190 pregleda
Ivan Gačić u rubrici Sport i rekreacija od Ivan Gačić (7.2k bodova)
Što je mindful joga i koji su njeni benefiti?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+5 glasa
Lara Tić od Lara Tić (3.9k bodova)
odabran od Ivan Gačić
 
Najbolji odgovor

Mindful joga služi kao alat kojim kroz meditacije pokušavamo postići stanje mindfulnessa.

Ona je kao i svaka druga vrsta joge, sastoji se od određenog broja položaja (asana) koji se rade, i uz nju se učimo fokusirati na naše disanje, bolje upoznati svoje fizičke granice te umiriti um. Mindfulness je stanje "blagostanja" u smislu da kada to postignemo naučimo prihvaćati sve onakvim kakvo jest i biti svjesni sadašnjeg trenutka. To stanje je prirodno u nama i povremeno ga postignemo prirodnim putem, međutim uz jogu i meditaciju ga nastojimo prizvati i održati. 

Kroz ovu jogu počinjemo dobivati osjećaj o stanju našeg tijela i njegovim unutrašnjim procesima koji se stalno dešavaju. Tijekom mindful joge pokušavamo shvatiti u kakvom je stanju naše tijelo, raspoznati emocije i misli koje nam okupiraju um  tom trenutku i osjetimo naš dah. Tijekom ove meditacije oko sebe stvaramo sferu prihvaćanja, mira i svjesnosti.

+4 glasa
Augustina Kolak od Augustina Kolak (13.7k bodova)
prikazano od Znatko

Pažljivost (eng. mindful) je uvijek bila važan aspekt fizičke prakse joge. Razlika između mindful joge i širokog spektra joga praksi je u tome što je u tom obliku glavni fokus na svijesti uma i tijela, za razliku od  detalja poravnanja i točnog fizičkog držanja. Poanta je njegovati pažljivost, koristeći asanu kao glavno sredstvo za to.

Dovođenje svijesti o bilo kojoj tjelesnoj aktivnosti stvara upozoravajući fokus na sve što radite u tom trenutku, pretvarajući time pokret u oblik meditacije. Stoga se mindful yoga smatra oblikom meditacije i vrlo često se vježba prije formalnog sjedenja u meditaciji. Naglasak je na promatranju, a ne na reagiranju. Mindful yoga se može primjeniti na bilo koji tečaj joge koji primjenjujete. 

 

Izvor: https://positivepsychology.com/mindfulness-yoga/

Slična pitanja

1 odgovor
2 odgovora
3 odgovora
Znatko medijski pokriva

NEM Zagreb 2022Središnje mjesto okupljanja producenata, scenarista, produkcijskih kuća, predstavnika FTA televizija, pay TV kanala, streaming servisa te ostalih stvaratelja sadržaja

Zagreb, 07. - 09.12.2022.

ULAZNICA
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

9.7k pitanja

15.3k odgovora

3.5k komentara

1.5k korisnika

...