Filip Jurišić u rubrici Recepti od Filip Jurišić
uređen od Znatko

Kako i samo pitanje kaže zanimaju me Vaši načini pripreme mesa za roštilj. Što stavljate unutra, koliko dugo stoji  - ukratko čime se postiže najbolji okus.

Znatko od Znatko
Molim da naslov oblikujete kao pitanje. Hvala.
Znatko od Znatko
Pitanje je gramatički uređeno zbog prijave.

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

4 odgovor(a)

+6 glasa
Nikolina Šrajbek od Nikolina Šrajbek

Prije "pacanja" mesa važno ga je dobro pripremiti na način da meso bude očišćeno od masnih dijelova i dobro omekšano čekićem za meso. Nakon te početne pripreme slijedi "pacanje". 

U zdjelu s mesom ulije se ulja po želji, a zatim se dodaju začini. Danas postoje različite vrste začina, ovisno o načinu pripreme mesa. Za meso koje će se peći na roštilju postoji vegeta namijenjena za grill. Vegetu treba staviti na svaki komad mesa, s jedne i druge strane. Količina se procjenjuje odokativno, ali ne treba štedjeti s vegetom kako bi meso bilo što ukusnije. Može se dodati i soli po želji. Marinirano meso poželjno je čim dulje ostaviti da odstoji. Najbolje ga je pripremiti rano ujutro, satima prije pripreme roštilja. 

+6 glasa
Ana Mrvčić od Ana Mrvčić

Meso za roštilj najbolje je marinirati dan prije roštiljanja kako bi što više upilo začine i što bolje omekšalo.

Prije svega, ovisno o tome o kojem mesu se radi, potrebno je "obraditi" meso prije mariniranja.

Ako se radi o batcima i zabatcima piletine, dobro ih je probosti nožem u dijelu gdje je meso najdeblje (blizu kosti) kako bi što bolje upilo sol i začine, a isto tako, to će olakšati samo pečenje. Bijelo meso je dovoljno s jedne strane izlupati lagano čekićem za meso.

Ukoliko se radi o svinjskom mesu (npr. lungić, vratina) dobro je odstraniti višak masti i izlupati meso čekićem kako bi što više omekšalo.

Ukoliko se radi o carskom mesu, nije ga potrebno lupati već samo narezati na šnite debljine otprilike 1 centimetar.

Kada se meso obradi, stavi se u posudu u kojoj će se marinirati. Posoli se, posipa s vegetom i malo papra, doda se luk narezan na kriške te nekoliko režanja češnjaka također narezanih na kriške. To je osnova začina koja će odgovarati većini ljudi. Sada se po želji mogu još dodavati različiti začini ( ružmarin, majčina dušica, lovorov list, med, crvena paprika, i bilo koji drugi začin koji odgovara Vašem ukusu). Na kraju se sve zajedno prelije uljem i dobro promiješa. Tako marinirano meso, ostavi se poklopljeno u frižideru, najbolje do idućeg dana.

Napomena: Prilikom stavljanja mesa na roštilj, luk i češnjak se maknu s mesa kako nebi zagorili (oni su samo radi arome).

 

Dobar tek!

+3 glasa
Arya Oberoj od Arya Oberoj

Pozdrav!

Nedavno sam na internetu našla recept za Teksašku marinadu koju sam od tada dva puta koristila i moram priznati da mi je osobno prava bomba okusa i rado bih ju tu podijelila s tobom.


Nažalost nisam zapisala ime autora i s koje stranice je uzet recept! Unaprijed se želim ispričati autoru radi dijeljenja recepta bez unaprijed njegovog spominjanja imena...


SASTOJCI

- 100 ml uncokretovog ulja

- 250 ml pasirane rajčice

- 2 čajne žličice mljevenog čilija

- 2 češnja protisnutog češnjaka

- 2 čajne žličice Worchester umaka

- 1 čajna žličica Tobasco umaka

 

PRIPREMA:

Sve sastojke izmiješati i u tako pripremljenoj marinadi umakati prethodno pripremljene komade mesa. Zatim ih poslagati u posudu i po njima preliti ostatkom marinade. Najbolje je ostaviti ih preko noći da odstoje u frižideru, međutim dovoljno je ostaviti ih na par sati. Prije pečenja, meso lagano ocijediti od viška marinade pa peći s obje strane dok se ne zapeče.


NEKA JE U SLAST! :D

+2 glasa
Josipa Šagud od Josipa Šagud

Ovo je verzija koju moji roditelji uvijek rade i zaista roštilj uvijek bude odličan.

Počnite pripremati meso najkasnije večer prije kako bi se svi začini mogli sjediniti. Svaki komad mesa se lagano istuče batom, a zatim zasebno posoli i popari te se stavlja u posudu koja je lagano nauljena suncokretovim uljem. Povremeno se poulje i komadi mesa koji se slažu u posudu. Nakon toga se dodaje svježi češnjak koji je narezan na malo veće komade, svježi ružmarin, malo vegete i bijelo vino, a sve se još prelije uljem te pokrije poklopcem ili prianjajućom folijom, zatim se stavi na hlađenje do drugog dana.

U slast! smiley

Slična pitanja

1 odgovor 281 👀
1 odgovor 2.5k 👀
Ivan Gačić 25.04.2021. pitanje u rubrici Priroda od Ivan Gačić
1 odgovor 453 👀
2 odgovora 4.8k 👀
2 odgovora 827 👀
1 odgovor 1.5k 👀
2 odgovora 866 👀
1 odgovor 1.0k 👀
1 odgovor 1.3k 👀
3 odgovora 431 👀
Mario Marijanović 02.12.2021. pitanje u rubrici Recepti od Mario Marijanović
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.7k pitanja

22.4k odgovora

8.4k komentara

1.6k korisnika

...