Maja Kos u rubrici Osobni razvoj od
promjena rubrike od Znatko
Kako se može postati dobar govornik za javne nastupe? Postoji li neka govornička škola?
* povezano sa odgovorom na pitanje: Kako poboljšati komunikacijske vještine?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+7 glasa
Iva Murat od
uređen od Iva Murat

Osim na sadržaj govora, obratite pozornost na način govora. Ton glasa i dikcija vrlo su važna komponenta govora, a neverbalni znakovi poput geste, mimike i pokreta još su važniji. Važno je da dobro poznajete temu o kojoj govorite i da imate razrađene argumente kako bi vaš govor bio uvjerljiv. Vaš stav također utječe na način na koji će publika doživjeti govor. Ako imate prekrižene ruke, djelovat ćete zatvoreno, a ako imate olovku u ruci i mašete njome, nekima možete djelovati prijeteće pa to izbjegavajte. U govor možete ubaciti i kratku šalu ili anegdotu kako biste zainteresirali publiku. Dobro je i našaliti se na vlastiti račun. Pazite da vaš govor ne bude monoton i pokušajte govoriti energičnije. Pazite da riječi izgovarate jasno i ne prebrzo kako bi vas svi razumjeli. Publika će najbolje prihvatiti vaš govor ako u njega ubacite nešto osobno. Kažite im neku informaciju o sebi koja je povezana s temom vašeg govora. ne zaboravite da je najvažnije govorom prenijeti poruku. U redu je povremeno skrenuti s teme govora kako biste zainteresirali publiku i unijeli osobnu notu, ali pazite da se ne pogubite u onome što govorite. Mnogim ljudima je kod javnog nastupa najveći problem trema i nervoza. Pokušajte se prije govora što više opustiti. Možete pokušati s tehnikom mišićne relaksacije ili dubokim disanjem. Također, pomaže ako u što većoj mjeri zanemarite strah i fokusirate se na samu temu izlaganja. Postoje govorničke škole koje vam mogu pomoći da izbrusite svoje vještine. 

+6 glasa
Kristijan Sedak od

Može. I to u samo tri koraka: vježba, vježba i vježba. Javni nastup se sastoji od puno sitnica koje unaprijed treba promisliti i pripremiti. Od samog govora i argumenata kojima se u njemu koristimo, do stava tijela i boje i jačine glasa. Najbolja priprema svakako podrazumijeva da se uzme u obzir i protuargumente te pitanja publike.

Što se govorničkih škola tiče, najbogatija ponuda je u Zagrebu. Od Govorničke akademije Demosten, Heureke, Cicerona i slično. Ovisno o tome kakav pristup tražite i koliko obuhvatno želite raditi na svojoj komunikaciji tako birate i edukacije. 


Kristijan Sedak, magistar komunikologije

predavač na Govorničkoj akademiji Demosten

GA Demosten: ured@umjetnost-komunikacije.hr; T.+385 99 784 8772

Slična pitanja

2 odgovora 413 👀
Maja Kos 19.09.2020. pitanje u rubrici Posao od Maja Kos
1 odgovor 1.3k 👀
Maja Kos 26.09.2020. pitanje u rubrici Obrazovanje od Maja Kos
2 odgovora 631 👀
3 odgovora 579 👀
1 odgovor 220 👀
4 odgovora 840 👀
3 odgovora 393 👀
3 odgovora 656 👀
4 odgovora 7.3k 👀
Jan Iveković 01.10.2020. pitanje u rubrici Mediji od Jan Iveković
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.0k pitanja

22.7k odgovora

8.5k komentara

1.6k korisnika

...