Maja Kos u rubrici Mediji od
promjena rubrike od Znatko
Nakon što je web site gotov, želimo to objaviti medijima na jednoj javnoj press konferenciji za novinare. Imate li neki step by step prikaz kako napraviti takvu konferenciju za medije?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+11 glasa
Zoran Marković od
Prvo i osnovno, kao i kada planirate pisati objavu za medije, tako i press konferencija mora biti vezana uz vijest koja je vrijedna objavljivanja. Uz to, lokacija na kojoj ćete održati pressicu mora biti vizualno atraktivna. Atraktivnost same lokacije može poslužiti i kao “mamac” za novinare koji će zbog toga popratiti vašu konferenciju za medije i pisati će o onome što ste vi govorili.
 
Što se tiče samog pozivanja na press konferenciju, službeni poziv šaljite e-mailom - ni manje ni više nego dva dana prije press konferencije. Također, jako je bitan i odabir vremena u danu i dana kada ćete održati konferenciju za medije. Osobno smatram da je najbolje izbjegavati vikend. Također, pressice nikad raditi prije 10h, jer su do 10h novinari još uvijek na kolegijima u redakcijama. S druge strane, isto tako ne raditi ih nikad poslije 14h, jer ako vam dolaze televizije, taj materijal se mora stići montirati ako želite biti u večernjim vijestima.
 
Što se tiče vaših govornika, ne bi ih nikada trebalo biti više od tri. Također, osoba koja je u organizaciji zadužena za PR (ili najviše zna o temi pressice, ili organizira pressicu, uglavnom, zadužena je za takve stvari) treba jako dobro pripremiti govornike. Svaki od govornika mora imati nešto što će dati novinarima, neko svoje posebno gledište na temu. I naravno, uvijek je dobro imati moderatora.
 
Kada radite press konferencije nikako nemojte zaboraviti pripremiti press kit za novinare. Osnovni elementi koje bi press kit trebao sadržavati su:
  1. kontakt informacije i imena kontakt osoba
  2. informacije o vašoj organizaciji
  3. informacije o vijesti, najbolje u obliku objave za medije
  4. digitalni sadržaji koji su bitni za vašu vijest

Za kraj - još par trikova

  • U prostoru u kojem organizirate pressicu na ulazu postavite stolić i osobu koja će popisivati novinare. Ta osoba ih treba tražiti njihovo ime i prezime, s kojeg medija dolaze i kontakt informacije. Na ovaj način si širite bazu medija.
  • Nikad nemojte da vaša press konferencija traje duže od 30 minuta. Predstavnici medija vam jednostavno neće ostati tako dugo.
  • Kada šaljete pozive za press konferenciju, šaljite ih direktno urednicima. No, svakako obavijestite i novinare s kojima inače surađujete iz medija koje pozivate.
  • Uredite i dekorirajte lokaciju na kojoj će biti press konferencija. Logo vaše organizacije, možda i neka web adresa su svakako poželjni u kadru.
  • Moderatori i govornici ne bi trebali čitati, no nemojte ni učiti napamet – i to se osjeti. Najbolje je biti prirodan i imati nekoliko točaka zapisanih kako biste se podsjetili što morate popratiti.

Maja, nadam se da će ovi savjeti pomoći.

Slična pitanja

1 odgovor 827 👀
Ivana Mačić 16.01.2022. pitanje u rubrici Mediji od Ivana Mačić
3 odgovora 298 👀
2 odgovora 410 👀
Marketing odjel d.o.o. 03.10.2020. pitanje u rubrici Mediji od Marketing odjel d.o.o.
1 odgovor 604 👀
Mia Marijanović 17.09.2014. pitanje u rubrici Mediji od Mia Marijanović
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

13.9k pitanja

22.6k odgovora

8.5k komentara

1.6k korisnika

...