Mia Marijanović u rubrici Pravo od Mia Marijanović
promjena rubrike od Znatko

Što se uređuje Zakonom o radu (ZR) i općenito čemu on služi u RH?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+6 glasa
Iva Murat od Iva Murat
odabran od Mia Marijanović
 
Najbolji odgovor

Zakonom o radu uređuju se radni odnosi u Republici hrvatskoj. Uređuju se prava i obaveze radnika i poslodavaca. Zakon o radu obuhvaća zasnivanje radnog odnosa, pravilnike o radu, zaštitu života, zdravlja i privatnosti, zaštitu trudnica i roditelja, kao i zaštitu radnika onesposobljenih za rad. Obuhvaća privremeno zapošljavanje i probni rad, radno vrijeme, odmore i dopuste. Zakon uređuje i isplatu plaće i naknadu štete, kao i prestanak ugovora o radu i ostvarivanje prava i obaveza iz radnog odnosa. Zakon se odnosi i na sudjelovanje radnika u odlučivanju te uređuje kolektivne radne odnose. Zakon o radu dostupan je na https://zakon.hr/z/307/Zakon-o-radu.

+3 glasa
Matija Kranjčić od Matija Kranjčić
uređen od Znatko

Zakonom o radu se uređuju radno-pravni odnosi posloprimaca i poslodavaca u Hrvatskoj, ako nije drugačije određeno nekom iznimkom - drugim zakonom, međunarodnim ugovorom (koji je sklopljen i potvrđen u skladu s Ustavom Republike Hrvatske, te objavljen) i koji je trenutno važeći. 

Zakonom o radu se određuju pojmovi kao što je posloprimac i poslodavac, što je evidencija o posloprimcima zaposlenim kod poslodavca, reguliran je elektronički zapis podataka o posloprimcu, propisane su temeljne obveze i prava koja proizlaze iz radnog odnosa, dužnost poštivanja propisa u vezi s radnim odnosom, sloboda ugovaranja ugovora o radu, te ostalo.

Znatko od Znatko
Sadržaj uređen da nije kopija s druge web stranice.

Slična pitanja

1 odgovor 1.4k 👀
2 odgovora 572 👀
2 odgovora 250 👀
2 odgovora 347 👀
1 odgovor 7.6k 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.7k pitanja

22.4k odgovora

8.4k komentara

1.6k korisnika

...