Maja Kos u rubrici Posao od Maja Kos
promjena rubrike od Znatko
Primjetila sam da spikeri na TV-u ruke često ili skrivaju ili ih drže relativno mirno. No, kad ja govorim često mašem rukama na sve strane kada nekome nešto objašnjavam. Još mi je gore kada držim neki govor pred publikom i ne znam gdje bi sa rukama. Kamo s rukama u javnom nastupu?

.
* povezano sa odgovorom na pitanje: Kako se ponaša samopouzdana osoba?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+7 glasa
Iva Ivanko od Iva Ivanko
U javnom nastupu uopće nije potrebno da ruke stoje mirno na jednom mjestu. Dapače ukoliko nešto objašnjavate ili pokušavate uvjeriti publiku da i njima ono što govorite bude jednako važno kao i vama geste s rukama su čak i poželjne. Bitno je samo da se previše ne razmašete.

Neki ljudi zbog straha da previše mašu rukama, uzmu neki predmet kao što su olovka ili komad papira misleći kako će im to smiriti ruke. Međutim najčešće završe mašući tim istim predmetom što samo dodatno odvlači pažnju slušatelja s onoga što želite reći.

Bitno je da ne držite ruke ukrižene uz prsa ili sklopljene kao na molitvu jer to odaje dojam zatvorenosti i nepristupačnosti.

Najbolje bi bilo doma ispred ogledala uvježbati i naučiti koordinirati ruke uz govor koji držimo. Objašnjavanje i gestikulacija rukama je dobra, preveliko mahanje je ono što treba izbjegavati.
Maja Kos 26.09.2020. pitanje u rubrici Obrazovanje od Maja Kos
05.01.2022. uređen od Znatko
Koju govorničku školu odabrati?
+5 glasa
Kristijan Sedak od Kristijan Sedak

Vječno pitanje u javnim nastupima. Najvažnije je da rukama ne radite previše gesti i da pokušate biti što prirodniji ako nešto naglašavate pokretom ruke. Nemojte tražiti što je dobro raditi pa forsirati te pokrete jer onda postajete nevjerodostojni. Geste i mimika lica su svakako dio javnog nastupa i važne su za izražavanje entuzijazma i uvjerljivosti. Primjeri loše neverbalne komunikacije rukama su: skrivanje (možemo ostaviti dojam da skrivamo istinu; ruke iza leđa npr.), križanje prstiju, ispreplitanje, lomljenje prstiju, križanje ruku (također ostavljaju negativan dojam na publiku). Ruke bi u početnoj poziciji trebale mirno stajati i zatim pratiti naglašavanje riječi koje su nam važne u govoru. Neverbalna komunikacija se jako puno istraživala te su ta istraživanja dokazala da samo djelić sekunde kašnjenja neverbalno kod publike izaziva nepovjerenje. Dakle, važno je da postoji usklađenost verbalnog i neverbalnog komuniciranja što se postiže ako je komunikacija prirodna. Vježbanje točnih pokreta (neverbalni govor) za svaki govor i rečenice, najčešće izaziva kašnjenja i nepovjerenje publike.


Kristijan Sedak, magistar komunikologije

predavač na Govorničkoj akademiji Demosten

GA Demosten: ured@umjetnost-komunikacije.hr; T.+385 99 784 8772

Slična pitanja

2 odgovora 346 👀
2 odgovora 627 👀
3 odgovora 570 👀
1 odgovor 1.3k 👀
Maja Kos 26.09.2020. pitanje u rubrici Obrazovanje od Maja Kos
1 odgovor 216 👀
2 odgovora 474 👀
3 odgovora 381 👀
3 odgovora 651 👀
4 odgovora 7.2k 👀
Jan Iveković 01.10.2020. pitanje u rubrici Mediji od Jan Iveković
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.8k pitanja

22.4k odgovora

8.4k komentara

1.6k korisnika

...