1.5k pregleda
Ivan Gačić u rubrici Poslovanje od Ivan Gačić [Ekstraktivan] (7.1k bodova)
Kroz nekoliko godina poslodavac rasporedom rada doveo je do stvaranja više stotina sati prekovremenog rada.

Zadnjih godinu dana mjesečno isplaćuje po 10 sati prekovremenog rada, te prisiljava radnike da mjesečno koriste slobodne dane i to - do 80 sati!!! Za toliko umanjuje stanje stećenih prekovremenih sati.

Oko 50 radnika imalo je oko 9000 prekovremenih sati. Rade u turnusu 12-24 i 12-48. Smije li poslodavac nagomilane prekovremene sate toliko kompenzirati slobodnim danima?
Marin Barić od Marin Barić [Superaktivan] (4.6k bodova)
Poslodavci su suočeni s brojnim pitanjima i nedoumicama uz radno pravo, a odgovor je najčešće teško naći u opsežnoj i zahtjevnoj regulativi ali i sudskoj praksi. Najbolji način za pronalazak rješenja za probleme i nedoumice s kojima se susrećem je direktnim pitanjem i odgovorom pravnog stručnjakom za ovo područje ali kroz razmjenu iskustava s drugim kolegama. Nadam se da će na Znatku biti dovoljno stručnjaka, ali i kolega koji imaju iskustva iz radnog prava.

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+5 glasa
Buket Buketić od Buket Buketić [Ekstraktivan] (5.1k bodova)
Pozdrav!

Prekovremeni rad, radnik ima pravo da taj rad bude plaćen i to na način da Vam se plati svaki sat prekovremenog rada uvećano za 30%.

Plaćanje prekovremenog rada  ne može se kompenzirati time što u poneke dane nema posla, pa radnici rade manjim intenzitetom ili odlaze kući, dok neki drugi dani mogu imati poveći obujam posla. Osim ako u firmi nekim internim pravilnikom ustanovljeno drugačije, ali svakako i taj interni pravilnik mora biti u skladu sa zakonima i normama.
+3 glasa
Goran Dren od Goran Dren [Ekstraktivan] (5.4k bodova)

Prema Zakonu o radu ("Narodne novine" br. 149/09, 61/11 i 82/12, nastavno: ZOR) puno radno vrijeme može iznositi najviše četrdeset sati tjedno. Rad koji je duži od punog radnog vremena predstavlja - prekovremeni rad

Prekovremeni rad je rad koji je potrebno obaviti u neplaniranim, hitnim, iznimnim situacijama koje nastanu. Zakon o radu takve situacije imenuje kao: viša sila, izvanredno povećanje opsega poslova i drugi slični slučajevi prijeke potrebe (dakle, ostavlja se prostor i za neke druge nenabrojane, a realno moguće hitne situacije).

Ukoliko je ustanovljeno pravilnikom tvrtke da se prekovremeni rad zamjenjuje slobaodnim danima (ako to nije ustanovljeno nema zamjene kako se neko sjeti moraju platit prekovremene), onda mora biti i ustanoivljen način kako se to radi u protivnom je takav pravilnik ništetan. 

Ako ste radili prekovremeno i ako je pravilnikom utvrđeno da se prekovremeni plaćaju npr. 50% više od norme da onda za jedan dan prekovremenog rada imate 1.5 dana slobodno. Ukoliko to neko tumači drugačije onda se morate obratiti radničkom vijeću i sindikatu (ako postoji u firmi), a za zakonitost i Ministarstvu rada, te na kraju po potrebi i sudu (preporučam preko odvjetnika).

Slična pitanja

Znatko medijski pokriva

CRO commerce 2022Najnoviji eCommerce trendovi na četvrtoj CRO commerce konferenciji u organizaciji trgovaca

Zagreb, 07.10.2022.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prijava
Znatko medijski pokriva


Ignite the Spark

Zagreb, 13.10.2022.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

‘ko?VA! Konferencija VIRTUALNI ASISTENT


Prva konferencija u Hrvatskoj namijenjena virtualnim asistentima i svima koje zanima svijet virtualne asistencije

Zagreb, 21.10.2022.

Ulaznice putem ENTRIO sustava
Znatko medijski pokriva


Phygital – the future of retail!

Konferencija namijenjena robi široke potrošnje (FMCG).

22.10.2022.
Mozaik Centar Zagreb


PRIJAVA

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

9.3k pitanja

14.8k odgovora

3.2k komentara

1.4k korisnika

...