252 pregleda
Marko Radić u rubrici Poslovanje od Marko Radić [Ekstraktivan] (6.9k bodova)
promjena rubrike od Znatko
Molim savjete na Znatku kako sastaviti dobar inhouse tim za Vaš startup? Kako ga selektirati, koga postaviti na koju funkciju?
Dubravko Blaće od Dubravko Blaće [Aktivan] (135 bodova)
GoranAPP je dao odličan odgovor, ja bi samo nadogradio i rekao da je prije potrage za bilokim najvažnije uopće odrediti koje su funkcije koje trebate da ljudi rade. Npr. Community Management, system engineer, PR, odnosi s medijima, razvoj proizvoda... I onda pospajajte što možete s ljudima koje imate.

Primjerice, imam dvoje prijatelja s kojima planiram započeti projekt. Na temelju osobnosti i znanja jedan je postavljen na sve "forward" funkcije (npr. komunikacija s klijentima...), drugi je postavljen za "rudarenje" podataka, a ja sam zadužen za pisanje. Unutar toga smo dodatno podijelili zadatke.

Stoga - prije svega definirati što treba pa spajati ljude s funkcijama.

A odgovor na pitanje "kako nekog selektirati" je ipak stvar HR-a i intuicije. Svakako je dobro prije svakog projekta potpisati predugovore da se ogradite od mogućih izazova u budućnosti. Frendovi u biznisu ne postoje, a to se vidi tek kada/ako sve pođe po zlu.

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+7 glasa
Goran Radić od Goran Radić [Aktivan] (262 bodova)
odabran od Marko Radić
 
Najbolji odgovor

Svakako je izuzetno bitno da je startup tim multidisciplinaran te će u njemu rijetko tko moći biti fokusiran samo na jednu jedinu zadaću. Potrebno je ipak prepoznati osnovna poslovna i tehnička područja koja su nam neophodna kako bi se mogao odraditi čitav posao. Najčešće startup ideje upravo i nastaju na način da osnivači imaju određena znanja iz pojedinih poslovnih i tehničkih područja pa zato upravo u njima razvijaju svoju ideju. Također je bitno rasporediti ljude ovisno o njihovoj osobnosti. Ekstrovertne osobe će svakako preuzeti neke od uloga “prema vani”, a one introvertne se baviti internim zadaćama. Postoje različite upute i opširne liste koje se na tu temu mogu pronaći na webu, kao što je npr. Ova http://www.businessinsider.com/15-roles-every-startup-needs-filled-2009-3 . Postoje i neke pojednostavljene, a meni se osobito sviđa ova jer je na njoj Rainmaker, a to je osoba koja će biti presudna da startup održi na životu dok bude stasao http://www.entrepreneur.com/article/238883

Marko Radić od Marko Radić [Ekstraktivan] (6.9k bodova)
@goranapp Hvala na linkovima.
+2 glasa
Hrvoje Prpic od Hrvoje Prpic [Proaktivan] (620 bodova)
Ukoliko se radi o studentskom timu gdje svi volontiraju i ne postoji znacajno financiranje moj savjet je da se tim sastoji od dvije, maksimalno 3 osobe.

Prva osoba mora biti poslovno orijentirana osoba, sposobna za prodaju, ekstrovert s visokom emocionalnom inteligencijom, netko tko ce znati prodati proizvod kupcima te samu ideju investitorima.

Druga osoba mora biti tehnicka osoba koja problem koji rjesava startup zna i umije rijesiti. U danasnje doba se najcesce radi o developeru medjutim ovisno o proizvodu to moze biti i elektronicar, strojar ili netko treci.

Ukoliko se timu radi balansa pridruzuje jos neka osoba onda je bolje da se radi o jos jednoj osobi tehnicke struke nego o dodatnoj poslovnoj osobi.

Ono sto je jako bitno je definirati pravila odnosa jos na pocetku dok je startup u razini ideje i definirati sto ce biti s udjelima u tvrtki ukoliko netko ode u prvoj godini, drugoj godini ili sedmoj godini.

Slična pitanja

1 odgovor 183 pregleda
3 odgovora 415 pregleda

Prva konferencija u Hrvatskoj namijenjena virtualnim asistentima i svima koje zanima svijet virtualne asistencije.

Zagreb, 21.10.2022.

Ulaznice putem ENTRIO sustava

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.7k pitanja

14.0k odgovora

3.0k komentara

1.4k korisnika

...