Mia Marijanović u rubrici Pravo od
promjena rubrike od Znatko

Što se uređuje Zakonom o radu (ZR) i općenito čemu on služi u RH?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+6 glasa
Iva Murat od
odabran od Mia Marijanović
 
Najbolji odgovor

Zakonom o radu uređuju se radni odnosi u Republici hrvatskoj. Uređuju se prava i obaveze radnika i poslodavaca. Zakon o radu obuhvaća zasnivanje radnog odnosa, pravilnike o radu, zaštitu života, zdravlja i privatnosti, zaštitu trudnica i roditelja, kao i zaštitu radnika onesposobljenih za rad. Obuhvaća privremeno zapošljavanje i probni rad, radno vrijeme, odmore i dopuste. Zakon uređuje i isplatu plaće i naknadu štete, kao i prestanak ugovora o radu i ostvarivanje prava i obaveza iz radnog odnosa. Zakon se odnosi i na sudjelovanje radnika u odlučivanju te uređuje kolektivne radne odnose. Zakon o radu dostupan je na https://zakon.hr/z/307/Zakon-o-radu.

+3 glasa
Matija Kranjčić od
uređen od Znatko

Zakonom o radu se uređuju radno-pravni odnosi posloprimaca i poslodavaca u Hrvatskoj, ako nije drugačije određeno nekom iznimkom - drugim zakonom, međunarodnim ugovorom (koji je sklopljen i potvrđen u skladu s Ustavom Republike Hrvatske, te objavljen) i koji je trenutno važeći. 

Zakonom o radu se određuju pojmovi kao što je posloprimac i poslodavac, što je evidencija o posloprimcima zaposlenim kod poslodavca, reguliran je elektronički zapis podataka o posloprimcu, propisane su temeljne obveze i prava koja proizlaze iz radnog odnosa, dužnost poštivanja propisa u vezi s radnim odnosom, sloboda ugovaranja ugovora o radu, te ostalo.

Znatko od
Sadržaj uređen da nije kopija s druge web stranice.‌

Slična pitanja

1 odgovor 1.5k 👀
2 odgovora 604 👀
2 odgovora 253 👀
2 odgovora 360 👀
1 odgovor 7.8k 👀
Znatko predstavlja


Sve je brend. Ili to želi biti!

Zagreb
21. 06. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.2k pitanja

23.0k odgovora

8.7k komentara

1.6k korisnika

...