Ivana Mačić u rubrici Zdravlje i medicina od
Je li kod protruzije i hernije diska kralježnice preporučeno mirovanje ili vježbanje?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+9 glasa
Stjepan Dren Mlinarec od
uređen od Stjepan Dren Mlinarec
 
Najbolji odgovor

Mirovanje (često u kombinaciji s analgeticima) kao opća preporuka kod protruzija diska je zastarjeli pristup koji se iz nekog razloga zadržao kod određenog dijela medicinskih djelatnika. Mirovanje nema temelje u znanstvenim istraživanjima koja rade komparaciju ova dva modaliteta, i ostatak je prošlih vremena kada nismo imali dovoljan broj educiranih stručnjaka za rad s pacijentima, pa je mirovanje bilo "sigurniji" izbor od prepuštanja pacijenta vježbanju bez stručne podrške.

Srećom, danas imamo potpunu drugačiju situaciju i svatko tko želi riješiti svoj zdravstveni problem pronaći će i adekvatnog stručnjaka s kojim će raditi medicinske vježbe. Za vježbe je poželjno da sadrže i edukativnu komponentu kao važan element za razumijevanje i uspješno rješavanje zdravstvenog problema.

Dakle, možemo zaključiti da dobro isplanirana aktivnost (medicinske vježbe) ima prednost pred mirovanjem, dok mirovanje ima svoju ulogu samo u rijetkim slučajevima kada je zdravstveno stanje doista toliko narušeno da može uzrokovati komplikacije u obliku kompresije spinalnih živaca. U takvim slučajevima ionako ćete biti upućeni na neodgodivi operativni zahvat, pa nećete imati priliku vježbati. Sve dok vas nakon operacije ne preuzme fizioterapeut i vježbama vodi kroz postoperativnu rehabilitaciju.

 

Slušajte vašeg liječnika koji ima najbolji uvid u vaše zdravstveno stanje i otvoreno pitajte svaki put kada mislite da niste potpuno razumjeli kako trebate postupati.

Uzmite u obzir da pišem iz perspektive fizioterapeuta i da se odgovor odnosi na fizioterapeutske medicinske vježbe, ne na razne vježbe kojima je preplavljen internetski prostor.

4 stupnja diskus hernije: protruzija, prolaps, ekstruzija i sekvestracija

+7 glasa
Lucija Vlaović od
Protruzija diska prvi je stupanj (i najblaži) henije diska kralježnice. Postoje još tri: drugi stupanj (prolaps), treći stupanj (ekstruzija) i četvrti stupanj (sekvestracija). Kod nekih stupnjeva henije potrebna je i operacija.

Protruzija se liječi analgeticima i fizikalnom terapijom (vježbe i električna stimulacija). Dakle, vježbanje uz nadzor fizioterapeuta je način na koji se liječi protruzija, a cilj fizioterapije je jačanje leđnih mišića i kralježnice.

Jedna od aktivnosti koja se preporuča za kralježnicu je plivanje zato što su šanse za ozljedom minimalne.

Slična pitanja

4 odgovora 939 👀
1 odgovor 390 👀
1 odgovor 405 👀
1 odgovor 918 👀
2 odgovora 738 👀
2 odgovora 2.8k 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.1k pitanja

22.9k odgovora

8.7k komentara

1.6k korisnika

...