635 pregleda
Lovro Gorup u rubrici Stanovanje od Lovro Gorup (4.4k bodova)
promjena rubrike od Znatko
Na koje je sve načine moguće riješiti se moljaca u ormaru?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

4 odgovor(a)

+6 glasa
Iva Jukić od Iva Jukić (1.6k bodova)
Moljce jako privlače nevidljivi ostaci od dezodoransa i znoja pa je prije spremanja robe u ormar važno oprati robu. Također je potrebno isprazniti džepove i nikako robu ne pospremati u vrećice jer se u njima stvaraju idealni uvjeti za razmnožavanje moljaca.
Lavanda, ružmarin, menta, majčina dušica, cimet, cedar i suha korica limuna imaju intenzivan miris koji tjera moljce. Sami vrlo jednostavno možete napraviti svoje vrećice protiv moljaca tako da neke od ovih sastojaka osušite i stavite u platnene vrećice. Svakako bi trebalo pripaziti i ne koristiti gotove kuglice protiv moljaca jer je većina otrovna i miris se jako dugo zadrži u ormaru.
+5 glasa
Nikolina Šrajbek od Nikolina Šrajbek (70.8k bodova)
odabran od Lovro Gorup
 
Najbolji odgovor

Moljci bježe od mirisa cedra. Cedar je jednako učinkovit u obliku gela, vrećica ili kockica, a potrebno ga je mijenjati svakih šest mjeseci.

Ukoliko su moljci već „napali“ odjeću u ormaru, preporuka je da se sva odjeća izvadi iz ormara, nakon čega je ormar potrebno temeljito očistiti. Treba izbjegavati repelente jer su oni štetni i za ljude i za kućne ljubimce. Štoviše, mogu izazvati alergijske reakcije u dodiru s kožom jer sadrže različita toksična svojstva. Otopina tople vode i octa najbolja je za čišćenje ormara kod pojave moljaca. Osim toga, mogu se koristiti i različita ulja poput cedrovine, metvice ili lavande. Odjeću je, također, potrebno dobro oprati. U džepove odjeće nakon pranja mogu se staviti listići cedrovine ili mente u vrećicama kako bi se izbjegla nova najezda moljaca. U tjeranju moljaca odlične su i vrećice napunjene sušenom lavandom ili ulje citronele. Moljce odbija i miris lovorovog lista. Nakon čišćenja ormara, lovorov se list može staviti po policama s odjećom.

+2 glasa
Mia Karavla od Mia Karavla (300 bodova)

Ako se želite riješiti moljaca u ormaru, prvi korak je da u ormar (ako je za odjeću) stavite samo opranu odjeću jer samim tim, miris svježe oprane odjeće neće toliko privlačiti moljce. Također pomaže lavanda, ružmarin i slične biljke jakog mirisa koje najčešće možete staviti / kupiti u maloj platnenoj vrećici te je objesiti između odjeće. Ukoliko pitate za ormar za hranu, također možete staviti platnene vrećice s biljkom jakog mirisa, no postoje i dvostrane naljepnice za moljce. Jednu stranu zalijepite za vrata ormara, a za drugu stranu se moljci obično sami zalijepe. 

 

+2 glasa
Nikolina Šrajbek od Nikolina Šrajbek (70.8k bodova)
prikazano od Znatko

Dolaskom toplijeg vremena u naše domove ulaze različiti kukci, a među njima nalaze se i moljci. Moljci funkcioniraju i preživljavaju zahvaljujući snažnom osjetu mirisa, zbog čega ih izrazito privlače ljudski mirisi, posebice miris ljudske kože na odjeći.

Moljce u ormar privlače miris dezodoransa ili roll-ona na odjeći, kao i mrlje bijelog vina. Prije pranja odjeće treba provjeriti i džepove odjeće kako moljcima ne bismo ostavili neki mamac. Moljce privlači i štirka, stoga je poželjno da se štirkanje stolnjaka i odjeće koji se neće koristiti u skoro vrijeme radije odgodi. Trebalo bi izbjegavati pospremanje odjeće u najlonske vrećice. Ukoliko se moljac zatekne u takvoj vrećici, imat će idealne uvjete za razmnožavanje.

Kuglice protiv moljaca svakako treba izbjegavati kupovati jer su izrazito štetne i otrovne. S obzirom da su teškog mirisa, kasnije se tog mirisa teško riješiti.

Moljce podalje od ormara drže menta i ružmarin čiji se listići mogu držati u vrećicama. Cedar je u obliku gela, vrećica ili kockica vrlo učinkovito tjera moljce, a potrebno ga je mijenjati svakih šest mjeseci.

Ako su se moljci uvukli u ormar, svu odjeću treba dobro oprati, a ormar temeljito očistiti. Umjesto štetnih i toksičnih repelenata koje treba izbjegavati, preporuča se ormar očistiti otopinom tople vode i octa. U čišćenju se mogu koristiti ulja lavande, cedrovine ili metvice.

Nakon pranja u džepove odjeće mogu se staviti listići cedrovine ili mente u vrećicama kako bi se izbjegli moljci. U tjeranju moljaca učinkovite su i vrećice napunjene sušenom lavandom ili ulje citronele. Također, lovorov list može se staviti po policama čistog ormara s odjećom jer miris lovora tjera moljce.

Slična pitanja

3 odgovora
Nikolina Šrajbek 14.05.2021. pitanje u rubrici Odjeća i obuća od Nikolina Šrajbek (70.8k bodova)
2 odgovora
Lovro Gorup 01.10.2020. pitanje u rubrici Zdravlje i medicina od Lovro Gorup (4.4k bodova)
3 odgovora
Sandra Vukov 13.11.2020. pitanje u rubrici Odjeća i obuća od Sandra Vukov (19.5k bodova)
2 odgovora
Lovro Gorup 01.10.2020. pitanje u rubrici Stanovanje od Lovro Gorup (4.4k bodova)
4 odgovora
1 odgovor
Lovro Gorup 30.09.2020. pitanje u rubrici Kozmetika i estetika od Lovro Gorup (4.4k bodova)
Znatko medijski pokriva

eCommAwards 2023

MONEY MOTION 2023

Udruga eCommerce Hrvatska

Zagreb, 28.03.2023.
PRIJAVE
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023


Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike
Znatko medijski pokriva
WEEKEND FOOD FESTIVAL 2023
Najbolja gastronomija, hrana i catering

Rovinj, 14. - 16. 4. 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva
Superprodavač 2023
Kako prodavati kupcima budućnosti?

Zagreb, 19. i 20.10.2023.
ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.5k pitanja

16.8k odgovora

4.2k komentara

1.3k korisnika

...