38 pregleda
Monika Kiris u rubrici Hrana i piće od Monika Kiris

Koja su najpoznatija tradicionalna jela iz Slavonije?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+9 glasa
Klara Križan prije od Klara Križan

Tradicionalna slavonska jela

Slavonija, regija u istočnom dijelu Hrvatske, poznata je po svojoj bogatoj kulinarskoj tradiciji. Neka od najpoznatijih jela Slavonije uključuju:

 1. Čobanac: Ovo je gulaš s različitim vrstama mesa, često s paprikom i rajčicom, začinjen začinima poput crvene paprike i češnjaka. Čobanac se često priprema na otvorenom, u velikim kotlovima.

 2. Kulen: Kulen je suhomesnati proizvod svinjskog mesa koji je karakterističan za Slavoniju. To je začinjena sušena kobasica koja ima jaku aromu i okus.

 3. Sarma: Sarma je jelo koje se sastoji od kiselog kupusa punjenog smjesom mljevenog mesa, riže i začina. Često se poslužuje uz kiselo vrhnje.

 4. Fiš paprikaš: Ovo je riblje jelo, obično od soma, koje se priprema kao gulaš s paprikom i drugim začinima. Najčešće se poslužuje uz svježi kruh.

 5. Slavonski čvarci: Čvarci su hrskavi, prženi komadići svinjske masti i kože. 

 6. Paprikaš s knedlama: Ovo je jelo koje se sastoji od komadića mesa (često piletine) u umaku od paprike, posluženog s knedlima od krumpira.

 7. Krvavice: Krvavice su kobasice koje sadrže kravlju ili svinjsku krv, rižu i začine. Obično se poslužuju s kiselim kupusom.

 8. Tačke ili tačkrle: jastučići od krumpirova tijesta obično punjena pekmezom.

U Slavoniji se jela najčešće pripremaju koristeći domaće sastojke poput nedavno ulovljenog mesa, svježe ubranog povrća i začina kako bi nastali bogati i ukusni obroci.

+6 glasa
Redakcija od Redakcija

Tradicionalni okusi Zlatne Slavonije

Branko Ognjenović, cijenjeni hrvatski kuhar i veliki ljubitelj slavonskih jela, kaže kako je tajna ove kuhinje u izvrsnosti lokalnih namirnica, jednostavnosti i spoju vrhunskih vina i jela iz istog podneblja.

Turisti to prepoznaju te  najčešće se upravo zbog toga odlučuju posjetiti ovaj dio Lijepe Naše. Popis tradicionalnih jela Zlatne Slavonije koje domaće stanovništvo ne prepušta zaboravu je dosta dugačak, a uključuje sljedeća jela:

 • Čobanac, 
 • fiš paprikaš, 
 • cicvara, 
 • čvarkuše, 
 • bazlamača, 
 • tačkrle…

Chef Ognjenović otkriva jela koja svi trebaju probati u srcu Slavonije, u Požeško-slavonskoj županiji:

„Proizvodi od crne svinje među kojima se posebno ističe pikantni kulen, dobra šunka, koja se u kuhinji može odlično iskoristiti; svinjetina s restanim krumpirom, pripremljenim u ljusci i na domaćoj masti; čvarci, kobasice i slaninska ruža…, dugačak je popis jela koja u Požeško-slavonskoj županiji morate kušati. A ja sam i veliki ljubitelj tijesta: rezanci s makom i tačkrle, prava su gozba za nepce“.

Unatoč tome što je naglasak stavljen na tradicionalna slavonska jela, ne smije se zanemariti ponuda modernijih jela koja su također iznimno ukusna, pa kao primjer ističu: 

 • batat s kulenom i bagremovim medom, 
 • rižoto od buče s gljivama i slaninom crne svinje, 
 • pečene jabuke s cimetom u vaniliji…

Chef Ognjenović napominje i kako su sjajne graševine Zlatne Slavonije savršena pratnja uz svako jelo, bilo tradicionalno ili moderno.

Slična pitanja

2 odgovora
2 odgovora
1 odgovor
5 odgovora
Znatko medijski pokriva
TEHNOLOŠKA SENZACIJA GODINE

Zagreb
12. 10. 2023.

KUPI ULAZNICE
Znatko medijski pokriva
Engage in a new social, business and technological revolution

Zagreb
19. i 20. 10. 2023.

KUPI ULAZNICU
Znatko medijski pokriva

Kako prodavati kupcima budućnosti?

Zagreb, 19. i 20.10.2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Powered by Intersec

Ljubljana
25. i 26. 10. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.0k pitanja

19.0k odgovora

6.1k komentara

1.5k korisnika

...