Ivana Mačić u rubrici Zdravlje i medicina od
Koje su najbolje medicinske vježbe za psoas (iliopsoas) mišić?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+9 glasa
Stjepan Dren Mlinarec od
 
Najbolji odgovor

Iliopsoas je vrlo važan mišić koji je bitno drugačije od većine mišića u tijelu povezan s našim živčanim sustavom, osobito autonomnim živčanim sustavom. Po funkciji je fleksor kuka (privlači natkoljenicu prema tijelu s prednje strane), što znači da ga koristimo u svakom koraku, prilikom penjanja uz stepenice, ali i tijekom sklupčavanja u fetalni položaj. S obzirom na funkciju glavni je "izvršitelj" tjelesnih odgovora u stresnim situacijama. 

Stres je veći dio ljudske povijesti podrazumijevao konkretnu opasnost (npr. životinja koja nam ugrožava život) od koje je trebalo pobjeći, protiv koje se trebalo boriti, a kada ne možemo ni jedno onda se sklupčati u zaštitni fetalni položaj i tako zaštiti vitalne organe. Upravo je iliopsoas taj koji nam omogućuje trčanje, udarac nogom ili sklupčavanje i kao takav je uvijek u "stanju pripravnosti", na poseban način povezan s živčanim sustavom, ali zbog toga i inhibiran kod kroničnih stresnih podražaja.

Dakle, da bismo razumjeli koje su najbolje vježbe trebali bismo prethodno dobro razumjeti anatomiju, funkciju i disfunkciju iliopsoasa

Kada govorimo o vježbama, rad na ovom mišiću zahtjeva prilično pažnje i ciljane terapeutske vježbe za iliopsoas sindrom i srodne disfunkcije. 

Fizioterapeutske vježbe za iliopsoas imaju za cilj oslobađanje gore opisane neurološke inhibicije i uspostavljanje zdrave funkcije ovog važnog fleksora kuka, ali i njegovih sinergista i antagonista. Time postižemo veću pokretljivost kukova i smanjenje boli u donjem dijelu leđa. 

Iz ovoga možemo vidjeti da nije jednostavno dati brzi odgovor koje su najbolje vježbe za iliopsoas već je preporuka potražiti fizioterapeuta koji će dobro objasniti vježbe ali i sve važne detalje prilikom njihovog izvođenja. Nakon što se dobro savladaju, mogu se izvoditi samostalno. 


Stjepan Dren Mlinarec

+7 glasa
Lucija Vlaović od

Mišići ilipsoas (m. psoas major i m. iliacus) dva su vrlo snažna mišića koja zajedno podižu tijelo pri ležećem položaju (gornju/donju polovicu tijela). Nalaze se s prednje strane lumbalnih kralježaka i protežu do natkoljenične kosti.

Probleme s tim mišićima uzrokuju:

  • spavanje u fetalnoj poziciji
  • dugotrajno sjedenje/čučanje
  • udarci nogom
  • vježbe trbuha u kojima su noge fiksirane
  • problemi s krvnim žilama/slijepim crijevom...
Prilikom oporavka mišića preporuča se odmor od aktivnosti, grijanje mišića (za lakše opuštanje) te pasivna (i lagana) istezanja. Meni su prilikom oporavka najviše pomogla istezanja opisana na ovoj stranici:

Slična pitanja

2 odgovora 2.8k 👀
2 odgovora 739 👀
1 odgovor 363 👀
2 odgovora 279 👀
1 odgovor 429 👀
1 odgovor 390 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.1k pitanja

22.9k odgovora

8.7k komentara

1.6k korisnika

...