2.0k pregleda
Ivana Mačić u rubrici Zdravlje i medicina od Ivana Mačić
Je li kod protruzije i hernije diska kralježnice preporučeno mirovanje ili vježbanje?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+9 glasa
Stjepan Dren Mlinarec od Stjepan Dren Mlinarec
uređen od Stjepan Dren Mlinarec
 
Najbolji odgovor

Mirovanje (često u kombinaciji s analgeticima) kao opća preporuka kod protruzija diska je zastarjeli pristup koji se iz nekog razloga zadržao kod određenog dijela medicinskih djelatnika. Mirovanje nema temelje u znanstvenim istraživanjima koja rade komparaciju ova dva modaliteta, i ostatak je prošlih vremena kada nismo imali dovoljan broj educiranih stručnjaka za rad s pacijentima, pa je mirovanje bilo "sigurniji" izbor od prepuštanja pacijenta vježbanju bez stručne podrške.

Srećom, danas imamo potpunu drugačiju situaciju i svatko tko želi riješiti svoj zdravstveni problem pronaći će i adekvatnog stručnjaka s kojim će raditi medicinske vježbe. Za vježbe je poželjno da sadrže i edukativnu komponentu kao važan element za razumijevanje i uspješno rješavanje zdravstvenog problema.

Dakle, možemo zaključiti da dobro isplanirana aktivnost (medicinske vježbe) ima prednost pred mirovanjem, dok mirovanje ima svoju ulogu samo u rijetkim slučajevima kada je zdravstveno stanje doista toliko narušeno da može uzrokovati komplikacije u obliku kompresije spinalnih živaca. U takvim slučajevima ionako ćete biti upućeni na neodgodivi operativni zahvat, pa nećete imati priliku vježbati. Sve dok vas nakon operacije ne preuzme fizioterapeut i vježbama vodi kroz postoperativnu rehabilitaciju.

 

Slušajte vašeg liječnika koji ima najbolji uvid u vaše zdravstveno stanje i otvoreno pitajte svaki put kada mislite da niste potpuno razumjeli kako trebate postupati.

Uzmite u obzir da pišem iz perspektive fizioterapeuta i da se odgovor odnosi na fizioterapeutske medicinske vježbe, ne na razne vježbe kojima je preplavljen internetski prostor.

4 stupnja diskus hernije: protruzija, prolaps, ekstruzija i sekvestracija

+7 glasa
Lucija Vlaović od Lucija Vlaović
Protruzija diska prvi je stupanj (i najblaži) henije diska kralježnice. Postoje još tri: drugi stupanj (prolaps), treći stupanj (ekstruzija) i četvrti stupanj (sekvestracija). Kod nekih stupnjeva henije potrebna je i operacija.

Protruzija se liječi analgeticima i fizikalnom terapijom (vježbe i električna stimulacija). Dakle, vježbanje uz nadzor fizioterapeuta je način na koji se liječi protruzija, a cilj fizioterapije je jačanje leđnih mišića i kralježnice.

Jedna od aktivnosti koja se preporuča za kralježnicu je plivanje zato što su šanse za ozljedom minimalne.

Slična pitanja

Znatko medijski pokriva


Zagreb
28. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.6k pitanja

20.0k odgovora

7.1k komentara

1.6k korisnika

...