Ivana Mačić u rubrici Zdravlje i medicina od
Koje su najbolje medicinske vježbe za karpalni kanal (karpalni tunel)?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+9 glasa
Stjepan Dren Mlinarec od
odabran od Stjepan Dren Mlinarec
 
Najbolji odgovor

Da bismo razumjeli što se uopće vježbama postiže i kako točno djeluju na problem korisno je znati što je sindrom karpalnog kanala. Kada to razumijemo, biti će nam jasnije koje vježbe su prikladne. 

Karpalni kanal ili karpalni tunel (dva termina s jednakim značenjem) je uzak prostor između kostiju zapešća i poprečnog karpalnog ligamenta. Kroz taj prostor prolaze tetive i živci. 

Problem nastaje kada se dogodi upalna promjena na samom ligamentu (iritaciju uglavnom izaziva kontinuirani pritisak kao rad s računalnim mišem) ili upalne promjene na tetivama

Jedna od 4 osnovne komponente upale je oticanje koje u ovom slučaju sužava karpalni kanal

Zbog sužavanja se događa pritisak na živac što znači i karakterističan simptom - trnce u dlanu. 

Vježbama ne možemo djelovati na upalu, niti trebamo jer upala je zaštitni fiziološki proces, već tijekom i nakon upale vježbama uspostavljamo adekvatnu širinu karpalnog tunela kako bi se smanjio pritisak na živac

To se postiže laganim strpljivim vježbama istezanja dlana i podlaktice ili specifičnim sistematskim vježbama za fleksibilnost regije i fleksibilnost cijelog tijela. 

Ciljane vježbe za karpalni kanal su kratkoročno dovoljne, a za kompletno rješenje preporučene su sistematične vježbe za fleksibilnost cijelog tijela.

+7 glasa
Iva Murat od

Evo nekoliko vježbi koje vam mogu pomoći kod karpalnog tunela.

1. Trešenje ruku

Svakih sat vremena protresite ruke, kao nakon pranja kad nemate ručnik. Tako ćete zaustaviti pretjerano naprezanje živca i mišića.

2. Istezanje

Jednu ruku ispružite ispred sebe s otvorenom šakom i dlanom koji gleda prema dolje. Drugom rukom pritisnite šaku prema dolje. Time istežete prste i zglob. Zadržite ruku u takvom položaju 20 sekundi, a zatim ponovite. Ovakvo istezanje bilo bi dobro raditi svakih sat vremena.

Sindrom karpalnog tunela: Vježbe koje će vam olakšati život

3. Vježba "pauk radi sklekove"

Sklopite ruke kao da se molite i zatim raširite prste. Odmaknite dlanove što je dalje moguće, a da vam se prsti i dalje dodiruju. Ovom se vježbom posebno isteže srednji živac.

Sindrom karpalnog tunela: Vježbe koje će vam olakšati život

Izvor: http://bauerfeind.ba/vjezbe-za-sindrom-karpalnog-tunela/

+5 glasa
Lucija Vlaović od

Postoje tri osnovne vježbe istezanja koje mogu ublažiti probleme karpalnog tunela:

  • ruke se stave u položaj molitve, zatim se prsti rašire oliko je najviše moguće te se zatim, bez odvajanja prstiju jednih od drugih, šire dlanovi koliko je moguće 
  • otresanje šakama (kao da su ruke upravo oprane pa se pokušavaju osušiti) može se raditi 1-2 minute svakih sat vremena kako bi se spriječilo prenaprezanje mišića šake
  • jedna se ruka postavi ravno ispred sebe, lakat treba stajati ravno, a zapešće treba biti istegnuto s prstima koji gledaju prema podu; drugom rukom se stvara pritisak koji potiče istezanje zapešća koliko je maksimalno moguće (vježba se ponavlja za svaku ruku, a u poziciji istegnutosti drži se dvadesetak sekundi)

Slična pitanja

2 odgovora 2.8k 👀
2 odgovora 739 👀
1 odgovor 390 👀
1 odgovor 365 👀
2 odgovora 279 👀
1 odgovor 429 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.1k pitanja

22.9k odgovora

8.7k komentara

1.6k korisnika

...