Ana Pilato u rubrici Poslovanje od

Kakvi projekti se mogu smatrati za istraživačko-razvojnim projekt i kandidirati na EU fondove?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+5 glasa
Tajana Barančić od

Istraživanje i razvoj obuhvaća kreativan i sistematičan rad poduzet sa svrhom povećanja fonda znanja te kako bi se osmislile nove primjene postojećeg znanja.

Aktivnosti istraživanja i razvoja u pravilu udovoljavaju sljedećim kriterijima:

  • mora polučiti neko novo znanje
  • kreativnost (koristiti nove koncepti, ideje i metode koje unaprjeđuju postojeće znanje)
  • neizvjesnost u smislu ishoda (da li će raditi ili ne)
  • sistematičnost (plan, osigurano financiranje, dokumentiranje)
  • prenosivo i/ili moguće ponoviti (ishodi su prenosivi kao nova znanja i /ili ishode je moguće ponoviti)

Frascati manual ovako opisuje i definira faze istraživanja i razvoja:

„Industrijsko istraživanje znači planirano istraživanje ili kritički pregled u cilju stjecanja novih znanja i vještina za razvoj novih proizvoda, procesa ili usluga odnosno za postizanje znatnog poboljšanja postojećih proizvoda, procesa ili usluga. Industrijsko istraživanje obuhvaća stvaranje sastavnih dijelova složenih sustava i može uključivati izradu prototipova u laboratorijskom okruženju ili u okruženju sa simuliranim sučeljima postojećih sustava te pilot-linije ako je to neophodno za industrijsko istraživanje, prvenstveno za provjeru generičke tehnologije.

 

Eksperimentalni razvoj podrazumjeva stjecanje, kombiniranje, oblikovanje i uporabu postojećih znanstvenih, tehnoloških, poslovnih i ostalih mjerodavnih znanja i vještina u cilju razvoja novih ili poboljšanih proizvoda, procesa ili usluga. Može uključivati djelatnosti u cilju konceptualnog definiranja, planiranja i dokumentiranja novih proizvoda, procesa ili usluga. Eksperimentalni razvoj može obuhvaćati izradu prototipova, demonstracijske aktivnsti, pilot projekte, ispitivanje  i provjeru novih proizvoda u okruženju koje odražava operativne uvjete iz stvarnog života ako je osnovni cilj ostvarenje daljnjih tehničkih poboljšanja na proizvodima, procesima ili uslugama koji nisu u bitnome utvrđeni. To može uključivati razvoj tržišno upotrebljivog prototipa ili pilot-projekta koji je nužno konačni tržišni proizvod, a neekonomično ga je proizvesti samo da bi se upotrebljavao u svrhu deminstracijskih aktivnosti i provjere. Eksperimentalni razvoj ne uključuje rutinske ili periodične promjene postojećih proizvoda, procesa ili suluga i drugih aktivnosti, čak i ako te izmjene znače poboljšanja.“

Drugim riječima, faza industrijskog istraživanja završava sa dokazanim konceptom, prototipom u laboratorijskom okruženju (TRL 4), a od tog trenutka dalje nastavlja se faza eksperimentalnog razvoja (TRL 5-TRL 9).

TRL je u biti Technological readiness level, a gradaciju je od 0-9 razina.

Kad govorimo o Strukturnim fondovima EU, onda je za prijavu projekta na neki EU natječaj (ne govorim ovdje o centraliziranim natječajima EK, poput Horizon 2020) bitno da je isti u skladu sa Strategijom pametne specijalizacije. To je Strategija koja određuje područja primjene RD projekta i u trenutnoj Strategiji imamo 5 područja (KET i ICT su horizontalna područja):

  • Zdravlje i kvaliteta života
  • Energija i održivi okoliš
  • Promet i mobilnost
  • Sigurnost
  • Hrana i bioekonomija

Do kraja 2021. u planu je donijeti novu Strategiju pametne specijalizacije, a svi se nadamo da će se prioritetna područja proširiti na IT i kreativne industrije. To bi značilo da će na neke nove IRI natječaje onda moći kandidirati veći broj IT projekata, odnosno, i oni koji svoju primjenu ne nalaze u sadašnjih 5 prethodno navedenih vertikala.

Slična pitanja

1 odgovor 209 👀
1 odgovor 322 👀
1 odgovor 195 👀
2 odgovora 335 👀
2 odgovora 611 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.3k pitanja

23.3k odgovora

8.9k komentara

1.7k korisnika

...