Ivana Mačić u rubrici Sport i rekreacija od
Što je fleksibilnost, a što je pokretljivost (mobilnost) tijela?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+8 glasa
Stjepan Dren Mlinarec od
odabran od Ivana Mačić
 
Najbolji odgovor

Zapamtite li rečenicu “mišići su fleksibilni, a zglobovi su pokretljivi” uvijek ćete znati razliku između fleksibilnosti i pokretljivosti (mobilnosti)

Ova dva slična a različita pojma koje koristimo u svakodnevnom životu imaju svoje mjesto u medicinskoj literaturi, pa idemo naučiti razliku ali i međusobnu povezanost. 

Fleksibilnost je svojstvo tkiva da promijeni oblik i spontano se vrati u prethodno stanje

U kontekstu lokomotornog sustava najčešće govorimo o fleksibilnosti mišića (najčešće, ali ne isključivo) i odnosi se na njihovu mogućnost izduljivanja. Mišić ne možemo izduljiti aktivno, naš mozak nema “naredbu” za izduljivanje mišića, već postoje samo dvije - kontrakcija i relaksacija (pojednostavljeno: skraćivanje i opuštanje, iako je zapravo nešto složenije).

Pokretljivost (zgloba) je definirana je kao stupanj do kojeg se zglob može kretati prije nego što je ograničen okolnim tkivima, tj. opseg nesputanog pokreta zgloba. 

Uzmimo za primjer zglob koljena u kojem ćemo promatrati dva pokreta, pregibanje (fleksija) i ispružanje (ekstenzija). Ukoliko koljeno možemo potpuno saviti i potpuno ispružiti, imamo ono što se naziva normalna pokretljivost zgloba. 

Dakle, fleksibilnost je važna i ona je jedan od faktora o kojima ovisi naša pokretljivost. Smanjena fleksibilnost ili pokretljivost na jednom mjestu uzroke može imati drugdje, pa tijelo i um uvijek trebamo gledati u cjelini i u liječenju mu tako pristupati.

+6 glasa
Lucija Vlaović od
Fleksibilnost je sposobnost slobodnog pokreta u zglobu. Fleksibilnost ovisi o ekstenzibilnosti mišića i tetiva koje prelaze preko određenog zgloba. Za fleksibilnost je važna sposobnost mišića da se opusti i prepusti sili istezanja. Ta je sposobnost pod minimalnim genetskim utjecajem što znači da se može razvijati i 'trenirati'.

Važno je napomenuti da, iako se ta dva pojma često miješaju, fleksibilnost i mobilnost nisu isto. Mobilnost je povezana s fleksibilnošću, ali i jakosti, koordinacijom i ravnotežom. Osoba velike mobilnosti sposobna je odraditi sve funkcionalne obrasce kretanja (npr. sklek, čučanj) bez ikakvih ograničenja ili smanjenjim rasponom pokreta. Uz mobilnost vežu se pojmovi hipomobilnosti i hipermobilnosti. Hipomobilnost tj. ograničena mobilnost nastaje zbog skraćenja mekih tkiva kao posljedica duže imobilizacije ili traume tkiva, a hipermobilnost tj. (prekomjerna mobilnost) nastaje kao posljedica nekih sportova kao što je primjerice gimnastika.
+6 glasa
Augustina Kolak od
Često ljudi miješaju pojmove fleksibilnost i mobilnost tijela.

Fleksiblinost je sposobnost mišića ili mišićnih skupina da se pasivno produžuju kroz raspon pokreta, a pokretljivost je sposobnost zgloba da se aktivno kreće kroz raspon pokreta. Pokretiljivost također uzima u obzir komponentu motoričke kontrole unutar živčanog sustava.

Ako pokušavate protegnuti mišić preko zgloba koji ima ograničenje pokretljivosti, nećete u potpunosti moći. Mišić se nikada neće moći produljiti u punoj mjeri jer mu zglob neće dozvoliti da se pomakne dovoljno daleko. Zbog toga su učinkoviti treninzi pokretljivosti od tradicionalnog istezanja učinkovitiji  jer se temelji na pokretu i motoričkoj kontroli. Vaš će središnji živčani sustav ograničiti mobilnost na temelju toga koliko imate kontrolu kako biste zaštitili svoje tijelo. Izvođenje pokretljivosti najbolje je obaviti prije vježbanja. Pokret će podmazati zglobove i omogućiti lakše postizanje većeg opsega pokreta.

Izvor: https://ssphysio.com.au/mobility-vs-flexibility/

Slična pitanja

3 odgovora 679 👀
Ivana Mačić 09.11.2020. pitanje u rubrici Sport i rekreacija od Ivana Mačić
4 odgovora 928 👀
1 odgovor 386 👀
1 odgovor 650 👀
1 odgovor 360 👀
2 odgovora 203 👀
1 odgovor 866 👀
3 odgovora 538 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.0k pitanja

22.7k odgovora

8.5k komentara

1.6k korisnika

...