538 pregleda
Goran Dren u rubrici Poslovanje od Goran Dren [Ekstraktivan] (5.4k bodova)
promjena rubrike od Znatko
Neki useri koji kupuju putem weba trebaju EORI broj da bi neki predmet mogli uvesti u Hrvatsku. A nekima ne treba! Zanima me što je EORI broj i u čemu je problem?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+5 glasa
Darko Međimurec od Darko Međimurec [Turboaktivan] (24.7k bodova)
odabran od Goran Dren
 
Najbolji odgovor

EORI broj je identifikacijski broj za carinske svrhe i potreban u slučaju poslovanja s trećim zemljama (zemlje koje nisu države članice EU). Njegova struktura za hrvatske pravne i fizičke osobe (i ostale osobe evidentirane u OIB registru) glasi: HR+OIB. EORI broj ne treba miješati s poreznim (VAT) brojem koji ima jednaku strukturu, ali se zahtjeva u slučaju poslovanja s državama članicama EU i za njegovu dodjelu je nadležna Porezna uprava. 

Svi gospodarski subjekti (pravne i fizičke osobe, obrtnici, udruge itd.) koji od dana pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji imaju namjeru obavljati djelatnosti iz nadležnosti carinskog zakonodavstva Europske unije (uvoz, izvoz, provoz itd.) moraju imati dodijeljen EORI broj. 

Pravne i fizičke osobe (i udruženja osoba) koje imaju poslovni nastan u nekoj od država članica EU moraju EORI broj ishoditi u onoj državi u kojoj imaju svoj poslovni nastan, što znači da osobe s poslovnim nastanom u drugim državama članicama EU ne mogu ishoditi EORI broj u Republici Hrvatskoj.

Zahtjev za dodjelu EORI broja podnosi se u pisanom obliku. 

Obrazac zahtjeva sa svom popratnom dokumentacijom objavljen je na stranicama Carinske uprave: Registracija subjekata – EORI

Valjanost Vašeg EORI broja možete provjeriti na ovoj web stranici Europske komisije.

Slična pitanja

5 odgovora 353 pregleda

Prva konferencija u Hrvatskoj namijenjena virtualnim asistentima i svima koje zanima svijet virtualne asistencije.

Zagreb, 21.10.2022.

Ulaznice putem ENTRIO sustava

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.8k pitanja

14.1k odgovora

3.0k komentara

1.4k korisnika

...