu na mobilnim uređajima. Publiku određujete sami s obzirom na vrstu poslovanja. Ovisi da li se radi o web shopu, blogu, uslugama koje nudite. Treba odrediti ciljanu skupinu i napraviti segmentaciju (osnovni podaci kao što su dob, spol, zanimanje). Targetirati možete prema interesima ciljane skupine. Vrlo važan je sadržaj koji šaljete mailom, može se brže izgraditi baza korisnika ako znate svoju ciljanu skupinu i nudite im ono što njih zanima. Ne slati email apsolutno svima koje imate u bazi podataka jer nemaju svi iste interese, zato se i radi segmentiranje. Za dobar newsletter važan je i vizual (dizajn newslettera, kvalitetne slike i/ili video) te način na koji predstavljate tj. komunicirate svoj proizvod ili uslugu vašim korisnicima. Sadržaj mora biti relevantan, zanimljiv, najbolji sadržaj staviti na početak newslettera, call to action mora biti uočljiv kako bi potaknuo korisnike na željenu radnju. U zaglavlje staviti logo firme ili osobnu sliku ako se radi o pružanju usluga. U sredinu staviti sadržaj u kombinaciji sa slikama, call to action button neka bude vidljiv (testirati oblike tj dizajn gumba i boje za bolji postotak konverzije), a u podnožje staviti button za share na društvenim mrežama i mogućnost odjave primanja newslettera. Testirati A/B Split test na način da na 25% korisnika vaše baze pošaljete A verziju newslettera, a 25% pošaljete B verziju i koja verzija ima veći open rate (otvaranje newslettera) ta je bolja.
+2 glasova
Jean Louis odgovoreno May 10, 2017 od korisnika Jean Louis Aktivan (121 bodova)
selected May 14, 2017 od korisnika Mario Daka
 
Najbolji odgovor
 1. Pomoću kojeg alata napraviti newsletter?

Bolje je reći da je potrebno mnogo raznih softverskih alata za izradu pratećih email poruka (follow-up). Umjesto riječi "newsletter", bolje je reći da se današnji marketing zasniva na pratećim email porukama. Newsletter u tom svom originalnom značenju daje samo informacije i novosti korisnicima, ali email marketing sam kao takav ne funkcionira i korisnici moraju da dobiju vrijedne informacije koje mogu koristiti u životu i poslovanju da bi se povezali sa firmom ili u stvarnosti i kupovali usluge. Novosti nisu tako zanimljive kao sadržaj.

Moj poslovni savjet je strog i to je da se ni po koju cijenu podaci o vlastitim klijentima ne predaju trećim firmam kao što su Mailchimp ili Sendgrid ili sličnima. To se nikad u prošlosti nije radilo i to ozbiljne firme ne rade ni danas. Zašto biste vjerovali tamo nekom Poljaku (GetResponse) i stotinama njihovih radnika da će vaše podatke čuvati sigurnima? To je nemoguće i kroz kontrolu namjerno tako podešenih adresa može se vidjeti da se podaci prodaju, preprodaju i završavaju u trećim zemljama. Drugi ljudi će da koriste vaše kontakte da prodaju svoje usluge i proizvode, a to Vi nećete niti znati.

Vrlo je jednostavno napraviti alatku za slanje newslettera direktno sa svojeg računala i takvi alati već postoje kao npr. GNU Mailutils http://www.mailutils.org - ujedno i slobodan softver, tako da možete da ga adaptirate po želji.

Drugi softver koji se može koristiti je Mautic što predstavlja sasvim slobodan softver koji zamjenjuje u potpunosti usluge koje pružaju firme kao SendGrid ili Mailchimp i drugi Poljaci. Ovaj softver svako može za sebe instalirati i koristiti u svrhe marketinga.

Za pisanje teksta, preporučuje se korištenje editora GNU Emacs koji ima sve mogućnosti kao Markdown, pregled konačnog sadržaja i slično.

Za slanje email poruka nije potrebno više nego klasičan softver za slanje emaila kao što je http://www.courier-mta.org i onda neka skripta koja taj softver koristi da se šalje tekst i HTML u isto vrijeme, kao npr: http://gnu.support/software/rcd-business/load/makemime.lisp.html

Želim još jednom da naglasim da je glupost davati svoje podatke trećim firmama i još im onda plaćati za usluge da šalju email za Vas. Email je kao Internet sistem postojao još prije 1980. godine i jedan je od najstarijih sistema, tako je softver za slanje email poruka raspoloživ, ali novim korisnicima nije tako pristupačan radi manjka znanja.

I opet smatram da je glupost da se instalira čak i takav softver kao Mautic na vlastitom serveru, jer to znači da pružate mogućnost raznim zlonamjernicima da upadnu u vašu bazu podataka i da Vam pokupe sve podatke.

Strategija čuvanja poslovnih podataka traži da bazu podatak čuvate izvan Interneta i da email poruke preusmjeravate sa svog računara direktno u Internet. To se može postići korištenjem Mail Transport Agent softvera kao što je Courier, Postfix, Exim, na vlastitom računalu i onda preusmjeravanjem na udaljeni server koji onda dalje preusmjerava poruke konačnim primaocima.

To znači da takvom strategijom ne morate plaćati mjesečne usluge trećih firmi već možete imati neograničene usluge direktno sa svojeg računala ili posebnog računala kojeg odvojite za takvu svrhu.

 1. Kako se određuje tko Vam je publika?

Publika ili ciljna grupa se određuje po tome šta se nudi i prodaje. Sasvim je jasno da za prodaju slika i umjetnina želite naći ljude koji se time bave ili skupljaju umjetnost i da za prodaju ženskih cipela želite reklamirati ženama. Ako su cipele modernije ili mladalačke, nećete ih reklamirat starijim ženama i obrnuto. Po proizvodima i uslugama se određuje i ciljna grupa u marketingu i promocijama.

 1. U kojem formatu se šalje newsletter?

Ukoliko email poruka ne zahtijeva nikakve slike, najbolje je slati kao običan tekst i fokusirati se na jedan ili dva-tri linka i ništa više od toga. Email poruka treba da bude jasna i njen cilj treba da bude unaprijed definiran.

Ukoliko se žele pokazati neke slike moguće je i potrebno je koristiiti HTML. To isto vrijedi i za tekst koji ima određene HTML karakteristike.

Na gornjem linku postoji mogućnost da se softver makemime iz Courier MTA softvera koristi i za slanje teksta i HTML-a u isto vrijeme. To isto može da radi i program mail iz softvera Mailutils iz najnovije verzije.

Tako uopće nije potrebno koristiti usluge trećih firmi.

 1. Što staviti u header, što u sredinu, a što u footer?

U footer obavezno staviti svoju adresu, identifikaciju i mogućnost odjave, jer je to po određenim pravilima i zakonima. Na taj način se vaš domen neće blokirati i to zadovoljava određene zakone. Moguće je naravno staviti i neke druge poveznice ili informacije.

U header se stavlja najvažnija poruka, koja bi trebala biti nešto misteriozna po mogućnosti, tako da čitaoca privuče da pročita tekst.

U sredinu se naravno stavlja sadržaj.

 1. Kako testirati newsletter?

Ja ne preporučujem korištenje kompleksnih HTML predložaka za slanje emaila, već najobičniji HTML što može biti.

Preporučujem pisanje teksta koristeći Markdown i onda povremeni pregled "kako to izgleda" što je već dio GNU Emacs editora za što sam već gore dao potrebne linkove. Ukoliko newsletter ima određene varijable, kao ime i prezime korisnika, onda se takve email poruke obavezno trebaju testirati slanjem na vlastite email adrese, pa tek onda na adrese čitaoca.

Izgled se treba testirati na mobilnim uređajima i na računalima. Ukoliko se koristi najobičniji HTML i bez tabela, tekst i slike će biti najlakše prikazane. Ne treba gubiti vrijeme na to da se HTML pokazuje isto na svim email sistemima, jer je to nemoguće. Google, Yahoo i drugi javni ponuđači email adresa će prepisati taj HTML i tako nećete uspjeti pokazati što ste željeli pokazati.

Dva puta sam isprogramirao sistem za sebe, drugi put je to trajalo samo par sati u par dana koristeći programerski jezik Lisp.

Pošto sam već sa 16 i 17 godina predavao tečajeve za programiranje, znam da tako nešto može svako naučiti ko samo želi, posebno danas sa svim mogućim programerskim jezicima na raspolagnanju.

U pravilu, koristeći makemime i gore navedeni link i običnu listu email adresa, svako može slati na tisuće email poruka sa vlastitog računala i to sa dobrom kontrolom za razliku od ovih trećih firmi koje se plaćaju.

Ne preporučujem praćenje ljudi putem nevidljivih tačkica i sličica jer to nije etički i statistike nisu ni ispravne.

Preporučujem praćenje određenh linkova ili download-a, ali ne pretjerano.

Dimitrije-Vuk Veličković commented May 11, 2017 od korisnika Dimitrije-Vuk Veličković Superaktivan (4,089 bodova)
+1 odličan odgovor. pročitam ga kasnije do kraja.
+1 glas
Elizabeta Bolarić odgovoreno May 14, 2017 od korisnika Elizabeta Bolarić Početnik (73 bodova)

1. Pomoću kojeg alata napraviti newsletter?

Izbor alata ovisi o veličini baza na koje se šalje newsletter. Najčešće korišteni alatu su MailChimp, Aweber, GetResponse, dok neki agecnije koriste kastomizirana CMS rješenja koja po potrebi prilagođavaju klijentima. Mailchimp je vrlo jednostavan alat s template temama i drag and drop uređivanjem, besplatan za baze do 2000 korisnika, tako da je odlično rješenje za manje kampanje. S druge strane ima dovoljno naprednu analitiku u kojoj se svaki početnik može dobro snaći.

2. Kako se određuje tko Vam je publika?

Izbor publike ovisi o digitalnoj marketinškoj strategiji koja je dio ukupne marketinške stategiije. Samo izbor ciljne skupine za jednu kampanju ovisi o cilju kampanje - prodaja, brand awareness, konverzija (neki oblik prijave npr. za posao/tečaj..). Ukupnu publiku treba segmentirati prema interesima ili fazi kupnje u kojoj se potrošač nalazi (faze: tek se upoznaje s markom, upoznat je, ponekad kupuje marku, lojalan potrošač). Važno je prikupljati vlastitu bazu podataka putem npr. nagradnih natječaja i/ili aplikacija na društvenim mrežama, kontakt formama na web stranicama ili micro-siteovima i slično. Uz prikupljanja baze, važno je njeno redovno ažuriranje. 

3. U kojem formatu se šalje newsletter?

Najčešće se šalje u HTML formatu. 

4. Što staviti u header, što u sredinu, a što u footer?

Header - tema newslettera, atraktivna pozadinska slika koja upućuje na sadržaj i kratki opis ispod kojeg se nalazi call-to-action button. CTA može voditi na web stranicu s dodatnim informacijama ili motivirati čitatelja da nastaviti čitati sadržaj newslettera. Opcija je staviti klikabilan logo koji vodi na web stranicu brenda. Dobro je posebne pogodnosti istaknuti već na početku newslettera kao motivacija korisniku.

Sredina (body) - glavne infomacije i atraktivni vizual koji naglašava cilj newsletter (promocija proizvoda, kupnja na web shopu, popust). Tu trebaju biti navedene važne informacije; npr. Ako je riječ o akciji: Iznos popusta, trajanje akcije i popis prodajnih mjesta ili link na popis prodajnih mjesta.)

Footer: link na društvene mreže, neke dodatne akcije i obvezna odjava s newslettera koja je zakonski propisana. 

5. Kako testirati newsletter?

Gotovo svi alati imaju mogućnost slanja probnog newslettera unutar softvera. Probno slanje se koristi za pregled vizualnih elemenata i prilagođavanje na svim ekranima (mobile, desktop, table) te provjeravanje funkcionalnosti - rade li svi linkovi.

Dodatno testiranje sadržaja - Testira se naslov newslettera. A/B testiranje se radi na način da se mail sa jednim naslovom pošalje na dio korisnika (obično 25%), a drugi na drugih 25%. Onaj NL koji ima veći open rate (stopu otvaranja) je uspješniji i on se šalje na ostatak baze (ostalih 50%).


 

Slična pitanja

2 odgovora 75 pogleda
2 odgovora 271 pogleda
Mario Daka pitano Nov 24, 2015 u kategoriji Web Hosting od korisnika Mario Daka Superaktivan (6,051 bodova)
2 odgovora 108 pogleda
Zoran pitano Apr 16, 2017 u kategoriji Web Marketing od korisnika Zoran Superaktivan (4,175 bodova)
2 odgovora 118 pogleda
Zoran pitano Apr 16, 2017 u kategoriji Web Marketing od korisnika Zoran Superaktivan (4,175 bodova)
3 odgovora 408 pogleda
4 odgovora 142 pogleda
2 odgovora 124 pogleda
Maja Kos pitano Nov 27, 2015 u kategoriji Web Hosting od korisnika Maja Kos Superaktivan (1,018 bodova)
2 odgovora 81 pogleda
Znatko

Znatko je edukativni web servis online zajednice za pretraživanje pitanja, postavljanje pitanja i odgovaranje na pitanja.

..:: POSTAVITE PITANJE ::..

Znatko Vam može pomoći!

2,034 pitanja

2,641 odgovora

1,316 komentara

1,047 korisnika

Gdje pratiti Znatka?

Google+

Koga preporuča Znatko?Web::Edukacija

CISEx

Kontaktirajte Znatka kako biste mogli i Vi postati preporučeni partneri te sudjelovati u mjesečnom nagradnom fondu!
...