Goran Gonar u rubrici Hrana i piće od

Koje voće mogu dijabetičari jesti?

* povezano sa odgovorom na pitanje: Zašto dijabetičari SMIJU jesti tamnu čokoladu?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+9 glasa
Katarina Pofuk od
odabran od Goran Gonar
 
Najbolji odgovor

Često ljudi misle da dijabetičari ne smiju jesti nikakvo voće zato što moraju izbjegavati šećer. Mi smo na portalu "dijabetes.net" namijenjenom savjetima za osobe s dijabetesom pronašli odgovore na pitanje koje voće je za dijabetičare čak i zdravo. 

Prilikom odabira voća koje smiju jesti, osobe s dijabetesom trebaju paziti na glikemijski indeks (GI). Potrebno je birati namirnice sa što nižim glikemijskim indeksom. Sve što sadži brašno, žitarice, krumpir i škrobne namirnice ima visoki glikemijski indeks.

Namirnice s najnižim glikemijskim indeksom (do 55) koje su nam svima dostupne su: jabuke, avokado, banane, bobičasto voće, trešnje, višnje, grejp, grožđe, kivi, nektarine, naranče, breskve, kruške, šljive i jagode. Namirnice koje imaju glikemijski indeks do 70 su: dinja, datulja, smokva, ananas i papaja.

Ako dobro poznajemo glikemijski indeks i povremeno konzumiramo voće, ono može imati uistinu pozitivan učinak na zdravstveno stanje osoba s dijabetesom. 

Dodatni savjeti su da osobe s dijabetesom biraju manje porcije voćki, posebno treba biti oprezan s cijeđenim  voćnim sokovima i smoothiem. Bolje je konzumirati svježe voće jer npr. sušeno voće ima više ugljikohidrata od svježega voća. 

Da zaključimo, preporuča se konzumiranje svježega voća s manjim glikemijskim indeksom, ALI u ograničenim i umjerenim količinama. 

P.S. Najniži udio ugljikohidrata imaju: masline (6 grama), jagode (8 grama), lubenica (8 grama), dinja (8 grama), avokado (9 grama), limun (11 grama), kupine (10 grama), breskva (10 grama) i limeta (11 grama).

Link na članak: https://dijabetes.net/najbolje-voce-za-osobe-s-dijabetesom 

+2 glasa
Ivan Ivić od
Dijabetičari mogu jesti svaku vrstu voća jer voće u sebi Ne sadrži saharozu kao bijeli šećer što je ili bilo koja industrijski šećer već oni sadrže fruktozu i na ni na jedan način ne štete dijabetičarima koliko god voće sladunjavo bilo

Slična pitanja

3 odgovora 1.1k 👀
2 odgovora 1.6k 👀
2 odgovora 1.1k 👀
1 odgovor 325 👀
3 odgovora 493 👀
4 odgovora 304 👀
1 odgovor 224 👀
2 odgovora 279 👀
2 odgovora 734 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.3k pitanja

23.2k odgovora

8.9k komentara

1.7k korisnika

...