811 pregleda
Ivana Mačić u rubrici Zdravlje i medicina od Ivana Mačić [Ekstraktivan] (6.6k bodova)
Je li kod protruzije i hernije diska kralježnice preporučeno mirovanje ili vježbanje?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+9 glasa
Stjepan Dren Mlinarec od Stjepan Dren Mlinarec [Superaktivan] (1.2k bodova)
uređen od Stjepan Dren Mlinarec
 
Najbolji odgovor

Mirovanje (često u kombinaciji s analgeticima) kao opća preporuka kod protruzija diska je zastarjeli pristup koji se iz nekog razloga zadržao kod određenog dijela medicinskih djelatnika. Mirovanje nema temelje u znanstvenim istraživanjima koja rade komparaciju ova dva modaliteta, i ostatak je prošlih vremena kada nismo imali dovoljan broj educiranih stručnjaka za rad s pacijentima, pa je mirovanje bilo "sigurniji" izbor od prepuštanja pacijenta vježbanju bez stručne podrške.

Srećom, danas imamo potpunu drugačiju situaciju i svatko tko želi riješiti svoj zdravstveni problem pronaći će i adekvatnog stručnjaka s kojim će raditi medicinske vježbe. Za vježbe je poželjno da sadrže i edukativnu komponentu kao važan element za razumijevanje i uspješno rješavanje zdravstvenog problema.

Dakle, možemo zaključiti da dobro isplanirana aktivnost (medicinske vježbe) ima prednost pred mirovanjem, dok mirovanje ima svoju ulogu samo u rijetkim slučajevima kada je zdravstveno stanje doista toliko narušeno da može uzrokovati komplikacije u obliku kompresije spinalnih živaca. U takvim slučajevima ionako ćete biti upućeni na neodgodivi operativni zahvat, pa nećete imati priliku vježbati. Sve dok vas nakon operacije ne preuzme fizioterapeut i vježbama vodi kroz postoperativnu rehabilitaciju.

 

Slušajte vašeg liječnika koji ima najbolji uvid u vaše zdravstveno stanje i otvoreno pitajte svaki put kada mislite da niste potpuno razumjeli kako trebate postupati.

Uzmite u obzir da pišem iz perspektive fizioterapeuta i da se odgovor odnosi na fizioterapeutske medicinske vježbe, ne na razne vježbe kojima je preplavljen internetski prostor.

4 stupnja diskus hernije: protruzija, prolaps, ekstruzija i sekvestracija

Maja Kos 06.02. pitanje u rubrici Zdravlje i medicina od Maja Kos [Ekstraktivan] (6.5k bodova) Kome se obratiti kad ti "iskoči disk" kralježnice?
+7 glasa
Lucija V. od Lucija V. [Ekstraktivan] (8.0k bodova)
Protruzija diska prvi je stupanj (i najblaži) henije diska kralježnice. Postoje još tri: drugi stupanj (prolaps), treći stupanj (ekstruzija) i četvrti stupanj (sekvestracija). Kod nekih stupnjeva henije potrebna je i operacija.

Protruzija se liječi analgeticima i fizikalnom terapijom (vježbe i električna stimulacija). Dakle, vježbanje uz nadzor fizioterapeuta je način na koji se liječi protruzija, a cilj fizioterapije je jačanje leđnih mišića i kralježnice.

Jedna od aktivnosti koja se preporuča za kralježnicu je plivanje zato što su šanse za ozljedom minimalne.

Slična pitanja

2 odgovora 221 pregleda

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.5k pitanja

13.7k odgovora

2.8k komentara

1.3k korisnika

...