Ivan Gačić u rubrici Hrana i piće od Ivan Gačić
Čokolada ili Nutella - što je tvoj izbor i - još važnije - opiši zašto!!!

I opiši što detaljnije! ;)

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

4 odgovor(a)

+10 glasa
Karla Jurišić od Karla Jurišić

Čokolada ili nutella. Ako govorimo o poslastici, onda uvijek biram čokoladu jer mi je čokolada omiljeni desert te postoji puno vrsta čokolade između kojim možete birati. Jednostavnije ju je jesti te možete izabrati između mliječne, bijele, tamne, sa različitim postotkom kakaa, sa raznim dodacima itd.. dok je nutella samo jedna, to jest jedan okus te vam je potreban kruh, tost, dvopek ili nešto slično

No, ako govorimo o palačinkama, uvijek ću izabrati nutellu prije otopljene čokolade jer volim dodatak okusa lješnjaka s palačinkama. Okus je ispunjen finim okusom spoja lješnjaka i čokolade te nije nužno dodavati ostale sastojke, dok kod otopljene čokolade moram dodavati sastojke kao što su lješnjaci, orasi, maline, banana ili med kako bi upotpunila pomalo gorkast okus.

Sve u svemu, volim i nutellu i čokoladu te se ne bi bunila ni sa jednim ni drugim izborom.

+9 glasa
Luka Celić od Luka Celić
odabran od Ivan Gačić
 
Najbolji odgovor

ČOKOLADA ILI NUTELA?

- Čokolada, a evo i zašto...

...  plod kakaa je već stoljećima upleten u živote čovjeka. Drevni narod Azteka ga je još otkrio kao "gorku vodu" di su oni zapravo pili ekstrakt kakaovca jer su vjerovali da je to prirodni afrodizijak. Otom potom znamo da je čokolada danas jedna od najdražih i najslađih "ovisnosti" čovjeka. Iz prirode je uzet puni potencijal kakaovca, te danas čokoladu možemo piti, jesti, mirisati u svijećama, pa čak i kupati se u njoj kao aromi koja se nalazi u kupkama. Čokolada potiče hormon sreće, mislim ja sam najsretniji kad sa užitkom pojedem svoju najdražu "čokoladu". Odlična je za poklone bilokakve prigode. Kad god čekam desert uvijek se nadam baš tom čokoladnom. A u posljednje vrijeme možemo čuti i dosta toga o blagotvornom djelovanju čokolade. Baš je tamna čokolada ta koja svojim antioksidansima i nekim flavonoidima smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. 

Mitovi o čokoladi koji nisu istiniti: "AKNE NASTAJU OD ČOKOLADE", "ČOKOLADA IMA VELIKE KOLIČINE KOFEINA", "ČOKOLADA KAO OVISNOST"

Nemam ništa protiv Nutelle, dapače volim Nutellu, ali kada bi morao birati uvijek bi izabrao čokoladu kao najdražu poslasticu jer je toliko rasprostranjena i možete ju pronaći u raznim namjenama od prehrane pa do umjetnosti i uvijek možete naći onaj spoj, teksturu i okus čokolade koji vama paše.

A sad za kraj bi vam htio dati par savjeta kako uživati u čokoladi:
1. Kad se konzumira na prazan želudac, čokolada je tad najukusnija
2. Čokoladu nije poželjno pohranjivati u hladnjak, već držati na sobnoj temperaturi u mračnom prostoru zbog odvajanja kakaa
3. Dobra čokolada nudi čitav spektar okusa a to nalazimo u tamnoj čokoladi konzumirajući ju tako da ju prvo pustimo da se otapa u ustima dok ne izađe prva aroma, zatim malo prožvačemo i tada izađe druga aroma te ju opet pustimo da se otapa dok ne okusimo čitav spektar čokolade

+6 glasa
Iva Murat od Iva Murat
Jako težak izbor jer obožavam i jedno i drugo. Čokoladu često jedem kao desert, a ponekad ju gricnem između obroka tako da mi je ona nekako važnija. Volim valjda sve vrste čokolada i naravno, koristim ih u u kolačima, tortama i  drugim slasticama. Sve što ima čokolade mora biti fino, ako mene pitate. Nutellu najčešće jedem na kruhu ili na palačinkama, a ponekad, priznajem, i na žlicu. :) Ako baš moram izabrati, onda biram čokoladu.
+5 glasa
Sandra Vukov od Sandra Vukov
uređen od Sandra Vukov

Biram tamnu čokoladu jer je znanstveno dokazano da poboljšava zdravlje mozga. Prema istraživačima flavanoli koji se apsorbiraju kad se jede čokolada prodiraju i akumuliraju se u dijelovima mozga koji su uključeni u učenje i pamćenje, posebno u hipokamusu. Nasuprot tome, u Sjedinjenim državama Ferrero, proizvođač Nutelle tužen je u skupnoj tužbi zbog lažnog oglašavanja zbog kojeg su ljudi vjerovali da Nutella donosi prehrambene i zdravstevene prednosti, a reklamirani su kao "dio hranjivog doručka". Morali su platiti i odštetu jer su tuženi zbog šienja lažnih vijesti o zdravlju. 

Slična pitanja

3 odgovora 2.0k 👀
3 odgovora 474 👀
5 odgovora 777 👀
Lovro Gorup 27.10.2020. pitanje u rubrici Hrana i piće od Lovro Gorup
3 odgovora 1.1k 👀
2 odgovora 336 👀
1 odgovor 393 👀
2 odgovora 706 👀
Znatko 19.12.2015. pitanje u rubrici Recepti od Znatko
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.7k pitanja

22.3k odgovora

8.3k komentara

1.6k korisnika

...