Augustina Kolak u rubrici Zdravlje i medicina od
Kakve posljedice ostavlja? Koliko dugo može trajati terapija?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+8 glasa
Sandra Vukov od
odabran od Augustina Kolak
 
Najbolji odgovor
Kemoterapija je uporaba lijekova za uništavanje stanica karcinoma. Obično djeluje tako da spriječava stanice raka da rastu, dijele se i stvaraju više stanica. Budući da stanice karcinoma obično rastu i dijele se brže od normalnih stanica, kemoterapija ima veći učinak na stanice raka. U većini slučajeva kemoterapija se daje izravno u venu a to je poznato kao intravenska kemoterapija. To obično uključuje davanje lijeka polako iz vrećice s tekućinom koja je cjevčicom pričcršćena na jednu od vena. Svaka 3 tjedna, to razdoblje se naziva ciklusom liječenja a nekoliko ciklusa čini tečaj kemoterapije. Neki se karcinomi liječe s kraćim vremenom oporavka između ciklusa. Kemoterapiju možete imati jednom tjedno ili nekolko dana, a zatim odmarati nekoliko dana ili tjedana jer pauze daju lijekovima vremena da rade svoj dio posla. Odmor takodjer daje vašem tijelu vremena da zacijeli kako bi ste se mogli nositi s neuspojavama poput mučnine, gubitka kose ili umora. Možda će nekome trebati 4 do 8 ciklusa za liječenja raka. Niz ciklusa naziva se tečaj. Taj tečaj može potrajati 3 do 6 mjeseci i možda će trebati više od jednog tečaja kemoterapije kako bi osoba pobijedila rak.

Kemoterapija može uzrokovati umor, gubitak apetita, mučninu, probleme s crijevima, gubitak kose, rane u ustima, probleme s kožom i noktima. Neki ljudi mogu imati problema s koncentracijom ili pamćenjem stvari, mogu biti živčani, imati mišićne efekte te promjene sluha.
+1 glas
Arnela Abadžija od
Kemoterapija se upotrebljava za liječenje kancera ona radi na principu tako što uništava sve ćelije u organizmu kancer se dobija tako što dolazi do pretjerane i nekontrolisane i nepotrebne deobe ćelija hemoterapija uništava sve ćelije organizam sam obnovi samo te dobre ćelije ali nekada recidivno može da se vrati u stanje da opet radi bespotrebne deobe ćelija i da se ponovo vrati kancer prilikom kemoterapije dolazi do određenih mučnina opadanja kose opadanja i drugog imuniteta opadanje noktiju i tako dalje zbog toga je bitno unositi zdrave namirnice kako bi organizam sam obnovio dobre ćelije odnosno potrebne ćelije koje takođe stradaju u kemoterapiji

Slična pitanja

1 odgovor 206 👀
1 odgovor 265 👀
1 odgovor 287 👀
2 odgovora 221 👀
Ivana Basar 04.09.2020. pitanje u rubrici Zdravlje i medicina od Ivana Basar
4 odgovora 331 👀
3 odgovora 431 👀
2 odgovora 252 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

13.9k pitanja

22.6k odgovora

8.5k komentara

1.6k korisnika

...