253 pregleda
Ivana B. u rubrici Zdravlje i medicina od Ivana B. [Superaktivan] (3.0k bodova)
Zašto Freudova psihoanaliza nije potpuno točna i upotrebljiva u nekim primjerima? Što su negativne strane njegove psihoanalize?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+6 glasa
Iva Murat od Iva Murat [Turboaktivan] (26.6k bodova)
uređen od Iva Murat

Stajališta stručnjaka o psihoanalizi i danas su podijeljena. Sigmund Freud iznio je mnoge teorije od kojih nam neke danas zvuče apsolutno nevjerojatne i moderna znanost ih opovrgava, dok se neke i dalje primjenjuju u liječenju psihičkih poremećaja. 

Freud je smatrao da se korijen svih psihičkih poremećaja nalazi u podsvijesti. Uzrok poremećaja je po njemu neka trauma koju je pjedinac potisnuo, a cilj terapije je osvijestiti i prevladati tu traumu. Danas znamo da uzrok poremećaja ne mora uvijek biti u podsvijesnom. Ponekad osobe traumu ne potiskuju, nego je se živo sjećaju, ali ona ipak izaziva psihički poremećaj. Ponekad uzroci poremećaja uopće nisu psihološki, nego biološki te dolaze zbog greške u genima. Također, psihičko stanje pacijenta ne mora biti uzrokovano događajem iz prošlosti, već stresnom situacijom kroz koju trenutno prolazi. Freud je psihičke poremećaje nazivao histerijom i neurozom, a danas su ti termini zamijenjeni točnijim i specifičnijim dijagnozama. Također, Freud je homoseksualnost klasificirao kao bolest, zbog čega su brojni homoseksualci u 20. stoljeću upućeni na bolničko liječenje, a danas znamo da to nije točno. Freudove teorije o seksualnosti vrlo su kontroverzne i danas se žestoko kritiziraju. Odbačene su teorije o seksualnosti u ranom djetinjstvu, teorija o incestu kao prirodnoj težnji čovjeka, te teorija o zavisti na p***** koju žene osjećaju prema muškarcima. Prema nekim istraživanjima, psihoanalizna nije mnogo učinkovitija od placeba

Izvor: https://www.vasezdravlje.com/bolesti-i-stanja/freud-i-njegove-zablude-ima-li-koristi-od-psihoanalize.

Ipak, i dalje postoje stručnjaci koji se bave psihoanalizom i koji vjeruju da ona može pomoći pojedincu da otkloni svoje unutarnje inhibicije koje ga sprečavaju da se dobro osjeća i normalno funkcionira. Oni prihvaćaju Freudovu teoriju o podsvjesnom, njegovu podjelu ličnosti i druge teorije. Psihoterapija se danas koristi kao teorija o tome kako um djeluje, kao metoda lječenja za psihičke poremećaje, kao način istraživanja i kao način promatranja društvenih i kulturnih fenomena. Stranica Hrvatskog psihoanalitičkog društva dostupna je na https://www.hpsg.hr/o-psihoanalizi-2/.

Darija Magdalenić 26.06. pitanje u rubrici Osobni razvoj od Darija Magdalenić [Proaktivan] (954 bodova) Što je Ericksonova teorija psihosocijalnog razvoja?
+5 glasa
Augustina Kolak od Augustina Kolak [Megaktivan] (13.4k bodova)
prikazano od Znatko
Freud je vjerojatno izvršio najveći utjecaj na razumijevanje osobnosti nego bilo koji drugi mislioc, a na taj je način i definirao područje psihologije. Unatoč tome, postoji nekoliko dijelova Freudove teorije koje nisu uspjele proći test empirizma, zbog čega danas imaju manje utjecaja nego u prošlosti.

Prvo, pokazalo se da je jako teško testirati Freudovu teoriju jer su predviđanja koja daje često nejasna i neostvariva, a oni aspekti koje se moglo testirati nisu dobili puno empirijskih rezultata koji su ih podržali. Također, dosta toga se promijenilo od Freudovog doba jer su tada primjerice društva tolerirala široki spektar seksualnih praksi.

Konkretnije, malo je znanstvene potpore za većinu frojdovskih obrambenih mehanizama. Proseban je problem u ispitivanju frojdovskih teorija taj što se gotovo sve kosi s predviđanjem utemeljenim u Freudovoj teoriji u smislu uporabe obrambenog mehanizma. Čovjek koji izražava veliku ljutnju prema svom ocu, po Freudovoj teoriji, doživljava Edipov kompleks, koji uključuje sukob s ocem. No, na čovjeka koji ne izražava ljutnju prema ocu također se može smatrati da doživljava Edipov kompleks potiskujući bijes. Budući da je Freud pretpostavio da je i jedno i drugo moguće, a nije precizirao kada će se represija dogoditi ili neće, teoriju je teško krivotvoriti.

Naravno, pošteno bi bilo reći da Freudova teorija nije u potpunosti točna te da je s vremenom treba modificirati jer su rezultati novih studija postali dostupni.

 

Izvor: http://www.opentextbooks.org.hk/ditatopic/27363

Slična pitanja

2 odgovora 167 pregleda
Znatko medijski pokriva

Međunarodna konferencija za digitalne dizajnere i developere

Labin, 23.-24.09.2022.

PROGRAM | PRIJAVA
Znatko medijski pokriva

CRO commerce 2022


Najnoviji eCommerce trendovi na četvrtoj CRO commerce konferenciji u organizaciji trgovaca

Zagreb, 07.10.2022.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

‘ko?VA! Konferencija VIRTUALNI ASISTENT


Prva konferencija u Hrvatskoj namijenjena virtualnim asistentima i svima koje zanima svijet virtualne asistencije

Zagreb, 21.10.2022.

Ulaznice putem ENTRIO sustava

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

9.2k pitanja

14.6k odgovora

3.2k komentara

1.4k korisnika

...