Marketing odjel d.o.o. u rubrici Mediji od Marketing odjel d.o.o.
promjena rubrike od Znatko

Zašto su utjecajni influenceri bitni za PR?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+16 glasa
Anamarija Hrvoić Đurić od Anamarija Hrvoić Đurić
odabran od Marketing odjel d.o.o.
 
Najbolji odgovor
Za PR je prioritet odabrati prave komunikacijske kanale i alate. Među tim kanalima jesu i influenceri, iako oni sve više pripadaju marketinškim kampanjama, nego PR-u.

Vrijednost influencera za PR najveća je dok influencer ima kredibilitet i sadržaj objavljuje iz uvjerenja. Čim to postane suradnja temeljena razmjenom dobara, prelazi se u sferu marketinga.

Ne treba ipak zanemariti njihov doseg; veliki influenceri imaju snažnu ulogu u promociji nekih kampanja, najčešće vezanih uz zdravlje i humanitarne akcije, kada PR-ovci ciljaju na podršku influencera sa širokom i raznolikom publikom. Ako se pak rade neke kampanje za specijaliziranu publiku, mikroinfluenceri (u Hrvatskoj su to i oni s tisuću-dvije pratitelja) će imati puno veći kredibilitet i privući pažnju ciljane publike, nego što bi to napravili mainstream influenceri s više desetaka ili stotina tisuća pratitelja.
+10 glasa
Dražen Tomić od Dražen Tomić
Bitnost je zapravo upitna. Influenceri su plaćenici koji nešto promoviraju za novac ili neku drugu uslugu odnosno protusulugu. Tako da ih je totalno besmisleno uspoređivati s novinarima, iako neki danas i novinare pa i neke koji se vole nazivati novinarima pokušavaju nazvati influencerima.

PR odnosno odnose s javnosti ne treba miješati s influencerima niti misliti kako je to u potpunosti povezano jer može influencer biti i samo jest odnosno samo s jednom javnosti koja svakako nije sveobuhvatna javnost.
+9 glasa
Magdalena od Magdalena

PR (Public Relations), tj. odnosi s javnošću, podrazumijevaju određeni način predstavljanja organizacije članovima društva. Dakle, radi se o izgradnji i promoviranju slike organizacije tako da ona bude što privlačnija konzumentima. Influenceri su osobe koje djeluju u javnoj sferi te mogu uvelike utjecati na ugled i popularnost organizacije, njenog brenda i sl. 

Influenceri promoviraju organizacije, brendove, djelatnosti itd. i to ne nužno neke koje zaista konzumiraju u svakodnevnom životu. Osim promoviranja već poznatih organizacija, mogu pomoći na tržišta lansirati neke još konzumentima nepoznate proizvode (npr. About You na hrvatsko tržište) ili dati veći medijski prostor manjim i/ili manje poznatim organizacijama ili brendovima (npr. malim proizvođačima prirodne kozmetike u Hrvatskoj). Isto tako, često udružuju snage s organizacijama koje promoviraju te organiziraju razne nagradne igre u kojima svojoj publici pružaju mogućnost osvajanja nekih proizvoda ili usluga, što može dovesti do pozitivnih reakcija, rastuće popularnosti brenda pa čak i daljnje konzumacije njihovih proizvoda.

Slična pitanja

2 odgovora 404 👀
Marketing odjel d.o.o. 03.10.2020. pitanje u rubrici Mediji od Marketing odjel d.o.o.
1 odgovor 748 👀
Ivana Mačić 16.01.2022. pitanje u rubrici Mediji od Ivana Mačić
1 odgovor 223 👀
1 odgovor 835 👀
4 odgovora 484 👀
Mario Daka 30.06.2014. pitanje u rubrici Mediji od Mario Daka
2 odgovora 208 👀
4 odgovora 483 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.7k pitanja

22.3k odgovora

8.3k komentara

1.6k korisnika

...