39 pregleda
Nino Marić u rubrici Hrana i piće od Nino Marić [Ekstraktivan] (6.2k bodova)

Zašto paški sir nosi zaštićenu oznaku izvornosti?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+3 glasa
Redakcija od Redakcija [Megaktivan] (17.6k bodova)
odabran od Nino Marić
 
Najbolji odgovor

"Paški sir" – zaštićena oznaka izvornosti

Paški sir je tvrdi ovčji sir koji se odlikuje ugodnim pikantnim okusom i zbijenom zatvorenom teksturom. Može se prepoznati po svom pravilnom, niskom cilindričnom obliku, ravnom do lagano konveksnom plaštu te po relativno malim dimenzijama (mase do 3,5 kg). Proizvodi se od punomasnoga ovčjeg mlijeka koje se dobiva od izvorne pasmine paške ovce na otoku Pagu i dvama otočićima u paškom arhipelagu – Mauni i Skrdi.

Nepovoljna geomorfološka i pedološka svojstva otoka Paga te specifične klimatske prilike uvjetovale su razvoj ovčarstva kao dominantne poljoprivredne grane kojom se bave otočni stanovnici, a unatrag stotinjak godina i znatnu proizvodnju sira, koja je postala dio lokalne tradicije.

Naziv Paški sir registriran je na razini Europske unije 25. studenog 2019. kao zaštićena oznaka izvornosti čime je zaštićen od bilo kakva oblika zlouporabe u cijeloj Europskoj uniji. Na tržištu se pod nazivom Paški sir mogu nalaziti samo oni proizvodi koji su proizvedeni prema Specifikaciji proizvoda za zaštićenu oznaku izvornosti Paški sir te za koje proizvođači posjeduju valjanu Potvrdu o sukladnosti proizvoda sa Specifikacijom proizvoda koju je izdalo ovlašteno delegirano tijelo.

Slična pitanja

2 odgovora 3.3k pregleda
1 odgovor 368 pregleda
2 odgovora 614 pregleda
Lovro Gorup 14.10.2020. pitanje u rubrici Hrana i piće od Lovro Gorup [Superaktivan] (3.4k bodova)
2 odgovora 195 pregleda

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.5k pitanja

13.7k odgovora

2.8k komentara

1.3k korisnika

...