184 pregleda
Margareta Jurisi u rubrici Hrana i piće od Margareta Jurisi (897 bodova)
Kakvu hranu bi ljudsko tijelo trebalo najviše konzumirati?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+7 glasa
Antoneta Hrgović od Antoneta Hrgović (22.6k bodova)
odabran od Margareta Jurisi
 
Najbolji odgovor

Zdrava i balansirana prehrana je raznolika prehrana. Svakako bismo u najvećoj mjeri trebali konzumiratit povrće. Osim što je bogato vitaminima i mineralima potrebnima za normalno funkcioniranje organizma, bogato je i vodom (koja čini glavninu naših stanica). Voće također treba konzumirati, ali nikako nije preporučljivo "prejedati se" voćem s obzirom da sadrži fruktozu koja je, na kraju dana, ipak šećer. Ne smijemo zaboraviti ni na konzumaciju proteina, aili i ugljikohidrata. Dakle, omjer onoga što hranom unosimo u organizam je najbitniji.

Ovo su neki nutrijenti koje bismo trebali unositi u preporučenim količinama jer su jako bitni za zdrav organizam, a za koje smatram da ih često zaboravimo unjeti, te namirnice koje iste sadržavaju:

  • vitamin B6 i B12 - vrlo važni u tvorbi krvnih stanica te razgradnji ugljikohidrata i masti u organizmu, a doprinose blistavoći i čvrstoći kose, kože i noktiju ; možemo ih pronaći u soji, orašastim plodovima i zelenom lisnatom povrću (npr. blitva i špinat)
  • vitamin D - mnogi ljudi ga uzimaju u kapima jer je iznimno važan za čvrstoću i gustoću kostiju te imunitet, a često na njega zaboravljamo u prehrani, pogotovo tijekom zimskih mjeseci kada ga ne možemo upiti izlaganjem suncu kao ljeti; možemo ga pronaći u jajima, gljivama i plavoj ribi
  • vitamin E - preventira rak i bolesti srca; možemo ga pronaći u zelenom lisnatom povrću, jajima, orašastim plodovima, voću i žitaricama (cjelovitim, naravno)
  • vitamin K - daje krvi sposobnos zgrušavanja što je vrlo bitno ako dođe do bilokakvih ozljeda (radi sprječavanja krvarenja); možemo ga pronaći u zelenom lisnatom povrću, jajima, siru

Iz ovog malog popisa možemo zaključiti koliko je povrće bitno, kao što sam napomenula na početku, a kraljem zdrave prehrane nazvala bih zeleno lisnato povrće​. 

+6 glasa
Iva Murat od Iva Murat (34.3k bodova)

Trebalo bi svakog dana u organizam unositi voće. Ono je bogato vitaminima i mineralima, ali i tekućinom. Posebice se preporučuje bobičasto voće koje se smatra jednim od najzdravijih namirnica. Voće možete jesti kao međuobrok ili kao desert u voćnoj salati. Možete napraviti i voćni smoothie.  Svakodnevno je poželjno konzumirati orašaste plodove kao što su orasi, bademi, lješnjaci. Možete pojesti šaku samih orašastih plodova, a moguće ih je konzumirati i s drugim namirnicama. Možete ih jesti u kombinaciji s jogurtom i zobenim pahuljicama ili sa suhim šljivama. Preporučuje se svakodnevna konzumacija povrća. Dobro je jesti mahunarke poput graha, mahuna i graška. Možete ih jesti kao varivo, kao prilog na salatu ili u umaku. Lisnato zeleno povrće također ima brojnih blagodati za zdravlje pa ga treba što češće uključiti u prehranu. Svježe povrće možete jesti na salatu uz svako jelo. Povrće je općenito najzdravije jesti sirovo ili kuhano na lešo. Naravno da trebate unositi i druge namirnice kao što su meso, jaja, mliječni proizvodi. Prethodno navedene namirnice često ne unosimo u dovoljnim količinama pa sam zato njima posvetila najviše pažnje. Bit zdrave prehrane je u ujednačenosti i raznolikosti. I naravno, ne zaboravite unositi dovoljno tekućine.

+3 glasa
Karla Jurišić od Karla Jurišić (37.5k bodova)

Ljudsko tijelo bi najaviše trebalo uzimati hranu s puno vode. Isto tako što biljka umire kada ostane bez vode to bi se dogodilo i s našim tijelom kada bi ostalo bez vode. Samo dvije vrste hrane imaju visok sadržaj vode - voće i povrće. Kod sve ostale hrane sadržaj vode je uklonjen kuhanjem. 

Naravno, ne trebamo jesti samo ovu hranu, ali nam treba zauzimati visok postotak. Ako se zna da je naše tijelo sastavljeno od 70% vode, osnovno pravilo je - jesti hranu čiji je sadržaj vode približno 70%. To znači da najviše treba jesti voća i povrća,  a mesa, mliječnih proizvoda te ostale hrane 30%.

Ova prehrana je osobito pogodna za osobe koje se bore s viškom kilograma. 

Slična pitanja

1 odgovor
Ivana Basar 04.09.2020. pitanje u rubrici Zdravlje i medicina od Ivana Basar (3.9k bodova)
1 odgovor
2 odgovora
Ivana Basar 12.09.2020. pitanje u rubrici Hrana i piće od Ivana Basar (3.9k bodova)
1 odgovor
Ivana Basar 15.09.2020. pitanje u rubrici Hrana i piće od Ivana Basar (3.9k bodova)
1 odgovor
Zoran Jurić 10.09.2020. pitanje u rubrici Hrana i piće od Zoran Jurić (8.6k bodova)
2 odgovora
Margareta Jurisi 28.10.2020. pitanje u rubrici Hrana i piće od Margareta Jurisi (897 bodova)
Znatko medijski pokriva

eCommAwards 2023

MONEY MOTION 2023

Udruga eCommerce Hrvatska

Zagreb, 28.03.2023.
PRIJAVE
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023


Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike
Znatko medijski pokriva
WEEKEND FOOD FESTIVAL 2023
Najbolja gastronomija, hrana i catering

Rovinj, 14. - 16. 4. 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva
Superprodavač 2023
Kako prodavati kupcima budućnosti?

Zagreb, 19. i 20.10.2023.
ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.5k pitanja

16.8k odgovora

4.2k komentara

1.3k korisnika

...