459 pregleda
Ivana B. u rubrici Zdravlje i medicina od Ivana B. [Superaktivan] (2.9k bodova)

Često sam čula da pečenje na maslinovom ulju nije zdravo te da je zagrijano maslinovo ulje kancerogeno. Po novijim izjavama zapravo izgleda da maslinovo ulje nije toliko nezdravo kada je zagrijano. Je li u realnosti opasno koristiti zagrijano maslinovo ulje i koje su moguće posljedice po zdravlje? 

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+7 glasa
Iva I od Iva I [Superaktivan] (4.3k bodova)
Maslinovo ulje relativno dobro podnosi visoke temperature i ima visoku temperaturu dimljenja, te njegovo zagrijavanje nije ništa više štetno od zagrijavanja običnog ulja. Dapače, maslinovo ulje u sebi ima neke stabilizatore koji će spriječiti gubitak hranjive vrijednosti i ostalih namirnica s kojima se priprema, ali i antioksidanse koji sprječavaju pojavu radikala nastalih zagrijavanjem.

Kada dođe do dimljenja bilo kojeg ulja, dolazi do nastanka štetnih spojeva jer se molekule ulja raspadaju i preslaguju. Zbog toga prženje na bilo kojem ulju treba biti što kraće i ne na toliko visokim temperaturama. Također je bitno izbjegavati pripremu hrane sa već prije zagrijavanim ulje što ljudi kod nas često rade.
+5 glasa
Silvija od Silvija [Ekstraktivan] (6.9k bodova)
Maslinovo ulje jedno je od najboljih i najzdravijih izbora za kuhanje. Osobno kuham isključivo s njim već godinama, otkada sam saznala sve njegove dobrobiti.
Ekstradjevičansko maslinovo ulje dobro podnosi i stabilno je na visokim temperaturama zbog čega je prikladno za kuhanje i pečenje. Točka dimljenja maslinovog ulja je na 210°, što je mnogo više od prosječnih temperatura na kojima kuhamo i pečemo. Ispod ove temperature ulje ne mijenja značajno svoju strukturu te  zadržava svoju nutririvnu vrijednost.
Na tržištu se nudi veliki broj različitih ulja pa je ponekad teško izabrati ono najbolje. Ekstradjevičansko maslinovo ulje smatra se najkvalitetnijim, a posebno je dobro ako uspijete nabaviti domaće i provjereno.
+4 glasa
Maja Kos od Maja Kos [Ekstraktivan] (6.6k bodova)

Ovo pitanje spada među jedan od najčešćih urbanih mitova o hrani! Naime priča se da maslinovo ulje treba izbjegavati za pečenje i prženje hrane. Evo kako stvari stoje...

  • Rafinirano maslinovo ulje ima sličnu točku dimljenja kao suncokretovo ulje pa se može koristiti za prženje i pečenje.
  • Djevičansko maslinovo ulje slično je uljanom repicom pa se može koristiti za pečenje i prženje hrane.
  • Ekstra djevičansko maslinovo ulje ima najnižu točku dimljenja pa se najbolje koristi za preljev za salatu ili za pečenje i pirjanje na nižim temperaturama (ispod 160 °C).

Slična pitanja

1 odgovor 170 pregleda
3 odgovora 424 pregleda
2 odgovora 251 pregleda

Prva konferencija u Hrvatskoj namijenjena virtualnim asistentima i svima koje zanima svijet virtualne asistencije.

Zagreb, 21.10.2022.

Ulaznice putem ENTRIO sustava

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.8k pitanja

14.1k odgovora

3.0k komentara

1.4k korisnika

...