Ivana Basar u rubrici Zdravlje i medicina od
Kako vježbati ili se barem razgibavati kada smo bolesni s gripom ili prehladom? Je li uopće pametno vježbati kada smo bolesni?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+7 glasa
Nikolina Šrajbek od

Ako su prisutni bolovi u mišićima, povišena tjelesna temperatura i nedostatak tjelesne energije, potrebno je nekoliko dana zapostaviti trening. S druge strane, ako postoji energija za vježbanje, ali je prisutna grlobolja ili prehlada, trening se može odraditi.

U ovom drugom slučaju, simptomi bolesti aktivni su od grla prema ostatku glave (kašljanje, kihanje, začepljen nos), stoga se preporuča ublažiti tempo treninga i skratiti ga.

Zabranjeno je i nepoželjno vježbati s povišenom tjelesnom temperaturom i jakim bolovima u mišićima. Vježbanjem tijekom visoke tjelesne temperature poveća se rizik od dehidracije te smanjuje mišićna snaga, što povećava mogućnost ozljede tijekom treninga. Osim toga, intenzivan i dugotrajan kašalj može otežavati disanje tijekom treninga, kao i gripa koja, osim što se može prenijeti na grupnim treninzima, može i izazvati dehidraciju, ali i potiskivati imunološku reakciju tijela, čime se ozdravljenje produljuje. 

Lagana prehlada, bolovi u uhu, bol u grlu i začepljen nos nisu razlozi za prestanak održavanja treninga, no ukoliko se dobro ne osjećate, obratiti se liječniku i pitajte ga za savjet. 

+3 glasa
Ivona Jagatić od
Ako je samo mala prehlada onda je u redu vježbati.

Ako je riječ o opasnom plućnoj bolesti, onda je bolje smanjiti vježbanje. Naravno mora se vježbati, ali da vježbanje ne bude prenaporno i da ne uzrokuje zaduhu.

Važno je prilagoditi vježbe. Ne smije se puno trčati, posebno ne po hladnom zraku. Također ne dizati prevelike utege ili bućice. Najbolji izbor su vježbe poput yoge jer one pomažu u disanju.

Slična pitanja

3 odgovora 536 👀
2 odgovora 3.1k 👀
4 odgovora 413 👀
2 odgovora 416 👀
Ivana Basar 17.09.2020. pitanje u rubrici Sport i rekreacija od Ivana Basar
1 odgovor 208 👀
2 odgovora 316 👀
1 odgovor 812 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.0k pitanja

22.7k odgovora

8.5k komentara

1.6k korisnika

...