637 pregleda
Ivana Mačić u rubrici Poslovanje od Ivana Mačić (6.7k bodova)
tagovi uređeni od Znatko
Zanima me što je za Vas prodaja?

Kako doživljavate prodaju (pozitivno/negativno/neutralno)?

Da li se i kako doživljavate u ulozi prodavača?

Da li pred drugima skrivate da se bavite prodajom ili to govorite pred svima "na sav glas"?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

4 odgovor(a)

+10 glasa
Goran Dren od Goran Dren (5.4k bodova)
odabran od Ivana Mačić
 
Najbolji odgovor

Prodaja, shvaćeno sa stajališta marketinga, ima zadaću da proizvedenu robu donese na tržište i ostvari ponudu, proda robu kupcima i na taj način, razmjenom za novac, po tržišnoj cijeni, pokrije troškove i ostvari dobit (profit).

Nadalje, čin prodaje je vezan za čin kupnje. Ako netko nešto prodaje onda to nešto netko drugi istodobno kupuje. Stoga su prodaja i kupnja čin razmjene neke robe na tržištu.  Prodaja kao funkcija, kao služba i kao politika postojala je prije negoli je nastala koncepcija marketinga. Njezina je zadaća oduvijek bila da ponudi kupcu proizvedenu robu, zatim da je razmijeni za novac, te putem nje ostvari dobit. 

Saša Petar pak definira prodaju kao komunikaciju u prodajnom procesu koji se sastoji iz:

  • prezentacije, 
  • pregovaranja i 
  • prodaje.

Da biste prodali ideju, prijedlog, zaključak, znanje, proizvod, uslugu ili nešto drugo, morate ih prezentirati tako da vašim sugovornicima bude razumljivo što im nudite. Zatim ćete pregovarati, budući da se početni ciljevi sugovornika mogu izrazito razlikovati. Ukoliko je sugovornik zadovoljan vašom prezentacijom i rezultatima pregovora, tada ćete i prodati ono što nudite (od poziva na kavu do rakete). To je uspješna prodaja!

Još da razjasnim i ovo... Mnogi ljudi misle da su prodaja i marketing isto. Ali nisu! Prodaja je jedna aktivnost cijelovitog marketinškog procesa.

Prodaja je motiviranje kupca na kupnju, ali ne trebamo zaboravti da je ona je u biti čin uvjeravanja ili utjecanja na kupca da kupi (zapravo na razmjenu vrijednosti - novca - za...) proizvod ili uslugu. Dvosmjerna komunikacija (između prodavača i kupca) je naglašena u marketing koncepciji i utječe na kontinuirano poboljšanje proizvoda.

Zoran Jurić 12.08.2020. pitanje u rubrici Web Poslovanje od Zoran Jurić (7.3k bodova) Kako prodavati parfeme na internetu?
Ivan Gačić 19.08.2020. pitanje u rubrici Poslovanje od Ivan Gačić (7.2k bodova) Kako kupcu objasniti da smo najbolji izbor?
+7 glasa
Vedran Soric od Vedran Soric (585 bodova)
Prodaja je sve što nas okružuje – znam, vrlo plastičan odgovor, ali složit će te se da nije daleko od istine. Zapravo da bih odgovorio na to pitanje bi mi trebalo malo više vremena. Stoga, pokušati ću jednostavno reći da je prodaja vrlo ljudska i individualna profesija. Na prvu prodaja ima puno pravilnosti, a kada dublje zaglibiš shvatiš da sve te pravilnosti ništa ne znače ako nisi autentičan i prije svega čovjek. Prodaju nikada ne naučite do kraja – odnosno uči se sa svakim novim prodajnim razgovorom, situacijom i izazovom. Na kraju krajeva, kada bih jednom riječju odgovarao na ovo pitanje rekao bih je prodaja „lifestyle“, iliti životni stil.
+5 glasa
Buket Buketić od Buket Buketić (5.2k bodova)

1. Prodaja/ponuda, mojim riječima, bi bila postupak kojim prodavač pokušava svoj proizvod ili uslugu nametnuti na tržištu i steći profit od iste. Za tu svrhu orijentira se na potrebe tržišta, odnosno potrebom kupaca. Kad ima gotov proizvod ili uslugu, orijentira se na marketing, znači da pokuša baš taj proizvod nametnuti na tržište i privući potencijalne kupce.

2. Uglavnom ju doživljavam neutralno, svakako volim kad prodavač nudi što više informacija i pogodnosti za neki proizvod, međutim negativno ju doživljavam u slučaju kada primijetim da prodavač pošto-poto želi što više proizvoda nametnuti na način da svaki taj proizvod koji mi nudi zapravo u radu nadopunjuje jedan drugog i na kraju bih trebala pola radnje pokupovat'. haha

3. Ne doživljavam se u ulozi prodavača, kao student sam radila slične poslove, ali jednostavno mora osoba posjedovati tu liniju u sebi da jednostavno zna raditi sa ljudima i da se zna nametnuti.

4. Da jesam prodavač, svakako ne bih to naglašavala, jer osobno kad čujem da je netko poduzetnik/prodavač, prva asocijacija mi je da taj zna dobro upakirati sve što priča i svaku priču lako proda xD

 

0 glasa
Matija Kranjčić od Matija Kranjčić (16.0k bodova)
uređen od Znatkica

Prodaja je konkretan čin pri kojem dolazi do prijenosa vlasništva određene robe od proizvođača (preko trgovine ili izravno) u posjed potrošača ili neke vrste kupca. Tri su funkcije prodaje a to su:

  • prva  i najvažnija funkacija je dolazak do novih potrošača/kupaca predstavljanjem ponude - reklamiranjem, oglašavanjem,
  • druga funkcija je ispunjavanje narudžbi i zahtjeva postojećih kupaca, te
  • treća funkcija je podrška prodajnom osoblju - informacija i različitim načinima unapređivanja same prodaje.

Na prodaju gledam i pozitivno i negativno - ovisi je li njezino oglašavanje prekomjerno ili pak misaono, kreativno.

Znatkica od Znatkica (4.4k bodova)
Ispravljeno i nije više duplikat.

Slična pitanja

1 odgovor
Ana Pilato 26.01. pitanje u rubrici Poslovanje od Ana Pilato (6.2k bodova)
1 odgovor
1 odgovor
Ana Pilato 09.12.2020. pitanje u rubrici Posao od Ana Pilato (6.2k bodova)
1 odgovor
Znatko medijski pokriva

Zagreb, 29. i 30.11. 2022.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

GAME CHANGERPrva poslovna gaming i metaverse konferencija

Zagreb, 01.12.2022.

KOTIZACIJE
Znatko medijski pokriva

NEM Zagreb 2022Središnje mjesto okupljanja producenata, scenarista, produkcijskih kuća, predstavnika FTA televizija, pay TV kanala, streaming servisa te ostalih stvaratelja sadržaja

Zagreb, 07. - 09.12.2022.

ULAZNICA
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

9.6k pitanja

15.0k odgovora

3.4k komentara

1.4k korisnika

...