7.2k pregleda
Lovro Gorup u rubrici Priroda od Lovro Gorup
Što su krokodili, a što aligatori? Koje su razlike između njih po kojima ih možemo raspoznati?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+5 glasa
Magdalena od Magdalena

Aligatori i krokodili naizgled se čine vrlo sličnima, ali poznajući njihove razlike lako možemo uočiti o primjerku koje vrste se radi. Oblik njihove njuške prvo je po čemu ih možemo razlikovati - krokodili imaju užu njušku u obliku slova v, dok aligatori imaju širu njušku nalik slovu u. Razlikuju se i po izgledu zubi - kad su im usta zatvorena, u krokodila možemo uočiti dio njihovih donjih zuba, a u aligatora se oni ne vide. Pri diferencijaciji bitno je obratiti pozornost i na njihovu boju - krokodili su zelene ili smeđe boje, a aligatori sivi ili crni. Osim fizičkih razlika, treba u obzir uzeti i razlike u njihovu ponašanju - krokodili su obično agresivniji od aligatora. Također, krokodili i aligatori nastanjuju različita staništa - krokodile ćemo naći u slanim, a aligatore u slatkim vodama

                                                                   
                          
Krokodil                                                                   Aligator


Izvor: Britannica

+5 glasa
Sara Cindrić od Sara Cindrić

Ove dvije životinje dijele mnoštvo karakteristika kao što su dugačke njuške, snažan rep i kratke noge. Ipak, relativno ih je lako prepoznati. Dvije karakteristike koje to omogućuju su oblik njuške i vidljivost zubi kada je čeljust zatvorena. 

OBLIK NJUŠKE

Aligatori imaju kraće i šire njuške koje oblikom podsjećaju na slovo U. Njuška krokodila je duža i zašiljenija pa se izgledom približava slovu V. 

ZUBI

Kod aligatora gornja je vilica šira od donje zbog čega im se ne mogu vidjeti zubi kada su im usta zatvorena. Kod krokodila neki donji zubi prelaze preko gornje usne zbog čega su djelomično vidljivi kada imaju zatvorena usta. 

OSTALO

Krokodili najčešće imaju svjetliju boju (maslinasta, kremasta, smeđa), a aligatori tamniju (siva, crna). Što se tiče životnih prostora, krokodili preferiraju slanu vodu, a aligatori slatku. Po ponašanju krokodili su agresivniji od aligatora (napadaju samo zato što im je nešto blizu, dok aligatori uglavnom miruju ako nisu gladni ili isprovocirani). 

Na slici dolje možete vidjet razliku:

Slična pitanja

1 odgovor
1 odgovor
2 odgovora
1 odgovor
2 odgovora
Znatko predstavlja

Međunarodna enogastronomska konferencija

Zagreb, 12. 03. 2024.
Znatko predstavlja

Kako dobro pozicionirati svoj online biznis

20.03.2024.
PRIJAVA
Znatko predstavlja

Budućnost financija i tehnologije

Zagreb
21. i 22. 03. 2024.

ULAZNICE
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.3k pitanja

21.9k odgovora

8.0k komentara

1.6k korisnika

...