Monika Kiris u rubrici Hrana i piće od

Koja su najpoznatija tradicionalna jela iz Slavonije?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+13 glasa
Klara Križan od

Tradicionalna slavonska jela

Slavonija, regija u istočnom dijelu Hrvatske, poznata je po svojoj bogatoj kulinarskoj tradiciji. Neka od najpoznatijih jela Slavonije uključuju:

 1. Čobanac: Ovo je gulaš s različitim vrstama mesa, često s paprikom i rajčicom, začinjen začinima poput crvene paprike i češnjaka. Čobanac se često priprema na otvorenom, u velikim kotlovima.

 2. Kulen: Kulen je suhomesnati proizvod svinjskog mesa koji je karakterističan za Slavoniju. To je začinjena sušena kobasica koja ima jaku aromu i okus.

 3. Sarma: Sarma je jelo koje se sastoji od kiselog kupusa punjenog smjesom mljevenog mesa, riže i začina. Često se poslužuje uz kiselo vrhnje.

 4. Fiš paprikaš: Ovo je riblje jelo, obično od soma, koje se priprema kao gulaš s paprikom i drugim začinima. Najčešće se poslužuje uz svježi kruh.

 5. Slavonski čvarci: Čvarci su hrskavi, prženi komadići svinjske masti i kože. 

 6. Paprikaš s knedlama: Ovo je jelo koje se sastoji od komadića mesa (često piletine) u umaku od paprike, posluženog s knedlima od krumpira.

 7. Krvavice: Krvavice su kobasice koje sadrže kravlju ili svinjsku krv, rižu i začine. Obično se poslužuju s kiselim kupusom.

 8. Tačke ili tačkrle: jastučići od krumpirova tijesta obično punjena pekmezom.

U Slavoniji se jela najčešće pripremaju koristeći domaće sastojke poput nedavno ulovljenog mesa, svježe ubranog povrća i začina kako bi nastali bogati i ukusni obroci.

Dina Kljajić od
Odlična lista! :)
Dina Kljajić 07.02. pitanje u rubrici Recepti od Dina Kljajić Kako se radi čobanac?
+9 glasa
Redakcija od

Tradicionalni okusi Zlatne Slavonije

Branko Ognjenović, cijenjeni hrvatski kuhar i veliki ljubitelj slavonskih jela, kaže kako je tajna ove kuhinje u izvrsnosti lokalnih namirnica, jednostavnosti i spoju vrhunskih vina i jela iz istog podneblja.

Turisti to prepoznaju te  najčešće se upravo zbog toga odlučuju posjetiti ovaj dio Lijepe Naše. Popis tradicionalnih jela Zlatne Slavonije koje domaće stanovništvo ne prepušta zaboravu je dosta dugačak, a uključuje sljedeća jela:

 • Čobanac, 
 • fiš paprikaš, 
 • cicvara, 
 • čvarkuše, 
 • bazlamača, 
 • tačkrle…

Chef Ognjenović otkriva jela koja svi trebaju probati u srcu Slavonije, u Požeško-slavonskoj županiji:

„Proizvodi od crne svinje među kojima se posebno ističe pikantni kulen, dobra šunka, koja se u kuhinji može odlično iskoristiti; svinjetina s restanim krumpirom, pripremljenim u ljusci i na domaćoj masti; čvarci, kobasice i slaninska ruža…, dugačak je popis jela koja u Požeško-slavonskoj županiji morate kušati. A ja sam i veliki ljubitelj tijesta: rezanci s makom i tačkrle, prava su gozba za nepce“.

Unatoč tome što je naglasak stavljen na tradicionalna slavonska jela, ne smije se zanemariti ponuda modernijih jela koja su također iznimno ukusna, pa kao primjer ističu: 

 • batat s kulenom i bagremovim medom, 
 • rižoto od buče s gljivama i slaninom crne svinje, 
 • pečene jabuke s cimetom u vaniliji…

Chef Ognjenović napominje i kako su sjajne graševine Zlatne Slavonije savršena pratnja uz svako jelo, bilo tradicionalno ili moderno.

Slična pitanja

2 odgovora 984 👀
2 odgovora 1.2k 👀
1 odgovor 275 👀
2 odgovora 578 👀
3 odgovora 753 👀
5 odgovora 680 👀
3 odgovora 520 👀
Ivana Basar 08.09.2020. pitanje u rubrici Društvo od Ivana Basar
Znatko predstavlja


Sve je brend. Ili to želi biti!

Zagreb
21. 06. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.1k pitanja

22.9k odgovora

8.7k komentara

1.6k korisnika

...