178 pregleda
Margareta Jurisi u rubrici Hrana i piće od Margareta Jurisi [Proaktivan] (646 bodova)
Zanima me koje su sve koristi od sirutke te sto je uopce sirutka?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+5 glasa
Karla Jurišić od Karla Jurišić [Turboaktivan] (28.6k bodova)
odabran od Margareta Jurisi
 
Najbolji odgovor

Sirutka, zajedno s kazeinom potječe od mlijeka. Onaj vodeni dio u preradi mliijeka i stvaranja tvrdog sira se naziva sirutka.  Prije se sirutka odbacivala te nije ju se znalo koristiti sve dok se nisu otkrila njena ljekovita svojstva. 


Može se proizvesti iz bilo kojeg mlijeka životinjskog porijekla.


Sirutku koriste brojni sportaši jer je bogata bjelančevinama te se od nje dobiva whey protein, a puno ju je zdravije konzumirati od praha, iako nema ugodan okus.

Možete ju nabaviti na tržnici ili u dućanu 'Veronika'.

Sirutka pomaže kod:

  • izgradnje mišića
  • snižavanje tlaka
  • snižavanje kolesterola
  • poboljšavanju imuniteta
  • djeluju antikarcenogeno
+1 glas
Iva I od Iva I [Superaktivan] (4.3k bodova)
Sirutka također pomaže u mršavljenju budući da sadrži jako malo kalorija (u 100 grama 26 kalorija), a kako sadrži puno bjelančevina daje osjećaj sitosti i umanjuju apetit.

Brojna istraživanja pokazuju kako je sirutka odlična za zdravstvene probleme s jetrom (masna jetra, žutica, hepatitis) budući da sadrži beta laktoglobulin koji pomaže u očuvanju i obnavljanju jetre.

Osim jetre, sirutka pomaže probavu općenito i rješava probleme zatvora. Zbog svoh niskog pH pomaže rad crijeva, a smanjuje i broj nepoželjnih bakterija i gljivica.

Kod sirutke treba pripaziti na količinu koja se konzumira. Ne preporuča se više od litre sirutke dnevno zbog njenih diuretskih svojstva i mogućnosti izazivanja dijareje.
+1 glas
99 od 99 [Ekstraktivan] (9.7k bodova)

Sirutka (eng. whey) je trenutno najbolji izvor proteina za sportaše jer je lako dostupna i jeftina. Od sirutke, koja se do nedavno smatrana otpatkom proizvodnje sira, proizvodi "protein sirutke" i distribuira se u obliku proteinskog praha (popularno zvanog, također - whey). Sirutka dolazi iz mlijeka te je zbog toga nutricionistički i biološki bogata zdravim elementima. Dodavanjem precipitanta u mlijeko nastaje sir i vodenasta sirutka.

Ranije spomenut protein sirutke je izvor proteina jer sadrži svih devet bitnih aminokiselina koje tijelo samo ne može proizvesti te koje se unosi u tijelo kroz hranu. Potrebno je unijeti dozu proteina sirutke kako bi se ljudskog tijelo obogatilo sa svih devet bitnih aminokiselina odjednom.

Sirutka je zato odlična za ljudsko zdravlje, poboljšava imunitet, ublažuje upalne procese, osnažuje rad jetre (kod hepatitisa), snizuje krvni tlak, sprječava dijabetes tipa 2, te potiče anti-oksidaciju u tijelu. 

Marinko Zadro 12.10.2020. pitanje u rubrici Sport i rekreacija od Marinko Zadro [Ekstraktivan] (6.8k bodova) Što je to protein sirutke?

Slična pitanja

2 odgovora 177 pregleda
2 odgovora 3.7k pregleda
2 odgovora 258 pregleda
3 odgovora 210 pregleda
1 odgovor 379 pregleda
1 odgovor 150 pregleda

Prva konferencija u Hrvatskoj namijenjena virtualnim asistentima i svima koje zanima svijet virtualne asistencije.

Zagreb, 21.10.2022.

Ulaznice putem ENTRIO sustava

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.8k pitanja

14.1k odgovora

3.0k komentara

1.4k korisnika

...