Margareta Jurisi u rubrici Recepti od Margareta Jurisi
Imate li recept za ukusan, ali i kvalitetan i hranjiv doručak?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

4 odgovor(a)

+21 glasa
Karla Jurišić od Karla Jurišić
odabran od Margareta Jurisi
 
Najbolji odgovor

Moj definitivno omiljeni doručak su zobene pahuljice. One su hranjive i zdrave te se mogu raditi na brojne načine. Naravno, ne jedem ih same. Služe mi kao baza za zobenu kašu.

Kuham ju na štednjaku oko 5 minuta, sa malo vode i zobenog mlijeka. Zatim dodajem chia sjemenke, lanene sjemenke, malo mljevenog  cimeta te pola banane. Pričekam dok sve zajedno ne omekša te prelijem kašu u zdjelicu.

Na vrh dodajem još malo chia sjemenki, narezanu bananu, maline, borovnice te žlicu maslaca od kikirikija.

S ovim doručkom mogu izdržati dugo bez da budem ponovno gladna, a i svaki dan mijenjam sastojke.

+18 glasa
Iva Murat od Iva Murat

Budući da je doručak najvažniji obrok u danu, ne bismo ga smjeli preskakati, iako u nedostatku vremena mnogi to činimo. Međutim, ako se odlučite ustati malo ranije i pripremiti hranjiv i kvalitetan doručak, imat ćete puno više energije, lakše ćete se razbuditi i bolje ćete se osjećati tijekom dana. Također, izbjeći ćete prejedanje tijekom ručka ili na večer. Za doručak slobodno možete pripremiti hranu koja sadrži nešto više kalorija. Ovo pogotovo vrijedi ako radite fizički teži posao.

 Jaja su namirnica koja se često jede za doručak, a velika prednost je to što se ona mogu spremiti na mnogo načina. Klasični načini pripreme su jaje na oko, kajgana ili omlet. U kajganu i u omlet možete dodati i druge sastojke. To mogu biti na sitno nasjeckani, dinstani luk i drugo povrće koje imate, slanina, sir... Ovaj obrok bogat proteinima i drugim hranjivim tvarima definitivno će vas zasititi i pružiti vam dobar početak dana. 

Žitarice su još jedan klasični doručak. Ljudi ih uglavnom jedu s mlijekom, ali meni su posebno fine u kombinaciji s jogurtom. Vaše omiljene žitne pahuljice u kombinaciji s npr. grčkim jogurtom mogu biti zdrav i ukusan doručak. 

Još jedan prijedlog za zdrav i hranjiv doručak je smoothie. Možete ga pripremiti od raznog voća i povrća. Baza za smoothie može biti voda, jogurt, mlijeko ili voćni sok. Zatim dodajete voće i /ili povrće koje volite. Ne bojte se eksperimentirati s raznim kombinacijama. 

+17 glasa
Ivana Metić od Ivana Metić
Moj najdraži recept za doručak je kajgana sa purećom šunkom i kriška raženog prepečenca s namazom od avokada. Za početak u tosteru ili na tavi zapečem krišku raženog kruha. Nakon toga izdubim jedan avokado i zgnječim ga vilivom, posolim ga, popaprim i poškropim sa par kapljica limunova soka. Ako volite, možete dodati i sitno narezan luk. Ja osobno ne volim. Gotov namaz od avokada namažite po prepečencu. Za kajganu razbijem i izmutim dva jaja u koja dodam prstohvat soli i sitno narezanu pureću šunku. Na tavu ulijem par kapljica maslinovog ulja i izlijem jaja. Kad su jaja pečena, Vaš doručak je gotov. Osim što je bogat izvor raznih nutrijenata potrebnih za energiju i normalnu funkciju tijela, taj doručak vrlo je ukusan.
Dobar Vam tek. :)
+15 glasa
Ana Pilato od Ana Pilato
uređen od Ana Pilato

Recept za doručak dostojan kralja - Objava za medije Znatkove redakcije

Focaccia i jaja Benedict idealna su kombinacija za doručak kod kuće

Ivan Temšić otkrio nam je recept za savršenu focacciu, a ispričao nam je i zašto se jaja Benedict nazivaju kraljevskim doručkom

Ako ne znate što raditi za vikend, a volite kuhati, odgovor je jednostavan! Slasna, mirisna, aromatična i mekana talijanska focaccia u kombinaciji s jajima Benedict nama se čine kao idealan plan. Pripremite doručak, pozovite ekipu i pozdravite proljeće doručkom na terasi.

Omiljeni talijanski krušni specijalitet možete pripremiti na mnogo načina, no ako ga kombinirate s jajima Benedict, dan ćete započeti i siti, i sretni. Ivan Temšić, pobjednik jedne od najpoznatijih hrvatskih kulinarskih emisija, otkrio nam je recept, ali i trikove za pripremu ovog jela.

Za savršenu focacciu trebat će vam:

  • 550 g visokoproteinskog glatkog brašna
  • 440 g vode
  • 55 g maslinova ulja
  • 27.5 g soli
  • 16.5 g kvasca

Kvasac otopite u mlakoj vodi, pa ga povežite s tri žlice brašna. Kada na površini primijetite mjehuriće, dodajte preostalo brašno koristeći mikser i nastavak za tijesto. Da bi se kvasac u masi što prije pokrenuo, a pogotovo ako jelo pripremate u zadnji tren, Kenwood Titanium Chef Patissier XL sa svojim funkcijama grijanja posude na niskim temperaturama cijeli će proces ubrzati i olakšati. Postavljanjem miksera na malu brzinu postepeno razvijte gluten u tijestu, a nakon 5 minuta, kada se glutenska veza razvila, dodajte sol i maslinovo ulje. Miješajte na srednje jakoj brzini dok se ulje i sol ne inkorporiraju i tijesto.

Kada ste dobili kompaktnu smjesu, ostavite tijesto da odmori, blago ga umijesite, pa ga na kraju postavite na lim za pečenje koji ćete prethodno obložiti masnim papirom i maslinovim uljem. Nakon 30-ak minuta tijesto aromatizirajte začinima po želji. Ivan preferira dodati ružmarin, timijan, češnjak i cherry rajčice, krupnu sol i maslinovo ulje. Željene sastojke prstima utisnite u tijesto pa 30 minuta pecite na 230°C.

Pečenu, sočnu i aromatiziranu focacciu ostavite da se ohladi, a za to vrijeme pripremite jaja Benedict. Jeste li znali da je ovo jelo dobilo ime po aristokratskom paru koji je živio u New Yorku? Gospodin i gospođa Benedict vikendom bi doručkovali u restoranu, a jednom je kuhar samo za njih pripremio potpuno novi, poseban doručak, danas poznat kao jaja Benedict. Ostalo je povijest – nakon toga jelo je postalo poznato diljem svijeta i spada u must have ponudu velikog broja luksuznih restorana. Mnogi ga nazivaju kraljevskim doručkom, iako je jednostavan i možete ga napraviti za 15-ak minuta. Sastoji se od preprženog kruha, prženog mesa, poširanog jajeta i Hollandaise umaka.

Kako biste ga pripremili, za početak očistite malo miješane salate i prepecite par feta domaće pečenice. Da bi poširali jaje, u vruću (ne kipuću) vodu dodajte par kapi kiseline koja će pripomoći pri koagulaciji bjelanjka, te uz miješanjem pjenjačom stvorite vrtlog u koji ćete ubaciti jaje. Nakon toga ugasite vatru i poklopite lonac. Nakon par minuta, kada se bjelanjak stisne, a žumanjak i dalje ostane tekuć, izvadite i ocijedite poširano jaje.

Na kraju pripremite Hollandaise umak. Koristeći štapni mikser u žumanjak u koji ćete dodati malo vode i kiseline (limun ili aceto bianco), lagano inkorporirajte otopljeni maslac. Temperatura maslaca će automatski termički obraditi žumanjak, a tekstura umaka će biti kremasta i svilenkasta.

Vaš doručak je spreman! Ivan uz focacciu, jaja i umak preferira servirati i čvarke, a u pripremi tijesta uvijek koristi profesionalni Kenwood Titanium Chef Patissier XL mikser. Zahvaljujući naprednim značajkama svojeg pomoćnog kuhara, Ivanova focaccia baš svaki put ima prozračnu teksturu.

Slična pitanja

3 odgovora 333 👀
8 odgovora 920 👀
Mihael Fernežir 30.09.2020. pitanje u rubrici Recepti od Mihael Fernežir
2 odgovora 823 👀
Zoran Jurić 11.12.2020. pitanje u rubrici Recepti od Zoran Jurić
2 odgovora 401 👀
3 odgovora 431 👀
Mario Marijanović 02.12.2021. pitanje u rubrici Recepti od Mario Marijanović
5 odgovora 765 👀
Lovro Gorup 27.09.2020. pitanje u rubrici Recepti od Lovro Gorup
1 odgovor 450 👀
2 odgovora 606 👀
Redakcija 30.12.2021. pitanje u rubrici Recepti od Redakcija
1 odgovor 1.0k 👀
2 odgovora 529 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.7k pitanja

22.3k odgovora

8.3k komentara

1.6k korisnika

...