Smije li poslodavac prekovremeni rad toliko kompenzirati slobodnim danima?

1,073 pogleda
Neznani Neznalica pitano 19.10.2016. u kategoriji Poslovanje od korisnika Neznani Neznalica Aktivan (642 bodova)
Kroz nekoliko godina poslodavac rasporedom rada doveo je do stvaranja više stotina sati prekovremenog rada.

Zadnjih godinu dana mjesečno isplaćuje po 10 sati prekovremenog rada, te prisiljava radnike da mjesečno koriste slobodne dane i to - do 80 sati!!! Za toliko umanjuje stanje stećenih prekovremenih sati.

Oko 50 radnika imalo je oko 9000 prekovremenih sati. Rade u turnusu 12-24 i 12-48. Smije li poslodavac nagomilane prekovremene sate toliko kompenzirati slobodnim danima?

Please log in or register to answer this question.

1 odgovor

0 glasova
Goran Dren odgovoreno 20.01.2017. od korisnika Goran Dren Superaktivan (3,893 bodova)

Prema Zakonu o radu ("Narodne novine" br. 149/09, 61/11 i 82/12, nastavno: ZOR) puno radno vrijeme može iznositi najviše četrdeset sati tjedno. Rad koji je duži od punog radnog vremena predstavlja - prekovremeni rad

Prekovremeni rad je rad koji je potrebno obaviti u neplaniranim, hitnim, iznimnim situacijama koje nastanu. Zakon o radu takve situacije imenuje kao: viša sila, izvanredno povećanje opsega poslova i drugi slični slučajevi prijeke potrebe (dakle, ostavlja se prostor i za neke druge nenabrojane, a realno moguće hitne situacije).

Ukoliko je ustanovljeno pravilnikom tvrtke da se prekovremeni rad zamjenjuje slobaodnim danima (ako to nije ustanovljeno nema zamjene kako se neko sjeti moraju platit prekovremene), onda mora biti i ustanoivljen način kako se to radi u protivnom je takav pravilnik ništetan. 

Ako ste radili prekovremeno i ako je pravilnikom utvrđeno da se prekovremeni plaćaju npr. 50% više od norme da onda za jedan dan prekovremenog rada imate 1.5 dana slobodno. Ukoliko to neko tumači drugačije onda se morate obratiti radničkom vijeću i sindikatu (ako postoji u firmi), a za zakonitost i Ministarstvu rada, te na kraju po potrebi i sudu (preporučam preko odvjetnika).

Slična pitanja

1 odgovor 155 pogleda
1 odgovor 1,050 pogleda
mia88 pitano 17.03.2016. u kategoriji Poslovanje od korisnika mia88 Superaktivan (2,120 bodova)
Znatko

Znatko je edukativni web servis online zajednice za pretraživanje pitanja, postavljanje pitanja i odgovaranje na pitanja.

..:: POSTAVITE PITANJE ::..

Znatko Vam može pomoći!

2,046 pitanja

2,664 odgovora

1,319 komentara

703 korisnika

Gdje pratiti Znatka?

Koga preporuča Znatko?Web::Edukacija

CISEx

Kontaktirajte Znatka kako biste mogli i Vi postati preporučeni partneri te sudjelovati u mjesečnom nagradnom fondu!
...