Marko Radić u rubrici Poslovanje od Marko Radić
promjena rubrike od Znatko
Molim savjete na Znatku kako sastaviti dobar inhouse tim za Vaš startup? Kako ga selektirati, koga postaviti na koju funkciju?
Dubravko Blaće od Dubravko Blaće
GoranAPP je dao odličan odgovor, ja bi samo nadogradio i rekao da je prije potrage za bilokim najvažnije uopće odrediti koje su funkcije koje trebate da ljudi rade. Npr. Community Management, system engineer, PR, odnosi s medijima, razvoj proizvoda... I onda pospajajte što možete s ljudima koje imate.

Primjerice, imam dvoje prijatelja s kojima planiram započeti projekt. Na temelju osobnosti i znanja jedan je postavljen na sve "forward" funkcije (npr. komunikacija s klijentima...), drugi je postavljen za "rudarenje" podataka, a ja sam zadužen za pisanje. Unutar toga smo dodatno podijelili zadatke.

Stoga - prije svega definirati što treba pa spajati ljude s funkcijama.

A odgovor na pitanje "kako nekog selektirati" je ipak stvar HR-a i intuicije. Svakako je dobro prije svakog projekta potpisati predugovore da se ogradite od mogućih izazova u budućnosti. Frendovi u biznisu ne postoje, a to se vidi tek kada/ako sve pođe po zlu.

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+9 glasa
Goran Radić od Goran Radić
odabran od Marko Radić
 
Najbolji odgovor

Svakako je izuzetno bitno da je startup tim multidisciplinaran te će u njemu rijetko tko moći biti fokusiran samo na jednu jedinu zadaću. Potrebno je ipak prepoznati osnovna poslovna i tehnička područja koja su nam neophodna kako bi se mogao odraditi čitav posao. Najčešće startup ideje upravo i nastaju na način da osnivači imaju određena znanja iz pojedinih poslovnih i tehničkih područja pa zato upravo u njima razvijaju svoju ideju. Također je bitno rasporediti ljude ovisno o njihovoj osobnosti. Ekstrovertne osobe će svakako preuzeti neke od uloga “prema vani”, a one introvertne se baviti internim zadaćama. Postoje različite upute i opširne liste koje se na tu temu mogu pronaći na webu, kao što je npr. Ova http://www.businessinsider.com/15-roles-every-startup-needs-filled-2009-3 . Postoje i neke pojednostavljene, a meni se osobito sviđa ova jer je na njoj Rainmaker, a to je osoba koja će biti presudna da startup održi na životu dok bude stasao http://www.entrepreneur.com/article/238883

Marko Radić od Marko Radić
@goranapp Hvala na linkovima.
+3 glasa
Hrvoje Prpic od Hrvoje Prpic
Ukoliko se radi o studentskom timu gdje svi volontiraju i ne postoji znacajno financiranje moj savjet je da se tim sastoji od dvije, maksimalno 3 osobe.

Prva osoba mora biti poslovno orijentirana osoba, sposobna za prodaju, ekstrovert s visokom emocionalnom inteligencijom, netko tko ce znati prodati proizvod kupcima te samu ideju investitorima.

Druga osoba mora biti tehnicka osoba koja problem koji rjesava startup zna i umije rijesiti. U danasnje doba se najcesce radi o developeru medjutim ovisno o proizvodu to moze biti i elektronicar, strojar ili netko treci.

Ukoliko se timu radi balansa pridruzuje jos neka osoba onda je bolje da se radi o jos jednoj osobi tehnicke struke nego o dodatnoj poslovnoj osobi.

Ono sto je jako bitno je definirati pravila odnosa jos na pocetku dok je startup u razini ideje i definirati sto ce biti s udjelima u tvrtki ukoliko netko ode u prvoj godini, drugoj godini ili sedmoj godini.

Slična pitanja

1 odgovor 239 👀
1 odgovor 261 👀
3 odgovora 672 👀
Ivan Bilić 12.04.2015. pitanje u rubrici Poslovanje od Ivan Bilić
1 odgovor 1.6k 👀
Ivan Gačić 23.09.2020. pitanje u rubrici Poslovanje od Ivan Gačić
2 odgovora 2.0k 👀
11.12.2013. pitanje u rubrici Poslovanje od jadran2014
2 odgovora 1.9k 👀
2 odgovora 1.3k 👀
2 odgovora 255 👀
Ana Pilato 28.09.2021. pitanje u rubrici Poslovanje od Ana Pilato
1 odgovor 362 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.7k pitanja

22.4k odgovora

8.4k komentara

1.6k korisnika

...