Marina Baričanec u rubrici Web Marketing od
Kako se može podići razina konverzija u web shopu? Znate li neke učinkovite tehnike koje najviše dižu konverzije u web shopu?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

5 odgovor(a)

+6 glasa
Elena Matas od
odabran od Marina Baričanec
 
Najbolji odgovor

Stopa konverzije je postotak koji je vaša web trgovina pretvorila u kupce odnosno omjer broja narudžbi i broja posjetitelja.

O čemu ovisi stopa konverzije:

  • ​​strukturi posjetitelja koje dovodite na strancu i vrsti marketinškog kanala koje koristite - želite dovesti one posjetitelje za koje je veća šansa da postanu kupci
  • dizajnu web trgovine i prilagođenosti mobitelima i tabletima - želite izvući maksimum iz postojećih posjetitelja
  • vrsti i brojnosti asortimana, dostupnosti, opisu i fotografijama proizvoda, uvjetima dostave i povrata te jednostavnosti u snalaženju na web trgovini - želite pružiti što bolju uslugu kupcima

Moduli koji vam mogu pomoći u povećanju prodaje:

  1. up-sale - omogućava da prikazujete slične, ali nešto skuplje proizvode od onog kojeg kupac gleda
  2. cross-sale - omogućava da prikazujete komplementarne proizvode
  3. često kupljeno zajedno - slično kao cross-sale, ali omogućava kompletiranje proizvoda u paket te nudite popust na kupnju čitavog paketa
  4. tražilica
  5. atributi i filtriranje - pogodno za web trgovine s puno artikala
  6. kodovi za popust - dobro definirajte što kod uključuje
  7. live chat - pomoć kupcima oko proizvoda i procesa kupovine

​Ključ je da posjetitelj osjeti povjerenje pri posjeti vaše web trgovine što također igra veliku ulogu u povećanju konverzije.

 

+5 glasa
Kristina Kozić od
Stopa konverzije je postotak posjetitelja koje je vaša web trgovina pretvorila u kupce. Točnije: stope konverzije = broj narudžbi/broj posjeta. Dobra stopa konverzije je otprilike 0,2% do 5,7%, a ona ovisi o nizu faktora: strukturi posjetitelja koje dovodite na stranicu, marketinškom kanalu preko kojeg su posjetitelji došli na stranicu, vrsti i brojnosti asortimana, brandu, dizajnu web trgovine, prilagođenosti web shopa za mobitele i tablete, dostupnosti proizvoda, opisu proizvoda, broju i kvaliteti fotografija, cijeni, akcijama i popustima itd.
Ono na čemu se mora poraditi ako se želi povećati stopa konverzije je sljedeće. Dovođenje posjetitelja za koje postoji veća šansa da  postanu kupci, na samoj web trgovini (moramo pokušati izvući najviše iz već postojeće posjećenosti) te na samima sebi, asortimanu, usluzi koju pružamo posjetiteljima. Moduli koji nam mogu pomoći kod povećanja stope konverzije su: up sale, cross sale, često kupljeno zajedno, tražilica, atributi i filtriranje, kodovi za popust, live chat.
+4 glasa
Vjekoslav Šimić od
Dakle za početak da definiramo stopu konverzije, to je postotak osoba koje su posjetile vašu stranicu i pri tome kupile nešto, odnosno omjer broja narudžbi i broja posjeta. Ona ovisi o struktruri posjetitelja koje dovedete na stranicu te o kanalu marketinga preko kojega je osoba došla na vašu stranicu. Ovisi također o brojnosti asortimana, koliko je jak vaš brend te o dizajnu same web trgovine. Ovisi dakako i da li je stranica prilagođena mobitelu, koliko su proizvodi i da li su uopće dostupni, te o samom opisu proizvoda. Također je bitno i povjerenje koje posjetitelj doživi prilikom posjete, uvijeti dostave, povrata, te cijena. Kako biste povećali stopu konverzije morali biste obratiti pozornost na nekoliko stvari. Pod broj jedan trebali bi usmjeriti vaše inpute na rad kako bi doveli posjetitelje za koje pretpostavite da postoji velika mogućnost da od vas nešto i kupe. Pod broj dva pokušati izvući što je moguće više informacija od samih posjetitelja. Pod broj tri potreban je rad na vama samima, vašem asortimanu te o usluzi koju pružate ljudima koji se odluče za kupovinu kod vas. Kada dobijete zadovoljnog kupca, nemojte prestati obraćati pozornost na njega, nego radite na njemu, pružite mu dodatne mogućnosti npr. poklon bon ili nekakvav popust, bitna je pažnja kako bi se svaki put vratio kod vas i baš kod vas kupio ono što mu je potrebno.
+4 glasa
Maja Blažević od
Stopa konverzije odnosi se na postotak posjetitelja koje je naša web stranica pretvorila u kupce, a dobra stopa koja se izračunava pomoću formule broj narudžbi/broj posjeta iznosi 0,2 posto do 5,7 posto. Sama stopa konverzije ovisi o nizu čimbenika među kojima su: struktura posjetitelja koje dovodimo na našu stranicu, dizajn web trgovine, dostupnost i opis proizvoda, uvjeti i dostupni modeli plaćanja, uvjeti dostave i povrata, koliko je naša web trgovina jednostavna za snalaženje, akcije, popusti, cijene...

Ukoliko želimo poboljšati stopu konverzije postoje stvari na kojima možemo raditi, a među njima je dovođenje posjetitelja kod kojih je veća šansa da će se pretvoriti u naše kupce. Također, trebamo raditi na samoj web trgovini i pokušati izvući najviše iz posjećenosti koje imamo, ali i raditi na sebi, te asortimanu i uslugama koje pružamo.

Rad na našoj trgovini među ostalim uključuje osiguravanje bogatijih opcija dostave, ali i osiguravanje jednostavnog checkout procesa odnosno procesa plaćanja za koji bi bilo poželjno da sadrži što manje koraka i da je moguć bez prethodne registracije. Dakle, bitna je jednostavnost cijelog procesa u kojem će našem kupcu u svakom trenutku svaki korak procesa biti jasan.

Dobro je i kupca koji je obavio kupnju o svim detaljima obavijestiti e-mailom tako da još jednom na jednom mjestu dobije sve informacije o akciji koju je upravo obavio i da u svakom trenutku vrlo brzo može provjeriti kada može očekivati dostavu.
+2 glasa
Mia Rožanković od
Za podizanje konverzija u web shopu najvažniji je User Experience (iskustvo korisnika tokom kupnje). Web shop mora biti responzivan kako bi se pravilno prikazivao korisnicima koji kupuju preko mobilnih uređaja. Znak košarice mora biti na vrhu stranice, najbolje u desnom uglu jer kod većine web shopova se tamo i nalazi pa korisnik pretpostavlja da će znak košarice tamo i biti (nikako ne na dnu stranice). Znak košarice mora biti vidljiv na prvu (primjerene veličine) kako se potencijalni kupac ne bi izgubio na stranici zbog traženja košarice. Informacije o dostavi su vrlo bitan faktor. Treba staviti rok u kojem proizvod može biti isporučen, najbolje bi bilo da ta informacija bude ispod svakog proizvoda zasebno. Svaki proizvod mora sadržavati sliku tog proizvoda, kratki opis, cijenu i po mogućnosti info o dostavi. Proizvod i opis moraju biti vidljivi čim se uđe u web shop (ako su informacije o proizvodu tek pri dnu stranice moguće je da korisnik ne zna da treba skrolati do kraja kako bi našao željenu informaciju). Poželjno je da se kupac ne mora registrirati kako bi izvršio kupnju, znači dati opciju ako se ne želi registrirati, a za one koji se žele registrirati poslati im mail zahvale. Takvim kupcima možete poslati mail u kojem ćete ih zamoliti da ispune anketu kako bi ih bolje upoznali (segmentacija - dob, spol, obrazovanje, kakvi su im interesi, što najviše kupuju i sl., a za nagradu pošaljite im 5% popusta na sljedeću kupnju. Na taj način gradite bazu podataka vaših korisnika te imate bolji uvid u njihove preferencije i kupnju. Kada kupac klikne na pregled košarice moraju se pokazati odabrani proizvod ili više njih s pripadajućim cijenama, rokom za dostavu proizvoda te da li je dostava besplatana, ako nije obavezno napisati cijenu dostave. Bitno je da nema previše koraka od klika na proizvod do završetka dame kupnje. Ove navedene "sitnice" možda djeluju zanemarivo ali mogu znatno utjecati na stopu konverzije web shopa.

Slična pitanja

2 odgovora 791 👀
2 odgovora 647 👀
1 odgovor 478 👀
1 odgovor 399 👀
1 odgovor 612 👀
3 odgovora 2.4k 👀
Goran Dren 18.04.2014. pitanje u rubrici Financije od Goran Dren
1 odgovor 2.1k 👀
2 odgovora 746 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.3k pitanja

23.2k odgovora

8.9k komentara

1.7k korisnika

...