51 pregleda
Suzanna Marić u rubrici Osobni razvoj od Suzanna Marić

Da li netko za koga biste rekli da je neobrazovan i jednostavno ima takav mozak može biti svjestan da je netko dugi obrazovaniji i pametniji (pametniji od njega)...

ili...

...to nije moguće zbog Dunning-Kruger efekta koji mu "blokira" takvo shvaćanje?

* povezano sa odgovorom na pitanje: Kako prepoznati Dunning – Kruger efekt?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+1 glas
Alan Kuč od Alan Kuč
Ovdje je potrebno razlikovati obrazovanje od inteligencije. Mnogi ljudi nemaju mogućnosti za formalno obrazovanje iako su jako inteligentni. Iz tog razloga nije dobro imati predrasude u razgovoru s manje obrazovanom osobom. Ponekad će Vam dati uvide i novu percepciju oko stvari koje ste mislili da znate. Od svakog čovjeka možemo nešto naučiti jer svaka nova perspektiva može obogatiti vlastitu. Inteligencija je mentalna karakteristika koja se sastoji od sposobnosti za učenje iz iskustva, prilagodbe na nove situacije, razumijevanja i korištenja apstraktnih pojmova i korištenja prethodnih znanja za snalaženje u novoj okolini u kojima ne pomaže stereotipno nagonsko ponašanjem, a obrazovanje je u stvari izraz društvenog sistema. Ono danas znači jednakost šansi koje otvara mogućnost mijenjanja položaja koje pojedinci stiču rođenjem ili nasljedstvom.
Suzanna Marić od Suzanna Marić
Nisam htjela nikoga uvrijediti. Kompetenciju iz definicije za Dunning-Krugerov efekt sam ovdje poistovjetila sa obrazovanjem. Jer da bi netko bio kompetentan u nekim područjima itekako treba imati podosta obrazovanja bez obzira na inteligeciju.
Darija Magdalenić od Darija Magdalenić
Vidim i ja da pitanje nije samo o inteligenciji... I da, kompetencije su prava riječ.

Slična pitanja

Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.7k pitanja

20.1k odgovora

7.2k komentara

1.6k korisnika

...