Koji su najbolji sportovi za predškolsku djecu?

76 gledanja
Ivana 128 14.09.2020. pitanje u kategoriji Djeca i roditeljstvo od Ivana 128 [Superaktivan] (2,724 bodova)
Koje sportove bi preporučili za malu predškolsku djecu - nešto gdje mogu ispucati dodatnu energiju i istovremeno naučiti značaj timskog rada te važnost svakodnevnog kretanja i tjelovježbe?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+6 ocjena
Nikolina Šrajbek 14.09.2020. odgovor od Nikolina Šrajbek [Turboaktivan] (37,850 bodova)
14.09.2020. uređeno od Nikolina Šrajbek

Rani početak bavljenja sportskim sadržajima dovodi do boljeg razvoja motorike i zadovoljavanja potrebe za kretanjem. Sport pozitivno utječe na psihološke i zdravstvene aspekte. 

Prije nego što dijete krene u školu treba mu ponuditi sportske aktivnosti koje utječu na veći broj dijelova tijela.

Nogomet je jedan od adekvatnih sportova za djecu koji nudi niz prednosti. Osim što djeca upoznaju nove prijatelje i razvijaju svoje komunikacijske vještine, vrijeme ne provode ispred ekrana te uče suradnji, međusobnom poštivanju i gubljenju, kao i pobjeđivanju.

Judo nudi jednaku mogućnost bavljenja za oba spola, a ujedno tjelesna građa ne predstavlja prepreku za treniranje. Pozitivno utječe na psihološku dobrobit na način da se stječu samokontrola, socijalizacija i poštovanje prijatelja i suparnika, a uči se i pridržavanju pravila. Sve sposobnosti steče na judu pružaju osnovu za bavljenje drugim sportovima te doprinose stjecanju bolje slike o sebi. Može biti i ekipni sport koji uči timskom radu, a ujedno svaki pojedinac uči kako riješiti različite prepreke. 

Vaterpolo, sport za nešto stariju predškolsku djecu koja su savladala plivanje, izuzetno je zdrav sport, a ujedno zadovoljava prirodne potrebe za igrom. Ako treniranje dovede do značajnog napretka, pruža se prilika za putovanjem i širenjem poznanstva. Redovitim treninzima stječe se radna navika, što je korisno za obavljanje školskih obaveza, ali i u budućnosti zadataka za posao. Iako je ovaj sport nešto zahtjevniji za predškolsku djecu, trudom i upornošću sve je moguće. 

 

+5 ocjena
Iva Murat 15.09.2020. odgovor od Iva Murat [Turboaktivan] (22,203 bodova)

Mislim da su prikladni općenito svi timski sportovi jer će dijete tako razvijati timski duh, sposobnost i važnost suradnje i međusobnog pomaganja te će steći prijatelje među vršnjacima. Još jedna važna lekcija koju će dijete naučiti baveći se sportovima je da ne može uvijek biti prvo i da ne može uvijek pobijediti, ali se trud računa i to je ono što je uistinu važno. Dakle, bilo koji timski sport za koji dijete ima interes je pogodak. Također ako je dijete zainteresirano za sport poput gimnastike, za ples ili balet, dobro ga je što ranije upisati na takvu aktivnost jer je u toj dobi tijelo najgipkije pa je to pravo vrijeme za početak bavljenja takvom aktivnošću.

+2 ocjena
Ružica Perić 09.06. odgovor od Ružica Perić [Superaktivan] (2,128 bodova)

Mislim da je o ovoj temi najbolje razgovarati s djetetom. Treba mi dati na izbor čime se ono želi baviti, ali svakako treba paziti da je taj sport prikladan za njihove godine, kako ne bi došlo do razočaranja ili frustracije kada shvate da ne mogu napraviti sve što mogu napraviti starija djeca. Najbolji sportovi su vjerojatno oni koji uključuju suigrače odnosno timski sportovi ali sportovi kao što su plivanje, gimnastika i ritmika mogu pomoći djetetu u njegovom rastu i razvoju. Valja istražiti i udruge kao što su "Mali sportaši"  koja se bavim provođenjem kratkog sportskog programa namijenjenog djeci predškolskog uzrasta i osnovnoškolcima do deset godina. U cilju im je kroz igru, puno zabave i radosti dijete uvesti u svijet sporta kako bi imalo što bolji uvid u značajnost sporta i fizičke aktivnosti.

Slična pitanja

Znatko

Znatko je otvorena i pretraživa baza znanja u obliku pitanja i odgovora online zajednice

..:: POSTAVITE PITANJE ::..

Znatko Vam može pomoći!

5,920 pitanja

9,352 odgovora

1,684 komentara

1,020 korisnika

Gdje pratiti Znatka?

Koga preporuča Znatko?

Web::Edukacija

Kontaktirajte Znatka kako biste mogli i Vi postati preporučeni partneri!
...