181 pregleda
Monika Kiris u rubrici Pravo od Monika Kiris (8.8k bodova)

Kako je prošao posjet predstavnika Odbora ministara Vijeća Europe u RH zbog izvršenja presuda Europskog suda za ljudska prava u 2022.godini?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+4 glasa
Redakcija od Redakcija (130k bodova)
prikazano od Znatko

Posjet predstavnika Odbora ministara Vijeća Europe u vezi izvršenja presuda Europskog suda za ljudska prava

Dana 4. i 5. listopada 2022. u radnom posjetu Republici Hrvatskoj bili su predstavnici Tajništva Odbora ministara Vijeća Europe (OMVE) i to gđa Clare Ovey, voditeljica resora nadležnog za nadzor nad izvršenjem presuda Europskog suda za ljudska prava sa suradnicima koji neposredno rade na hrvatskim predmetima u Odjelu za izvršenje presuda Europskog suda.

Svrha navedenog posjeta bila je upoznati predstavnike Tajništva OMVE s načinom na koji funkcionira proces izvršenja presuda Europskog suda u Hrvatskoj i razmotriti otvorena pitanja u izvršenju presuda tog Suda s nadležnim tijelima i zastupnicom Republike Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava, koja ujedno i koordinira sva hrvatska tijela u postupku izvršenja presuda tog Suda u Hrvatskoj.

Tijekom navedenog posjeta gđa Ovey i njezini suradnici sastali su se s predstavnicima Ustavnog suda, Vrhovnog suda Republike Hrvatske na čelu s predsjednikom tog suda mr.sc. Radovanom Dobronićem i suradnicima, s Glavnom državnom odvjetnicom gđom Zlatom Hrvoj-Šipek i njezinim suradnicima, s potpredsjednikom Vlade i ministrom unutarnjih poslova dr.sc. Davorom Božinovićem i predstavnicima Ravnateljstva policije, s ministrom prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine g. Ivanom Paladina, s Pučkom i Pravobraniteljicom za djecu kao i s članovima Nezavisnog mehanizma nadzora postupanja policijskih službenika MUP-a u području nezakonitih migracija i međunarodne zaštite, te s članovima Stručnog savjeta za izvršenje presuda Europskog suda za ljudska prava.

Nakon dobivenog uvida u način na koji postupaju hrvatska tijela u izvršenju presuda Europskog suda, a to je putem međuresornog i međuinstitucionalnog tijela – Stručnog savjeta koji objedinjuje predstavnike sudbene i izvršene vlasti te DORH-a i Ustavnog suda, a po potrebi i drugih tijela, predstavnici OMVE su istaknuli takav pristup kao jednu od najboljih praksa u Europi.

Ujedno, predstavnike OMVE zanimale su mjere koje hrvatska tijela poduzimaju u cilju izvršenja presuda Europskog suda, posebice presuda u pojačanom nadzoru. Ministar Paladina predstavio je mjere koje ministarstvo poduzima radi izvršenja presude Statileo protiv Hrvatske (tematika zaštite prava vlasništva vlasnika stanova u kojima žive zaštićeni najmoprimci), dok su ministar Božinović i predstavnici Policije kao i Državnog odvjetništva predstavili radnje koje poduzimaju u izvršenju presude M.H. i drugi protiv Hrvatske (prva presuda Europskog suda protiv Hrvatske koja se odnosi na migrante).

Zastupnica je obavijestila delegaciju da je sukladno njihovom prijedlogu, prvi Akcijski plan u predmetu M.H i dr. koji sadržava informacije o dosada poduzetim individualnim mjerama i dijelu općih mjera dostavljen Tajništvu OMVE u zadanom roku, a neposredno prije njihovog posjeta, dok će detaljni akcijski plan uslijediti naknadno. Dodatno, zastupnica je navela da je u međuvremenu obitelji H. isplaćena i pravična novčana naknada dosuđena presudom Europskog suda.

Znatko medijski pokriva
MONEY MOTION 2023
Udruga eCommerce Hrvatska

Zagreb, 28.03.2023.
PRIJAVE
Znatko medijski pokriva
WINE EnoGASTRO Vip Event 2023

Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike
Znatko medijski pokriva

WEEKEND FOOD FESTIVAL 2023

WEEKEND FOOD FESTIVAL 2023

Najbolja gastronomija, hrana i catering

Rovinj, 14. - 16. 4. 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

FUTURE TENSE 2023

FUTURE TENSE 2023

Poslovna konferencija orijentirana budućnosti

Zagreb, 10. i 11. 5. 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Superprodavač 2023

Superprodavač 2023

Kako prodavati kupcima budućnosti?

Zagreb, 19. i 20.10.2023.
ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.6k pitanja

16.8k odgovora

4.2k komentara

1.3k korisnika

...