152 pregleda
Ivan Gačić u rubrici Sport i rekreacija od Ivan Gačić [Ekstraktivan] (7.1k bodova)
Što je mindful joga i koji su njeni benefiti?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+5 glasa
Lara Tić od Lara Tić [Superaktivan] (3.8k bodova)
odabran od Ivan Gačić
 
Najbolji odgovor

Mindful joga služi kao alat kojim kroz meditacije pokušavamo postići stanje mindfulnessa.

Ona je kao i svaka druga vrsta joge, sastoji se od određenog broja položaja (asana) koji se rade, i uz nju se učimo fokusirati na naše disanje, bolje upoznati svoje fizičke granice te umiriti um. Mindfulness je stanje "blagostanja" u smislu da kada to postignemo naučimo prihvaćati sve onakvim kakvo jest i biti svjesni sadašnjeg trenutka. To stanje je prirodno u nama i povremeno ga postignemo prirodnim putem, međutim uz jogu i meditaciju ga nastojimo prizvati i održati. 

Kroz ovu jogu počinjemo dobivati osjećaj o stanju našeg tijela i njegovim unutrašnjim procesima koji se stalno dešavaju. Tijekom mindful joge pokušavamo shvatiti u kakvom je stanju naše tijelo, raspoznati emocije i misli koje nam okupiraju um  tom trenutku i osjetimo naš dah. Tijekom ove meditacije oko sebe stvaramo sferu prihvaćanja, mira i svjesnosti.

+4 glasa
Augustina Kolak od Augustina Kolak [Megaktivan] (13.4k bodova)
prikazano od Znatko

Pažljivost (eng. mindful) je uvijek bila važan aspekt fizičke prakse joge. Razlika između mindful joge i širokog spektra joga praksi je u tome što je u tom obliku glavni fokus na svijesti uma i tijela, za razliku od  detalja poravnanja i točnog fizičkog držanja. Poanta je njegovati pažljivost, koristeći asanu kao glavno sredstvo za to.

Dovođenje svijesti o bilo kojoj tjelesnoj aktivnosti stvara upozoravajući fokus na sve što radite u tom trenutku, pretvarajući time pokret u oblik meditacije. Stoga se mindful yoga smatra oblikom meditacije i vrlo često se vježba prije formalnog sjedenja u meditaciji. Naglasak je na promatranju, a ne na reagiranju. Mindful yoga se može primjeniti na bilo koji tečaj joge koji primjenjujete. 

 

Izvor: https://positivepsychology.com/mindfulness-yoga/

Slična pitanja

2 odgovora 173 pregleda
4 odgovora 205 pregleda
4 odgovora 300 pregleda

Prva konferencija u Hrvatskoj namijenjena virtualnim asistentima i svima koje zanima svijet virtualne asistencije.

Zagreb, 21.10.2022.

Ulaznice putem ENTRIO sustava

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.7k pitanja

14.0k odgovora

3.0k komentara

1.4k korisnika

...