Lara Tić u rubrici Zdravlje i medicina od Lara Tić
promjena rubrike od Znatko
Depresija je vrlo česta pojava, no zanima me kako ju prepoznati kod sebe ili kod drugih ljudi? Kako se sa tim nositi, kako pomoći sebi ili drugome, postoji li šansa da se to izliječi bez upotrebe tableta?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+8 glasa
Sandra Vukov od Sandra Vukov
uređen od Sandra Vukov
Osobno nisam za liječenje depresije tabletama i zbog toga nikada ne bi mogla biti doktor jer smatram da se depresija ne može rješiti niti bi se trebala rješavati lijekovima. Kvalitetan doktor bi trebao imati u interesu da pacijenti nakon njega budu zdravi a ne im dodatno poremetiti život s lijekovima koji mogu stvoriti ovisnost, koji uspavljuju i na taj način zaboravljate na svoje probleme umjesto da se suočite s njima, utječe na debljanja a razne su i studije koje su provedene dokazale da one povečavaju broj samoubojstva. Depresivna osoba će izbjegavati druženja, bit će tužna i imati će osjećaj krivnje da su razočarali čitav svijet oko sebe, loše će spavati, imat će loši apetit, povlačit će se u sebe itd.

Budući da doktori ne poduzimaju ništa osim dijele lijekove, nema grupnih terapija koje bi uvelike dovele do rješavanja problema jer bi pacijent uočio da nije sam i stekao novo prijateljstvo na način da doživi i tuđe priče i konačno imao s nekim razgovarati i podijeliti iskustva a nema niti kvalitetnih razgovora u individualnom radu u kojima oboje pričaju nego priča samo jedan a drugi je tu da propitkuje i zapisuje itd. moj savjet je široko izbjegavanje takvih institucija a pomoć ćete sami sebi da razmislite što zaista želite u životu i da vas prijatelji i obitelj a najviše vi sami potaknu da to i ostvarite. Mnogo komunikacije s njima pa i sa samim sobom da se izvučete iz problema.

Važno je znati da ste vi vrlo vrijedna i važna osoba iako se možda u trenutnoj situaciji ne osjećate tako.
Lara Tić od Lara Tić
Dijelim mišljenje o tabletama, i zadnja rečenica je vrlo bitna!  ^^
+7 glasa
Nikolina Šrajbek od Nikolina Šrajbek

Simptomi prisutni u depresiji jesu:

  • emocionalni- tuga, praznina, iritabilnost, ljutnja, nervoza, tjeskoba, strah
  • tjelesni- problemi sa spavanjem, nedostatak energije, smanjen/povećan apetit, osjećaj težine u rukama i nogama, napetost
  • simptomi koji se očituju u ponašanju- povlačenje, slaba angažiranost, svađa s drugima, žaljenje
  • simptomi koji se očituju u motivaciji- apatija, gubitak energije i interesa, besmislenost
  • simptomi koji se očituju u razmišljanju- samokritičnost, negativne misli, poteškoće u koncentraciji i donošenju odluka
Svi se često osjećamo umorno, tužno, bezvoljno, no ako ti osjećaji traju kratko, ne znače nužno da ste depresivni. 
Tablete, odnosno antidepresivi, uzimaju se kada terapeut odredi da je depresija jaka. Osim lijekova, nude se i psihoterapije. Kognitivno-bihevioralne terapije potiču na razgovor s terapeutom o uzrocima depresije, načinu ponašanja i negativnim razmišljanjima, a krajnji produkt ovakve terapije trebalo bi biti osvještavane o realnijem načinu razmišljanja. Tehnike i načini uče se zajedno s terapeutom, a kasnije se primjenjuju i kod kuće. Svakako treba pružiti šansu ovakvoj terapiji jer mišljenje kako nema pomoći zapravo i je simptom depresije pa je potrebno neko vrijeme da se vidi učinak terapije. 
Većina osoba koje pate od depresije uspješno se vraćaju svojim svakodnevnim aktivnostima.
Ono čime osoba može olakšati sebi je: podjela zadataka na manje dijelove, obavljanje istih zadataka kada je osoba u mogućnosti da ih obavi, ne postavljanje preteških izazova, dijeljenje osjećaja s bližnjima i osvještavanje da postoji razlika između "poremećaja" i "osobe".
+5 glasa
Iva Murat od Iva Murat

Depresija je bolest od koje u Hrvatskoj i u svijetu boluje sve više ljudi. Osobe koje boluju od depresije povlače se u sebe i nemaju snage za uobičajene aktivnosti koje su prije obavljale svakodnevno. Zanemaruju posao, druženje s obitelji i prijateljima, pa čak i osobnu higijenu. Naravno, nisu kod svih osoba prisutni isti simptomi. Najčešći simptom depresije je gubitak interesa za one aktivnosti u kojima su prije uživali. Uzroci depresije razlikuju se od osobe do osobe. Nekad je to nešto što je lako primijetiti poput prekida veze ili smrti bliske osobe, a nekad su uzroci mnogo dublji i složeniji. Neki ljudi se odvaže sami potražiti pomoć, a nekada to umjesto njih čini njihova obitelj. Ipak, može se dogoditi da depresija ostane neprimijećena, kad se kod osobe javljaju fizički simptomi, a ona ne prepoznaje da u pozadini toga stoji psihički problem. Dijagnozu depresije daje i liječenje provodi liječnik psihijatar. Najčešće se koristi kombinacija lijekova i psihoterapije. Neće svaki lijek jednako djelovati na svakog pacijenta. Nekim pacijentima više će odgovarati grupna psihoterapija, a nekima individualna. Važno je pronaći dobru kombinaciju za pacijenta. U procesu liječenja jako je važna podrška koju osoba dobiva od okoline. Da bi liječenje bilo uspješno, osoba mora imati povjerenja u psihijatra, a on joj mora pokazati suosjećanje. Osim toga, važno je da obitelj i bliža okolina osobe koja boluje od depresije pokaže razumijevanje i podršku. U našem društvu mentalne bolesti i dalje su tabu tema i mnoge je sram ići kod psihijatra. Zato je važno otkloniti predrasude i osobi koja se liječi od depresije pružiti pomoć i potporu, bez forsiranja i bez umanjivanja njezinih problema.

 

https://www.plivazdravlje.hr/aktualno/clanak/27761/Depresija-prepoznavanje-i-lijecenje.html

Slična pitanja

1 odgovor 249 👀
1 odgovor 265 👀
1 odgovor 835 👀
1 odgovor 569 👀
1 odgovor 217 👀
3 odgovora 391 👀
2 odgovora 202 👀
1 odgovor 333 👀
1 odgovor 252 👀
1 odgovor 248 👀
Znatko predstavlja

Međunarodna enogastronomska konferencija

Zagreb, 12. 03. 2024.
Znatko predstavlja

Kako dobro pozicionirati svoj online biznis

20.03.2024.
PRIJAVA
Znatko predstavlja

Budućnost financija i tehnologije

Zagreb
21. i 22. 03. 2024.

ULAZNICE
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.4k pitanja

22.0k odgovora

8.1k komentara

1.6k korisnika

...