273 pregleda
Ivana B. u rubrici Hrana i piće od Ivana B. [Superaktivan] (2.9k bodova)
promjena rubrike od Znatko
Koje doba dana je najbolje za ispijanje proteinskih shakeova? Kada bih trebala popiti proteinski shake kada imam trening, a kada unutar "rest-day-a"? Koliko proteinskih shakeova je optimalno u jednom danu?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+5 glasa
Iva Murat od Iva Murat [Turboaktivan] (26.3k bodova)

Proteinski shake možete popiti prije ili poslije treninga. Utjecaj na mišićnu masu i snagu gotovo je isti bez obriza na to unosite li proteine prije ili nakon vježbanja. Ipak važno je popiti proteinski shake oko treninga, dakle barem sat-dva prije ili sat-dva poslije treninga. Količina koju unosite ovisi o dobi. Za mlađe osobe preporučuje se unos 20-25 grama proteina, a za osobe starije dobi 40 grama. Budući da mišićna masa raste i 48 sati nakon treninga, važno je da popijete proteinski shake i tijekom rest day-a, a možete ga konzumirati uz doručak ili između obroka.

+4 glasa
Sara Adžić od Sara Adžić [Superaktivan] (3.2k bodova)

Shake kao sam proizvod je osmišljen kao suplement tj. dodatak prehrani. S obzirom da današnjoj hrani nedostaje kvaliteta, a ljudi unose premalo proteina konzumiranje shakea je preporučljivo. Ipak treba pripaziti kako nam unos proteina ne bi bio prevelik. Kada se radi o danu kada imate trening, shake je najbolje popiti do 30 minuta nakon treninga. Shake nakon treninga služi za oporavak mišića i održavanje mišićne mase. Naime, nakon vježbanja naša su mišićna vlakna i dalje razmaknuta i djelomično oštećena (ovisi o intenzitetu i vrste tjelovježbe) te je taj prostor potrebno popuniti proteinima. Bol u mišićima nakon vježbanja nije nužno loša, ali ukoliko je ona učestala, razmislite o shakeu zbog oporavka. Također, shake pomaže i rastu mišića koji brže sagorijevaju masne naslage. Nakon što ste popili svoj shake unutar 30 minuta od vježbanja, preporučljivo je za oko sat vremena pojesti normalan obrok. Ukoliko imate dan odmora, shake je najbolje popiti ili ujutro ili navečer. Količina potrebnih proteina varira ovisno o stupnju aktivnosti i stanju osobe, ali za prosijek se uzima 1,2- 1,8 g/kg. 

+3 glasa
Ivana Steković od Ivana Steković [Megaktivan] (18.6k bodova)
Kada je najbolje vrijeme za popiti protein shake?

Točno vrijeme unosa proteina,bjelančevina i nije baš važno. Kao što je važna odgovarajuća dnevna doza proteina. Najvažnije je redovno unositi proteine tijekom dana.

Protein shake prije treninga ima isti učinak kao i poslije treninga.

Ako piješ prije treninga,popij pola sata prije.

A ako želiš piti prije treninga,obaviš trening i odma popiješ ne trebaš ništa čekati.

Slična pitanja

1 odgovor 112 pregleda
2 odgovora 172 pregleda
1 odgovor 526 pregleda
2 odgovora 175 pregleda
2 odgovora 529 pregleda
2 odgovora 137 pregleda

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.5k pitanja

13.7k odgovora

2.8k komentara

1.3k korisnika

...