Marko Delivuk u rubrici Poslovanje od
uređen od Znatko

volio bih da netko odgovori svoje iskustvo kako se može prodati vlastita kompanija (tvrtka, poduzeće - kako već kažete) stranim kupcima, svježem kapitalu, itd. otkud krenuti, što napraviti, kako zaključiti prodaju?

* povezano sa odgovorom na pitanje: Što je to prodaja?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+13 glasa
Dina Kljajić od
odabran od Marko Delivuk
 
Najbolji odgovor

Kada vlasnik svog poduzeća odluči prodati tvrtku, važno je uzeti u obzir interese svih uključenih strana - uključujući zaposlenike. Zaposlenici su često zabrinuti o toga kako će se novi vlasnik odnositi prema njima i njihovom poslu. Važno je da vlasnik poštuje ulogu koju su zaposlenici imali u dosadašnjoj izgradnji vrijednosti tvrtke i razmotri mogućnost da ih uključi u prodaju.

Postoje tri glavne opcije za prodaju obiteljskog poduzeća:

  1. vanjska prodaja,
  2. prepuštanje obitelji ili
  3. prodaja zaposlenicima.

Vanjska prodaja podrazumijeva prodaju tvrtke nekom drugom poduzeću ili pojedincu. Prepuštanje prodaje članovima obitelji je posebna priča, a prodaja zaposlenicima podrazumijeva prodaju tvrtke zaposlenicima ili skupini zaposlenika. Više o prva dva slučaja i kako napraviti prijenos poslovanja tvrtke imate drugo pitanje gdje vidim da su se ljudi raspisali u svojim odgovorima. Ipak evo i par mojih komentara koje sam pronašla za Vas...

Vanjska prodaja može donijeti vlasniku značajan iznos novca, ali postoji rizik da novi vlasnik neće imati iste vrijednosti i ciljeve kao i bivši vlasnik. S druge strane - prodaja tvrtke zaposlenicima može biti manje isplativa za vlasnika, ali može osigurati da tvrtka ostane u dobrim rukama, te potencijalno stabilnija dugoročno. Iako kažu da ganarancije nema. Vanjska prodaja može biti dobra opcija ako vlasnik želi brzo dobiti novac ili ako tvrtka zahtijeva značajne investicije.

Zaposlenici mogu biti uključeni u prodaju obiteljskog poduzeća na razne načine. Na primjer, mogu dobiti dio prodajne cijene, mogu postati dioničari ili mogu dobiti radna mjesta u novoj tvrtki. Prodaja zaposlenicima može biti dobra opcija ako vlasnik želi da tvrtka ostane u dobrim rukama ili ako želi nagraditi zaposlenike za njihovu lojalnost.

Uspjeh prodaje obiteljskog poduzeća ovisi o nizu čimbenika, a izdvajam generalne:

  • stanje tvrtke,
  • stanje tržište i
  • želje vlasnika.

Važno je da vlasnik pravovremeno pripremi tvrtku za prodaju. Priprema može potrajati nekoliko godina! Ne možete to napraviti preko noći. Ali takva će dugogodišnja priprema pomoći vlasniku da dobije najbolju moguću cijenu za svoju tvrtku. Priprema za prodaju obiteljskog poduzeća može uključivati ​​sljedeće korake:

  1. Ocjena vrijednosti tvrtke
  2. Prikupljanje dokumentacije
  3. Identificiranje potencijalnih kupaca
  4. Pregovaranje o prodajnoj cijeni

Ja sam to ovako generalno odgovorila samo da imate neke osnovne predodžbe oko svega. Da vam je na jednom mjestu jednostavno strukturirano. A za dalje ćete svakako morati potražiti vanjsku pomoć.

+8 glasa
Suzanna Marić od
uređen od Suzanna Marić

Opet ću ponoviti što sam naučila od bivšeg šefa, a to je da prodaja firme je dobra opcija i to pogotovo ako kao gazda oćete osigurat neku lovu za mirovinu ili ako u familiji nema sposobnog nasljednika ili da kao gazda nećete ostat vlasnik, niti dat firmu u ruke profesionalnom menadžeru.

Kako prodati tvrtku?

Ali zato - prodaja firme je puno muke i za prodavača i za kupca. Pripremite živce i hladnu glavu!

Cijena prodaje tvrtke

Vrijednost firme je bitno pitanje za obje strane. Procjena vrijednosti firme je kompliciran proces, a različite metode procjene mogu dat različite rezultate - s različitom cijenom. Procjena vrijednosti se temelji na sveukupnoj procjeni firme, koja uključuje procjenu poslovne ideje, tržišta, baze kupaca, ostvarenih prihoda i dobiti u prethodnim razdobljima, te potencijala za razvoj poslovanja i ostvarivanje prihoda i dobiti u budućnosti.

Iako se koriste provjerene metode procjene (koriste ih stručne vanjske tvrtke koje se baš time bave), koje mogu rezultirat procjenom realne vrijednosti firme - uvijek ostaje pitanje što je stvarno realna vrijednost i za kupca i za prodavača. Tko to može stvarno znati? Gazda firme često smatra da firma vrijedi značajno više nego što to procjenjuje potencijalni kupac. Na kraju se možda nikada ni ne dogovore za cijenu i niti se kupoprodaja tvrtke ostvari.

Nova vizija kupca i daljnji razvoj tvrtke

Ovakve razlike u cijenu mogu proizlaziti iz različitih namjera osoba ili firmi koje su zainteresirane kupiti firmu. Nekima je kupovina firme važna radi korištenja proizvoda firme, tržišta, proizvodnog kapaciteta i specifičnog znanja. Drugi mogu bit zainteresirani za kupnju firme jer ona znači ostvarenje njihove vizije. 

A onda imate ono što sam pisala u drugom odgovoru gdje različite namjere potencijalnih kupaca znače različite posljedice za firmu i radnike. I tu još ima jedna začkoljica koju sam primijetila.... Znat da kupac namjerava preusmjerit daljnji razvoj firme u smjeru koji se razlikuje od vizije postojećeg vlasnika firme - umanjuje spremnost vlasnika uopće za prodaju firme, motivira ga da odustane od cijelog ovog kompliciranog procesa i to - bez obzira na ponuđenu cijenu.

Zato nije to nikako lak proces, ako mene pitate i radije možda i nemojte ići u to ako niste 100% sigurni.

+3 glasa
Frenki (Ilija) Atajić od
Teško je dati bilo kakav odgovor, kad senezna u kojoj branši firma posluje- koliki joj je temeljni kapital - kad je rađena zadnja revizija - kolika je vrijednost firme, po reviziji..ima jako puno upitnika..bez odgovora. Prodati firmu - to su papiri koji se rješavaju kod javnog bilježnika (osobno sam sudjelovao u prodaji preko 30 firmi)
ali, fali ono naj važnije - koje nigdje niste napisali, a spomenuo sam u više odgovora.

Slična pitanja

1 odgovor 6.9k 👀
Biljana Tandara 13.03.2015. pitanje u rubrici Poslovanje od Biljana Tandara
5 odgovora 1.5k 👀
1 odgovor 320 👀
1 odgovor 281 👀
2 odgovora 334 👀
1 odgovor 505 👀
Biljana Tandara 10.06.2014. pitanje u rubrici Poslovanje od Biljana Tandara
Znatko predstavlja


Sve je brend. Ili to želi biti!

Zagreb
21. 06. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.2k pitanja

23.0k odgovora

8.7k komentara

1.6k korisnika

...