Marija Miljević u rubrici Osobni razvoj od
uređen od Znatko

Koje liderske kompentencije su najbitnije u životu i u poslu?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+14 glasa
Monika Kiris od

Vođa je obično netko tko je u doticaju s ljudima te svakodnevno, kroz svoje riječi i postupke, daje drugima do znanja do čega mu je stalo i kakva je osoba. 

I u životu i na poslu su najvažnije komunikacijske vještine. Dobar bi vođa trebao imati razvijene komunikacijske vještine kako bi mogao jasno, jednostavno i učinkovito komunicirati sa svojim timom ili sa svojom obitelji i bližnjima. 

Za vodstvo je potrebna i određena doza hrabrosti zbog osjećaja odgovornosti i dužnosti ljudima koji su pod tvojim vodstvom, zbog čega su dobri vođe spremni preuzeti rizik bez obzira na sve. Stoga se vođa koji ne posustaje u teškim trenucima i čini sve u svojoj moći da izvuče sebe i svoje bližnje iz te situacije i riješi problem smatra vrlo hrabrim. Pravi lideri uvijek traže prilike kako poboljšati sebe i ljude oko sebe.

Donošenje odluka nije lako, upravo je zato jedna od najvažnijih kvaliteta vođe brzo i učinkovito donošenje odluka. Dobri lideri su sposobni u kratkom vremenu razmisliti što je ispravno, "vagati" prednosti i nedostatke pojedine situacije i na temelju toga donijeti prikladnu odluku. Za to je potrebna i doza samopouzdanja kako vi vođa ostao smiren kada je suočen s problemom i "hladne glave" donio ispravnu odluku.

Pravi lider brine o pravdi i živi pravedno. Prema ljudima pod njegovim vodstvom se odnosi pošteno i nepristran je. 

Uspješan vođa treba biti dosljedan sebi. Njegova stajališta trebaju biti čvrsta kako ih netko ne bi lako narušio. Vezano uz to, trebao bi biti i uporan. Ne bi se trebao lako predati nego bi trebao argumentirati svoja stajališta i braniti ih kako god može. Trebao bi biti i kreativan u rješavanju problema.

Prilagodljivost je također važna osobina koju je potrebno imati. Važno je znati prilagoditi se novim situacijama i ljudima te reagirati u skladu s tim kako bi se (u poslu, a i u životu) mogle razviti učinkovite strategije za suočavanje novim stvarima. 

Vođa bi trebao biti i motivator kako bi potaknuo druge oko sebe da budu uspješni i vrijedni. Motivacijske vještine su važan alat za osnaživanje drugih, kako u poslovnom svijetu tako i u privatnom.

Naravno, osim ovih navedenih postoji još mnogo osobina uspješnog vođe. Važno je za napomenuti da nije nužno da vođa ima sve ove osobine kako bi se mogao okarakterizirati kao "dobar". Svaka osoba ima drugačije kompetencije koje su različito izražene. Nije jednostavno odabrati samo par karakteristika koje bi se smatrale najvažnijima jer to ovisi i o okruženju u kojem se vođa nalazi i načinu vođenja koji je potreban. Ne postoji nekakav "čaroban mix" osobina koji bi vas automatski učinio dobrim vođom. Dobar se vođa ne rađa, on se razvija kroz život i kroz marljivi rad i suradnju.

+10 glasa
Eva Benaković od

LISTA POŽELJNIH LIDERSKIH VJEŠTINA I KOMPETENCIJA

 1. AMBICIOZNOST


  Svojevrsna želja i motivacija za uvijek prisutnim unaprjeđenjem i nalaženjem kreativnih načina za njihovo ostvarenje. Ambiciozni lider uvijek stremi ostvarenju zacrtanog i poželjnog cilja.

Kako biti uistinu nezaboravan lider? - Mind Lab d.o.o.

 1. ODVAŽNOST


  Ukoliko kvalitetan vođa želi pokazati svoju pozitivnu dominaciju, treba biti odvažan i istaknuti se u masi. Treba pobuditi osjećaj kod drugih kako je upravo on kompetentan u određenom području i da ga to čini dobrim vođom.

Não basta ser líder, é preciso agir como tal. Mas, afinal, como agir como um líder? | Exame

 1. DOSJETLJIVOST


  Ova osoba mora imati inovativne i dosjetljive ideje koje će ljudi cijeniti, ovim idejama se lider izdvaja i dominira.

5 Adımda Nasıl Lider Olunur? - Lider Olmak - Ziya Şakir Yılmaz

 1. KARIZMA


  Mora biti karizmatični vođa, odnosno imati „ono nešto“. Karizma je u nekim slučajevima urođena, a može se i naučiti prakticiranjem.

7 consejos para ser un buen líder | AAU | Universidad a Distancia

 1. HRABROST


  Dobar lider se poznaje po kriznim i problematičnim situacijama i problemima, prema svojim rješenjima koje izlaže i kojima rješava navedene situacije uz što manju štetu.

Infográfico: 5 características do líder do futuro – Melhor RH

 1. INICIJATIVA


  Poticanje i vodstvo određenih planova u djelo. Sposobnost preuzimanja vodstva koje dovodi do postizanja zacrtanog cilja.

Hoje é o Dia do Chefe, mas você deve procurar ser um Líder

 1. NARATORSTVO


  Lider se očituje i tečnom i opaženom naracijom koja zadržava pažnju i potiče slušanje.

Chefe x Lider: Conheça a Diferença Entre essas Gestões

 1. AUTENTIČNOST


  Ne postoje dva ista lidera, svaki mora imati nešto posebno i drugačije, a to se postiže upravo izgradnjom vlastite i autentične persone koja nije ista kao i svi ostali.

4 segredos para ser um bom chefe

Motivacijski govor koji Vas može potaknuti da i vi postanete vođa:

Slična pitanja

3 odgovora 409 👀
3 odgovora 401 👀
2 odgovora 567 👀
Marija Miljević 29.07.2022. pitanje u rubrici Osobni razvoj od Marija Miljević
1 odgovor 178 👀
3 odgovora 291 👀
Zoran Jurić 14.11.2020. pitanje u rubrici Politika od Zoran Jurić
1 odgovor 266 👀
1 odgovor 183 👀
2 odgovora 668 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.4k pitanja

23.4k odgovora

8.9k komentara

1.6k korisnika

...