157 pregleda
Lovro Gorup u rubrici Osobni razvoj od Lovro Gorup (3.4k bodova)
promjena rubrike od Znatko
Kako započeti meditirati? Koje su osnovne informacije o meditaciji za početnike?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+4 glasa
Iva Murat od Iva Murat (27.1k bodova)
uređen od Iva Murat

Brojne su blagodati meditacije poput postizanja unutarnjeg mira, kontrole emocija, lakšeg koncentriranja na ono što nam je važno, mogućnost lakšeg zadržavanja fokusa i uspješnije nošenje sa stresom. Evo nekih savjeta za početnike u meditaciji:

1. Sjedite mirno 2 minute 

Pronađite udoban položaj i mirno sjedite i dišite 2 minute. Mnogima ovo nije lako kao što se na prvu čini. Postupno povećavajte vrijeme na 4, a zatim na 8 minuta.

2. Redovitost

Da bi meditacija djelovala, potrebno je meditirati svakog dana. Najbolje je da svako jutro imate podsjetnik na meditaciju kako ju ne biste zaboravili. 

3. Udoban položaj

Nemojte brinuti o načinu na koji sjedite. Važno je samo da vam je udobno i da ste opušteni. Nije važno sjedite li na stolici, na podu ili na krevetu, jeste li naslonjeni na jastuke, niti jesu li vam noge prekrižene ili ispružene. Samo se udobno smjestite i počnite meditirati.

4. Emocionalno stanje

Prije  početka meditacije, obratite pažnju na svoje emocije. Osvijestite jeste li trenutno zbog nečega pod stresom, jeste li napeti, boli li vas nešto.

5. Fokus na disanje

Nakon što ste pronašli udoban položaj, počnite smireno disati i brojati udahe. Fokusirajte se na zrak kojeg polako izdišete. Ovo će vam pomoći da se još više opustite. Početnicima se često dogodi da im misli odlutaju. Ako se to dogodi, ne brinite, nego se samo pokušajte ponovno fokusirati na vaše disanje. 

6. Prihvatite svoje emocije

Mnogi ljudi tijekom meditacije doživljavaju razne osjećaje, i pozitivne, i negativne. Nemojte se boriti protiv negativnih emocija. Prihvatite sve svoje osjećaje jer su oni prirodan dio vas.

7. Nema krivog načina

Početnici se često brinu da nešto krivo rade tijekom meditacije. Nema krivog načina za meditiranje, jedini ispravan način je kada je vama udobno i kada se osjećate opušteno. Iako se tijekom meditacije nekad dogodi da se mozak isprazni od svih misli, to ne mora biti cilj meditacije. Mozak je jako teško u potpunosti isključiti. Zato se fokusirajte na disanje i povećavanje koncentracije.

8. Mjesto za meditaciju

Ne treba vam posebno mjesto za meditaciju, Meditirati možete bio gdje, kad imate malo slobodnog vremena. To može biti u vašoj sobi, u parku, u autobusu.. Gdje god da se nalazite.

Izvor: https://www.fitness.com.hr/zdravlje/um-tijelo/Meditacija-kako-poceti-savjeti.aspx.

 

+3 glasa
Matija Kranjčić od Matija Kranjčić (16.1k bodova)
Iz osobnog iskustva mogu reći da se s meditacijom može započeti u bilo kojem trenutku života, neovisno radi li se o krizi, tj. nekoj vrsti problema. Meditacija, ako se "ispravno" izvodi, značajno poboljšava mentalno zdravlje te se stoga preporuča bilo kada. Postoji puno sadržaja na internetu koji pokazuju kako se meditacija izvodi, ali iz osobnog iskustva mogu reći da je dovoljno smiriti tijelo i um, biti u mirnoj pozi (najčešće sjedećoj) - opuštenoj, osjetiti svaki dio svojeg tijela i misli te se skoncentrirati na tišinu i sve osjećaje koji prolaze kroz nas. U tom slučaju se suočavamo sa svojim mislima i unutarnjim borbama na smiren i staložen način.

Slična pitanja

2 odgovora
Lovro Gorup 27.09.2020. pitanje u rubrici Zabava od Lovro Gorup (3.4k bodova)
5 odgovora
Marija Smiljan 21.06. pitanje u rubrici Vjera i religija od Marija Smiljan (2.5k bodova)
2 odgovora
Lovro Gorup 01.10.2020. pitanje u rubrici Zdravlje i medicina od Lovro Gorup (3.4k bodova)
4 odgovora
Margareta Jurisi 30.09.2020. pitanje u rubrici Sport i rekreacija od Margareta Jurisi (646 bodova)
Znatko medijski pokriva

NEM Zagreb 2022Središnje mjesto okupljanja producenata, scenarista, produkcijskih kuća, predstavnika FTA televizija, pay TV kanala, streaming servisa te ostalih stvaratelja sadržaja

Zagreb, 07. - 09.12.2022.

ULAZNICA
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

9.7k pitanja

15.3k odgovora

3.5k komentara

1.5k korisnika

...