Kako da bolje aktivno slušam što mi sugovornik govori, i da mi manje misli lutaju?

39 gledanja
Maja Kos 19.09. pitanje u kategoriji Društvo od Maja Kos [Ekstraktivan] (1,356 bodova)

Nekad mi jednostavno misli lete po glavi dok je neka osoba ispred mene i priča i priča. Meni je neugodno, zapetljam se između misli i realnosti pa se uvijek nekako nespretno ispetljam iz takvih trenutaka. Kako se mogu bolje fokusirati na sugovornika, da ga bolje aktivno slušam što mi sugovornik govori, a da mi misli manje lutaju glavom?


 

* povezano sa odgovorom na pitanje: Kako opaziti neiskrenost u razgovoru?

Please log in or register to answer this question.

2 odgovor(a)

+2 ocjena
Iva Murat 19.09. odgovor od Iva Murat [Ekstraktivan] (4,013 bodova)

Kod aktivnog slušanja najvažnije je da se u potpunosti usredotočite na osobu koja je pred vama. Gledajte ju u oči i koncentrirajte se na ono što osoba trenutno govori, a ne na ono što je rekla prije ili što će tek reći. Ako nešto niste shvatili, pitajte. Postavljajte pitanja tijekom razgovora i povremeno parafrazirajte ono što vam osoba govori. To će vas natjerati da obratite veću pozornost na ono što vam osoba govori. Mnogi ljudi, kad razgovaraju s nekime, imaju tendenciju razmišljati o onome što će reći slijedeće, umjesto da se fokusiraju na ono što im sugovornik govori. Pokušajte zanemariti potrebu da u svakom trenutku budete spremni dati odgovor ili komentar na ono što vam je sugovornik upravo rekao. Sasvim je u redu uzeti malu stanku da vam se ono što ste čuli slegne. Nemojte se ustručavati tražiti pojašnjenje bilo čega što vam nije jasno. Na taj način ćete osobi dati do znanja da vam je stalo do nje i do onoga što vam govori. Razgovoru pristupajte bez predrasuda. Ponekad nam ljudi govore o svojoj situaciji, a mi u glavi imamo sliku o tome kako bi se netko u takvoj situaciji trebao ponašati ili osjećati. Umjesto toga, obratite pozornost na to kako se ta osoba zaista osjeća, što vam ona doista poručuje. Pristupite joj s empatijom.

0 ocjena
Lara Tić 21.11. odgovor od Lara Tić [Superaktivan] (686 bodova)

Za početak najbolji savjet koji se može primijeniti je da svu svoju koncentraciju usmjerite u tu osobu. Obratite pozornost na izraze njegovog lica, kada nešto kaže možete ponoviti (u sebi) neku riječ koju je on rekao da se sprječite od lutanja. Također ovdje pomaže postavljanje pitanja o onome što vam netko priča. Ponekad prekidanje nekoga u razgovoru može ispasti nepristojno, međutim ako to učinite na način poput : "Oprosti što te prekidam, samo me zanima ovaj dio priče...", tražite pobliže objašnjenje i poveznicu. Također, možete dodati svoje iskustvo koje se tiče te teme. Ako netko priča o tome kako je na poslu nešto radio, nadodajte svoju sličnu anegdotu s posla. Ovakvo prekidanje se ne smije previše ponavljati da ne bi vaš sugovornik pomislio kako ga ne slušate. Također, kada se priča završi pokušajte postaviti još neko pitanje vezano uz to, jer ako ste željni postavljati pitanja podsvjesno ćete sami sebe prisiliti da slušate kako bi kasnije mogli dodati neki komentar.

Uz sve ovo, govor tijela je bitan. Obratite pažnju na mimiku lica, pokrete ruku, pogled sugovornika, ton glasa... Ako primijetite neku emociju koju pokazuje vezano uz svoju priču, možete uvijek pitati "Kako si se zbog toga osjećao/la..." i pokazati suosjećanje. Učinite da vam bude stalo do ishoda priče. Meni je pomoglo razmišljanje kako ja želim da me se sluša kada pričam pa ću se zato potruditi poslušati druge.

Slična pitanja

3 odgovora 57 gledanja
1 odgovor 27 gledanja
Znatko

Znatko je otvorena i pretraživa baza znanja u obliku pitanja i odgovora online zajednice

..:: POSTAVITE PITANJE ::..

Znatko Vam može pomoći!

5,119 pitanja

8,004 odgovora

1,532 komentara

917 korisnika

Gdje pratiti Znatka?

Koga preporuča Znatko?

Web::Edukacija

Kontaktirajte Znatka kako biste mogli i Vi postati preporučeni partneri!
...