Monika Kiris u rubrici Hrana i piće od

Kako je prošao ručak Škrap&Wine 2023. godine, održan u sklopu međunarodne trekking utrke Škraping?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+7 glasa
Redakcija od
uređen od Redakcija

Škrap&Wine - tradicionalna otočka jela i lokalna vina

Subota, 4. ožujka 2023. u mjestu Tkon na otoku Pašmanu, nakon međunarodne trekking utrke Škraping

Irena Lučić / diWine Project

Ručak „Škrap&Wine“ se održao u Trta Mrti, a zajedničkim su ga snagama osmislile i realizirale Jelena Ugrinić iz TZO Tkona i Irena Lučić iz tvrtke diWine specijalizirane za organizaciju i promociju enogastronomskih događanja.

Direktorica TZO Tkona, Jelena Ugrinić, 2023. godine odlučila je Škraping spojiti sa vrhunskom enogastronomijom, budući da su otok Pašman i Tkon mjesta bogate, ali nedovoljno poznate povijesti i kulture. Stoga se organizirao navedeni ručak u sklopu kušanja kunjske gastronomske ponude.

@znatko1

Na ručku su se okupili brojni predstavnici medija, ali i VIP uzvanici poput: 

  • Šime Vickovića, zamjenika župana Zadarske županije, 
  • Šime Mršića, bivšeg državnog tajnika Ministarstva poljoprivrede i aktualnog ravnatelja PP Vransko jezero, 
  • Ante Sjauša, pročelnika Zadarske županije za turizam i gospodarstvo, 
  • Filipa Đinđića, predstavnika zadarskog konzervatorijskog odjela pri Ministarstvu kulture, 
  • saborskog zastupnika Vladimira Bileka, 
  • Brune Bonifačića, direktora Hrvatske turističke zajednice u Ljubljani te 
  • Anđela Palaškova, načelnika općine Tkon.

Irena Lučić / diWine Project

Ručak koji ima pet slijedova započeo je nakon osvježavajućeg koktela od pjenušca i Fiolić likera od smokve, začinjenog borovicom, anisom i narančom. U tih pet slijedova su kombinirana tradicionalna otočka jela i izvrsna vina zadarskih vinara, pod znalačkom palicom vinskog stručnjaka i najpoznatijeg vinskog blogera Nenada Trifunovića Vinopije.

Irena Lučić / diWine Project

Prvi slijed činio je mišani morski pijat na kojem su se našli slani inćuni i srdele, pašteta od tune i bakalara, salata od hobotnice, ali i domaći pršut i sir. Ovu je kombinaciju okusa izvrsno pratio svježi i sjajno izbalansirani Vinketa Debit iz 2021 koji je još jednom pokazao kako je debit autohtona sorta velikog potencijala, koja se sve brže rješava „stigme“ nepitkog i lošeg vina kojeg pamtimo iz razdoblja industrijske proizvodnje te uspješno pronalazi svoje kupce.

Irena Lučić / diWine Project

Manaštrun od sipe je jelo „na žlicu“ koje je karakteristično za otok Pašman gdje se radi sa tjesteninom, a ne sa rižom kao što je to slučaj na ostalim otocima. U sezoni mu se dodaje i mladi bob. Jelo je odlično pristajalo uz Fiolić maraštinu 2021, još jednu autohtonu hrvatsku sortu koja upravo na zadarskom području daje izvrsne rezultate. Ovu konkretnu etiketu je vinar Dario Fiolić doveo gotovo do savršenstva.

Irena Lučić / diWine Project

Na ručku je poslužen i Cuveé Butić, kupaža plavine – druge najznačajnije dalmatinske crne sorte, koja je također autohtona - i merlota, poslužena je u magnum bocama od 1,5l. Ovo vino nažalost često nije moguće kupiti i kušati, budući da se većina proizvodnje proda na kućnom pragu. Radi se o vinu proizvedenom od grožđa iz vinograda starijih od 65 godina na tradicionalan način, zbog čega je zadržan rustikalan ton i snažna mineralnost. Vino je posluženo s brudetom od ugora i grdobine, posluženog uz palentu.

Irena Lučić / diWine Project

Znalački spravljena tuna na žaru, uz malo blitve i krumpira, poslužena je sa velebnom kupažom vina Gladijator iz Kraljevskih vinograda. Radi se o blendu autohtonog plavca malog i internacionalnih sorti cabernet sauvignona i merlota koji je savršeno „legao“ uz zadnje jelo i kojeg se tražila čaša (čitaj: butelja) više. wink

Irena Lučić / diWine Project

Za kraj su pristigle domaće fritule i torta od sira spravljena na tradicionalan način.

TZO Tkona u planu ima i druge manifestacije koje spajaju već postojeća otočka događanja sa enogastronomijom, povećanje ponude u pred- i post-sezoni kao i brojne nove aktivnosti koje ističu autentičnost i bogatstvo ovog divnog otočkog mjesta.

Monika Kiris 06.03.2023. pitanje u rubrici Sport i rekreacija od Monika Kiris Što je - Škraping?

Slična pitanja

1 odgovor 299 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.4k pitanja

23.4k odgovora

9.0k komentara

1.7k korisnika

...