67 pregleda
Sara Adžić u rubrici Zdravlje i medicina od Sara Adžić (3.4k bodova)
Što napraviti da joj pomognemo?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+5 glasa
Tamara Mađer od Tamara Mađer (8.8k bodova)

Poremećaji u prehrani predstavljaju sve veći problem današnjice, a osobito mladih kod kojih se javlja nezadovoljstvo samim sobom ili niz drugih situacija. Nekad je teško prepoznati kod nekoga da pati od poremećaja prehrane, ali prvi korak pomoći je svakako prepoznavanje određenog poremećaja kod osobe. Neki od čestih poremećaja su bulimija i anoreksija. Anoreksija je svjesno izgladnjivanje i izbjegavanje konzumacije većih obroka ili bilo kakvih obroka, osoba ima iskrivljeno mišljenje o sebi i svojem tijelu te sebe u ogledaju vidi kao deblju osobu nego što to je. Bulimija je s druge strane konzumacije veće količine hrane, nakon čega osoba izaziva namjerno povraćanje kako joj se obrok ne bi razgradio u tijelu te utjecao na "debljanje". Što je opasno jer želučana kiselina uništava sluznicu jednjaka. 

Nakon što se otkrije određeni poremećaj s prehranom kod oboljele osobe, važno je razgovarati s tom osobom zbog čega to radi, te je za liječenje potrebna stručna psihološka pomoć, pošto su takvi poremećaji povezani sa psihom čovjeka. Također, uz adekvatnu psihološku pomoć, potrebno se obratiti liječniku i nutricionistu koji će se tada pobrinuti za zdravlje tijela oboljele osobe i povratak na "staro". 

Potpuno izlječenje oboljele osobe težak je put i ovisi o pojedincu i o šteti koja je napravljena tijelu, odnosno koliko dugo poremećaj traje i koliko je zdravlje tijela narušeno. Potrebno je puno razumijevanja, volje i upornosti.

Slična pitanja

1 odgovor
Ivana Mačić 26.11.2021. pitanje u rubrici Hrana i piće od Ivana Mačić (6.7k bodova)
1 odgovor
3 odgovora
Iva Murat 08.01.2021. pitanje u rubrici Hrana i piće od Iva Murat (27.1k bodova)
1 odgovor
Znatko medijski pokriva

NEM Zagreb 2022Središnje mjesto okupljanja producenata, scenarista, produkcijskih kuća, predstavnika FTA televizija, pay TV kanala, streaming servisa te ostalih stvaratelja sadržaja

Zagreb, 07. - 09.12.2022.

ULAZNICA
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

9.6k pitanja

15.3k odgovora

3.5k komentara

1.5k korisnika

...